用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 報左5間直私全部失敗,仔好失落
樓主: philosnow81
go

報左5間直私全部失敗,仔好失落   [複製鏈接]

Queeniebaby 發表於 16-10-21 23:38
都無OFFER,恭咩鬼喜呀!!!!呢兩日開始嘔信出來,寄返去WAITING既學校啦

有2nd in已經好好,你都話屬於超額啦,起碼好過冇

philosnow81 發表於 16-10-21 23:35
恭喜呀。我就結束所有直C,直接等津貼學校自行結果,希望入到就好。我唔追名校
...
祝你好運啦但都好好RESEARCH定,部署定下之後既野啦

引用:認同,可能我哋個仔都只係唔識玩面試嘅一羣

原帖由 snoopyman20 於 16-10-21 發表
認同,可能我哋個仔都只係唔識玩面試嘅一羣,佢無上過任何面試班,無任何cert, 無任何奇怪課外活動,無參加 ...
Hey,  我未玩過呢個遊戲,大女係龍年,下年先考,我知我無資格講d乜,但我深信考小一真係好睇運氣,無cert, 無面試班唔緊要,小朋友知道自己有個最強嘅後盾(爸媽) 無論成積如何都會無限量支持自己先係最重要,今日未有offer, 唔代表下星期都無,加油!

snoopyman20    發表於 16-10-22 00:56

積奇百事 發表於 16-10-21 23:39
唔好怪我咁講,依家反而應該去了解一下小朋友那一方面出左問題。好好準備,盡量改善,等萬一要叩門時,唔好 ...

問左,仔一方面唔肯講,一方面話唔識答。可能,我小朋友真係唔適合面試,就算將來去到叩門都會一樣表現欠佳。所以我之前話,真係唔得,我會安排plan b

千語mami 發表於 16-10-21 23:42
Hey,  我未玩過呢個遊戲,大女係龍年,下年先考,我知我無資格講d乜,但我深信考小一真係好睇運氣,無cert, ...

同意

philosnow81 發表於 16-10-21 23:40
有2nd in已經好好,你都話屬於超額啦,起碼好過冇
我完全無同佢TRAIN過,因為佢唔係一個INTERVIEW人,唔鍾意講野,同內向
IN第一間個日,我哦完佢一輪,佢同我講:"媽咪,你講得太多啦,我知要點做架啦"
咁之後我完全唔講任何野喇

幾間2000人,4000人,入400-500人去2ND IN,OR WAITING LIST,我已經覺得原來佢幾叻架喎;
不過,都有小小後悔,點解唔TRAIN下佢,可能TRAIN下就有OFFER呢...

千語mami 發表於 16-10-21 23:42
Hey,  我未玩過呢個遊戲,大女係龍年,下年先考,我知我無資格講d乜,但我深信考小一真係好睇運氣,無cert, ...
唉....我都係仲有個細既係龍年,我玩足2-3年

Queeniebaby 發表於 16-10-21 23:44
我完全無同佢TRAIN過,因為佢唔係一個INTERVIEW人,唔鍾意講野,同內向
IN第一間個日,我哦完佢一輪,佢同 ...

我都未train過,我仔對外人好內向,不過我已經釋懷,經過一天,完全放低

philosnow81 發表於 16-10-21 23:38
甘我都有話卑仔知,只不過仔失敗後,我地會比喻卑仔聽,失敗如同打機,唔需要太難過。
...

小孩年紀這麼小就打機,好像不適合,面試時説了出來一定reject啦。

philosnow81 發表於 16-10-21 23:46
我都未train過,我仔對外人好內向,不過我已經釋懷,經過一天,完全放低
...
有D人真係唔岩INTERVIEW

IICHENG 發表於 16-10-21 23:46
小孩年紀這麼小就打機,好像不適合,面試時説了出來一定reject啦。

哈哈,終於知道失敗原因啦。不過事實的確有打,都唔好隱瞞。一天15分鐘左右

philosnow81 發表於 16-10-21 23:48
哈哈,終於知道失敗原因啦。不過事實的確有打,都唔好隱瞞。一天15分鐘左右
...

15分鐘又可接受,但要益智,打怪獸就不要。

IICHENG 發表於 16-10-21 23:50
15分鐘又可接受,但要益智,打怪獸就不要。

有玩拼圖,數學,賽車同鼠標點怪獸

不要灰心,我們暫時也是全軍覆沒,我告訴囡囡 : 「唔緊要!最重要妳有努力。因為很多小朋友一起考小學,但學位又很少嘛!」可能她仲係好BB咁,所以沒有太大hard feeling。

不過,今日我問囡囡下次面試,如果學校問妳 :「妳喜不喜歡這所學校?妳點答」她想一想答「喜歡!因為仲未有小學收我! 」我聽到個心有小小心酸,因為現實真的很殘酷,但也為她這樣純真、直接而安慰。

hppa   add oil  發表於 16-10-22 00:40

little_icy1 發表於 16-10-22 00:01
不要灰心,我們暫時也是全軍覆沒,我告訴囡囡 : 「唔緊要!最重要妳有努力。因為很多小朋友一起考小學,但 ...

看完妳既帖子,我都有點眼濕濕,其實我地既小朋友好可愛,好單純,因為社會競爭令小朋友們過早面對壓力,有D無奈。分享一位校長講過既一句話,我地只所以愛我地既小朋友,唔系因為巨地犀利,只因為系我既小朋友。

abby0624    發表於 16-10-22 09:26

little_icy1 發表於 16-10-22 00:01
不要灰心,我們暫時也是全軍覆沒,我告訴囡囡 : 「唔緊要!最重要妳有努力。因為很多小朋友一起考小學,但 ...
我都覺得心酸.....點解得個幾歲,就連SOCIAL SKILL都要咁勁

回覆 philosnow81 的帖子

十分同意!

Queeniebaby 發表於 16-10-22 00:12
我都覺得心酸.....點解得個幾歲,就連SOCIAL SKILL都要咁勁

點解?咁要問下所有考直私的父母喇!(包括當年的我)
非洲的獅子BB一出世幾小時就要開始爭奶飲,最後總有其中的兄弟姐妹因長期爭輸而死去,原因係母獅沒有做到平均分配而給予幼獅一個競爭的環境

點解小朋友會覺得冇小學收而説喜歡,會因reject而流淚?其實都是做父母的我們給他們的世界觀,當我們心酸的同時,問問自己對小孩說過什麼吧!在香港係冇小朋友冇小學收的,只是大人意願比小孩讀什麼學校而已,對吧?

所以當你們決定送子女上戰場考直私,一係就唔好告訴他們去打仗一係就告之實情,別再想做婊子又想立貞節牌坊了

若你們覺得我們是活在一個弱肉強食的社會,那給子女早點上這一課也不是錯事。

回覆樓主:

interview結果我無同個女分享,好嘅,驚佢會放鬆,唔好嘅,驚打擊佢信心,其實一個五歲人仔,去到陌生地方,對住d陌生人,唔驚唔喊已好叻!所以結果係點,我都讚佢,因為佢真係好叻~

諗返有一次家長interview, 我老公緊張到呢...果次之後,我更尊敬我個女,我知佢驚架,唔自然架,但每次入去都笑笑口唔洗我擔心,真係好好啦~

玩咗呢個遊戲兩個月,我覺得根本有乜cert都無用,最重要係interview表現,如果為咗考cert而浪費咗親子時間,咁就真係好唔值得啦!比多我一次,我都會同個女同樣地輕鬆考小一。間間都幾千人考,其實好難嘅,平常心,好戲在後頭,下年6月可能你上黎報喜呢 加油~

回覆 Tintin926 的帖子

在我嚟講,同子女考直資,私小,只係唔想佢地係某啲官津做功課做到pk,想瞓都無得瞓,慘過大人返工。

lingan  yes, 我都係咁諗! 唔想響津校俾功課坑死,亦唔想為左考TSA和呈分而受無謂折磨!   發表於 16-10-22 10:15
‹ 上一主題|下一主題