用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 心煩意亂-請大家給些意見
樓主: cfbwong
go

心煩意亂-請大家給些意見   [複製鏈接]

可以升中先搬

題外話 如果想叩Marymount 而又冇111 會接受嗎?

cfbwong 發表於 16-10-23 07:34
家住南區,直資/私小暫全軍覆沒,太太想搬家到灣仔區,希望大抽獎抽間好小學。但我擔心灣仔區競爭太激烈, ...

12 網!

能為小朋友嘈,一定都很關注小朋友,入讀小一係好重要,旦小朋友一定要裝傋好自己,隨做好两手準備,泒得唔好就要叩門,但都係切忌眼高手低。

醒目開學勳章 王國長老

sansquare 發表於 16-10-23 14:19
題外話 如果想叩Marymount 而又冇111 會接受嗎?
瑪利曼唔在乎你有無111, 幾時都係實力行先

sansquare  Thanks 我去6月去試下叩門  發表於 16-10-23 21:51

fishmeow 發表於 16-10-23 09:07
回覆 cfbwong 的帖子

建議甲一二三填st Joseph 華仁軒小三間都有叩門機會。

大致同樓主情況一樣 但我是同老公意見不合
住南區全軍覆沒 想搬中西區 (女仔)

fishmeow 發表於 16-10-23 09:07
回覆 cfbwong 的帖子

建議甲一二三填st Joseph 華仁軒小三間都有叩門機會。

fishmeow 發表於 16-10-23 08:14
男仔定女仔?
當年我也有諗過搬去灣仔。但後來怕太急而租到兇宅,所以冇搬到。
很多朋友搬去灣仔抽到天堂也 ...

Absolutely agree.

回覆:cfbwong 的帖子

樓主請問你讀那一區幼稚園?眼見如果不是名幼,學術不谷都難可叩門成功。

無backup抽12網,太冒險!到時心態係反正洗左錢搬屋,一定搏到最大!咁就不成功便成仁!如果唔搏最大,又何必搬呢?

kc871 發表於 16-10-23 21:50
...

真的好煩......我老婆是進取而我是保守的....

家住南區,直資/私小暫全軍覆沒,太太想搬家到灣仔區,希望大抽獎抽間好小學。但我擔心灣仔區競爭太激烈, ...

問問自己同太太以下幾個問題:

1. 如果搬去灣仔, 係長住定短租?
2. 係灣仔, 目標係咩學校? 如果抽唔到咁....?
3. 係南區, 目標係咩學校? 如果抽唔到咁....?

之前大家都講過, 南區係升中好差 (全港B1中學學位最不足既區份之top 3), 兩公婆認真討論清楚條路諗行, 唔好以感覺行事.

建議你先看看這個帖:

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2954758
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

fishmeow 發表於 16-10-23 08:14
男仔定女仔?
當年我也有諗過搬去灣仔。但後來怕太急而租到兇宅,所以冇搬到。
很多朋友搬去灣仔抽到天堂也 ...
同意! 真的不少朋友搬去灣仔抽到天堂也有地獄一半半...
抽到心儀的當然開心, 但就要諗定萬一抽不到有沒有其他backup?

其實女仔抽小學想安全又升中唔差應該去中西區, 男仔應該去東區

但當然唔好運點都有機會中寶
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

叫得抽獎,好講彩數。就算機會係九成唔得,一成得,好彩起嚟,就係你; 但相反,地獄黑色王起嚟都無計...我會睇該區的學校是有否心儀的學校,如非,比你抽中也可能後悔....如無所謂,緊係選機會高的區分....

亦可考慮短租,我朋友搬去灣仔短租一兩年,抽到St Joseph, 依家搬返去原先區份住。

不過冇私小backup, 真係唔建議咁搏。

pekovian 發表於 16-10-24 01:45
無backup抽12網,太冒險!到時心態係反正洗左錢搬屋,一定搏到最大!咁就不成功便成仁!如果唔搏最大,又何 ...

同意

住南區女仔 乙部同丙部可以揀邊幾間(頭痛)真是揀唔落手

回覆:心煩意亂-請大家給些意見

如果兩公婆的意見好極端,應該係唔容易妥協的。從前我的方法係將情況分析比小朋友聽,最好及最差情況都講,由佢決定。其實分析過程中,兩個大人會重新從小朋友角度去諗,可能會拉近分岐。想說服的對象由大人變成細路仔,所有理念亦需要重新整合同簡化,往往就係呢個過程,兩公婆可能會搵到一啲共識。最後,如果說服唔到一個明理的大人,咁個選擇應該無絕對的對與錯,講到尾可能都係賭一鋪,咁就由小朋友自己決定自己的未來啦!

搬啦, 搏中左HAPPY 12 年, 都值既

snow228 發表於 16-10-25 09:46
搬啦, 搏中左HAPPY 12 年, 都值既
搏輸呢??
‹ 上一主題|下一主題