用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 報左5間直私全部失敗,仔好失落
go

報左5間直私全部失敗,仔好失落   [複製鏈接]

從真道開始,到陳守仁,聖方濟各,英華等等,小朋友全部冇second in。今日早晨,我一次性將所有結果話仔仔知。當仔仔知道時,很失落。一句都唔講望住我,以後開始流眼淚。我心入面有些難受,不過,我安慰左小朋友。
其實內心來講,我知道名校好過普通學校,不過冇緣分,冇本事入到唯有可惜一番。我話仔知,入唔到唔緊要,讀書靠自己,只要妳努力,哪怕妳最後抽獎去到一間普通小學,一樣可以成材。

陽光點的歌    發表於 16-10-29 14:00
大貓媽媽  態度決定高度。你的孩子很成熟,有你的正面鼓勵,他一定會成材﹗  發表於 16-10-21 18:45
hppa  Add oil.  發表於 16-10-21 12:43
hppa  The best is yet to come  發表於 16-10-21 12:43
   16    0    0    0

回覆:philosnow81 的帖子

呢次經歷可能更令小朋友發奮,未必是壞事呢!

philosnow81 發表於 16-10-21 09:36
從真道開始,到陳守仁,聖方濟各,英華等等,小朋友全部冇second in。今日早晨,我一次性將所有結果話仔仔 ...

佢地走寶。

宏媽 發表於 16-10-21 09:39
呢次經歷可能更令小朋友發奮,未必是壞事呢!

系。我小朋友一直都好努力,雖然結果唔好,但我都覺得仔已經好棒,可能他真的面試表現唔好,不過我相信他keep住努力,將來讀書未必差

回覆:報左5間直私全部失敗,仔好失落

小朋友自有自己的書緣,有時擔心緊張也沒有用的。乘著今天放假,好好安慰小朋友,教小朋友就算輸了全世界,也不可以輸了自己。一定會找到伯樂的!

加油加油!

認同,可能我哋個仔都只係唔識玩面試嘅一羣,佢無上過任何面試班,無任何cert, 無任何奇怪課外活動,無參加比賽,所以有如此全軍覆沒成績我已欣然接受,多謝噚日介紹我睇Facebook紅人個Facebook之後終於釋懷

3hearts  can you pls pm to share fb? thank you thank you arh  發表於 16-10-21 12:57
hppa  Add oil  發表於 16-10-21 12:49

我仔暫時都有4間reject ,我仔佢都知,佢無唔開心,可能係佢眼中唔明點解要㨂學校,入學校同讀書要講緣份,可能時機未到樓主,仲有希望吧!我都等緊其他學校有好消息(emoji)

等抽奬,唔抽唔知時運高。否極泰來,朋友!!

snoopyman20 發表於 16-10-21 09:51
認同,可能我哋個仔都只係唔識玩面試嘅一羣,佢無上過任何面試班,無任何cert, 無任何奇怪課外活動,無參加 ...

我仔都冇面試班呢D,不過,我真心覺得他已經唔錯,可能我從來未將他同其他人比較過吧,目前只學做鋼琴一種樂器(應該好多學校都唔計鋼琴屬於興趣)

Paypaybear 發表於 16-10-21 09:52
我仔暫時都有4間reject ,我仔佢都知,佢無唔開心,可能係佢眼中唔明點解要㨂學校,入學校同讀書要講緣份, ...

我所有報左既直Cin 完了,所以今年面試遊戲全部結束啦

hppa  Try to apply KTS in Nov  發表於 16-10-21 12:49

其實,真係唔需要太介懷,上天總有安排。
因為我自己本身職業關係,見盡不少成功考入/抽入名校的,入左只是考實力開始,見盡不少越讀越差,差到想走但轉唔走,捱足六年、親子關係差足六年,結果升中得band 3, 自己學校唔收番上中學,流落左唔知去邊;亦有見過去左普通小學,平平穩穩讀完小學成功升band 1中學。
不是安慰你,見過太多普通過普通,只係運氣好的進了神/名校,只是惡夢的開始。
所以,唔需要入唔到而傷心,亦唔駛為有2nd in 沾沾自喜。見得太多,幼稚園階段覺得自己小朋友好聰明、資優,乜都話個仔女識晒;上到小學見真章,先知自己仔女根本平凡過平凡,追極都得個追字
講多幾個case, 令大家知道多少少呢班「幸運定不幸」小朋友嘅命運:
例子一:入左以為「講開心」男校,當日以為自己中大獎,點知個仔一廂情願以為返學一定開心,玩左收唔番,阿媽督促佢勁反抗,但學校老師狂俾壓力家長,成績差又轉唔走,繼續捱,大家痛苦
例子二:父蔭入左名校,小一媽媽已經要一日伴讀五六小時溫第二日嘅兩科
例子三:好運派到名津,個女成績追唔到,被人白眼,社交差,自信都無埋
例子四:名私小,但對讀障無支援,只係由你長年不合格,迫你留班再留班,好彩媽媽當機轉走,而家讀三線但有番自信,呈分有band 2A(以上四個例子,有朋友有補習學生,小一知結果當日興奮到大事慶祝,往後的日子,他們有苦自己知)

利申:前教師、現職補習,補過無數名校學生

jpangel    發表於 16-10-21 13:16
hppa  Fair comments  發表於 16-10-21 12:47
dereklg  很中肯  發表於 16-10-21 11:23
Chirley  陰公...  發表於 16-10-21 10:34

pamelaywy 發表於 16-10-21 10:13
因為我自己本身職業關係,見盡不少成功考入/抽入名校的,入左只是 ...

多謝鼓勵

snoopyman20 發表於 16-10-21 09:51
認同,可能我哋個仔都只係唔識玩面試嘅一羣,佢無上過任何面試班,無任何cert, 無任何奇怪課外活動,無參加 ...

個Facebook 係咩!全軍覆沒既感覺真係唔好受!

snoopyman20  佢SET返PRIVATE喇,再欣賞唔到佢係點栽培個仔㗎喇  發表於 16-10-21 10:38

因為我自己本身職業關係,見盡不少成功考入/抽入名校的,入左只是 ...

講得好好,亦係事實

認同,家長真係要放鬆,我都係咁同自己講,希望我做得到。

引用:+本帖最後由+pamelaywy+於+16-10-21+10:16+

原帖由 pamelaywy 於 16-10-21 發表

睇完心情都真係開朗左
多謝您

回覆 pamelaywy 的帖子

多謝妳的一番說話令我們能從另一個角度看問題,不再鑽牛角尖。

回覆樓主:

認同各位意見。
學海無涯,贏在起跑線又如何?
不過,我是每次匯報結果。第一次落弟時,小朋友有問過點解…
若果一次過的話,好像太大衝擊了…

唔好灰心, 我報左3間, 兩間都係無得2ND IN,
另一間知道根本係陪跑...所以我同樓主一樣, 全都失敗了,
有一刻失落, 但唔代表乜...
因為我信人生自有安排, 而家先岩開始...
大家都一齊加油

hppa  Add oil  發表於 16-10-21 12:50

你呢番說話實在係喺8號風球失落嘅一日嘅曙光。
‹ 上一主題|下一主題