用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 報左5間直私全部失敗,仔好失落
樓主: philosnow81
go

報左5間直私全部失敗,仔好失落   [複製鏈接]

kkqueendom 發表於 16-10-21 19:30
回覆 philosnow81 的帖子

對於死亡,我很早已跟小朋友講過了,佢在3歲時已以識到什麼是死亡,佢係堅明白, ...

看來我真系太殘酷,因為我當時直接告訴仔,死就代表一個物質或者動物,生命永遠消失,即使他有野同我講,我都聽唔到。仔有哭過,過幾日,返來同我講,他想做醫生,因為可以令我慢D老,遲D死。結果就到我哭啦。

Chirley  都唔係呀, 早D知道都可以...佢仲咁乖TIM  發表於 16-10-21 20:54

philosnow81 發表於 16-10-21 19:18
分享一篇文章:樂樂今年五歲,最近他家中一隻年老的哥基犬去世了,由於哥基犬從樂樂出生開始就一直陪伴在他 ...
我老爺係我仔唔夠兩歲時就走左,
當然佢知道係死左, 佢明白人死左後就永遠唔能夠返黎, 但真係對死亡一知半解,
有時會問幾時見返爺爺呀 (因我地一齊住所以佢地感情好深),
又時又問下爸爸『爺爺SEND MESSAGE俾你呀』
雖然當初我地都係同佢講爺爺去左天堂, 有日會重聚...
但慢慢都會俾佢知咩叫『死亡』, 我地連性教育都係3歲左右開始了...
當佢半個大人去傾計...還好我老公係全職湊仔既, 佢地既感情又好好...
都有留意到阿仔既情緒變化等問題...
好多時會教佢『唔得都唔緊要既, 再黎過囉』,
所以今次幫仍報3間都唔得, 佢既反應都係差不多『下次再去玩囉』

hppa  Add oil  發表於 16-10-21 21:13

回覆樓主:

我小朋友好似唔係好明什麼是面試,完全唔關心收唔收,就算同他講邊間邊間學校唔收都無乜反應,他這種遲鈍是好事還是壞事?

hppa  Good  發表於 16-10-21 21:47

cloudwingwing 發表於 16-10-21 21:16
我小朋友好似唔係好明什麼是面試,完全唔關心收唔收,就算同他講邊間邊間學校唔收都無乜反應,他這種遲鈍是 ...

我仔跟你小朋友一樣,佢只有問「港同」收吾收佢
反過來諗,小朋友還有一份童真、未有需要承受這份壓力。活得自在,未嘗不是一份好事

我仔也是去左13 間,Reject 左6 間
我享受這次同仔經歴

今次失敗、不代表永遠失敗。大家繼續努力。

hppa  Positive. Add oil  發表於 16-10-21 21:47

不要氣餒,只一直努力,仍然可以入到好嘅學校。

回覆 philosnow81 的帖子

我小朋友當時可以用恐懼黎形容,佢無接觸過死亡,唔知點解佢咁大感受,我不得不正面回應,仲要搵專業意見Tim,

回覆:報左5間直私全部失敗,仔好失落

其實來來去去都係果幾百個小朋友hold住10個8個offer

snoopyman20  認同  發表於 16-10-21 22:47

Chirley 發表於 16-10-21 20:59
我老爺係我仔唔夠兩歲時就走左,
當然佢知道係死左, 佢明白人死左後就永遠唔能夠返黎, 但真係對死亡一知半解 ...

我老公都全職湊

我個小朋友日日都等信箱睇下有無信,最後有間直資寄信來REJECT,佢唔識睇晒封信講咩,我就扮間學校有OFFER,話呢間學校話要你喎!!!!不過媽咪覺得呢間學校唔岩你,我就同學校SAY NO囉
佢開心左兩日......

原來佢地係好在意的

Queeniebaby 發表於 16-10-21 23:13
我個小朋友日日都等信箱睇下有無信,最後有間直資寄信來REJECT,佢唔識睇晒封信講咩,我就扮間學校有OFFER ...

妳真的好愛妳既小朋友,

回覆 Queeniebaby 的帖子

好warm!

經過一天,仔心情好返,仲安慰我,唔緊要,仲有大抽獎嘛,我有20分哦。真係覺得小朋友好可愛

Queeniebaby 發表於 16-10-21 23:13
我個小朋友日日都等信箱睇下有無信,最後有間直資寄信來REJECT,佢唔識睇晒封信講咩,我就扮間學校有OFFER ...

我老公同仔講,面試=打機ko波士,ko唔到表示對方boss太勁,唔係妳問題,有的打boss已經好犀利啦,仔仔便好開心話,以後想打多D大怪獸

philosnow81 發表於 16-10-21 23:27
妳真的好愛妳既小朋友,
今年真正IN啦我會見到佢知發生咩事,又好盡力去IN

每次IN,我就會完左送份小禮物俾佢,如你考得好,再有2ND IN同3RD IN,咪再多D禮物囉,佢好受呀
今年考6間,5間都有2ND IN,我已覺得佢超額完工,未有OFFER,而家就開始靠我啦

6903658 發表於 16-10-21 23:28
回覆 Queeniebaby 的帖子

好warm!
THX我唔想打擊佢自信

Queeniebaby 發表於 16-10-21 23:33
今年真正IN啦我會見到佢知發生咩事,又好盡力去IN

每次IN,我就會完左送份小禮物俾佢,如你考得好,再有2N ...

恭喜呀。我就結束所有直C,直接等津貼學校自行結果,希望入到就好。我唔追名校

philosnow81 發表於 16-10-21 23:31
我老公同仔講,面試=打機ko波士,ko唔到表示對方boss太勁,唔係妳問題,有的打boss已經好犀利啦,仔仔便 ...
都岩既,咁去形容,會RELAX好多
但我就會好真實話佢知,而家係考學校,考小一,佢絕對係知唔係一件玩既事,你要好認真去面對

philosnow81 發表於 16-10-21 23:35
恭喜呀。我就結束所有直C,直接等津貼學校自行結果,希望入到就好。我唔追名校
...
都無OFFER,恭咩鬼喜呀!!!!呢兩日開始嘔信出來,寄返去WAITING既學校啦

Queeniebaby 發表於 16-10-21 23:36
都岩既,咁去形容,會RELAX好多
但我就會好真實話佢知,而家係考學校,考小一,佢絕對係知唔係一件玩既事, ...

甘我都有話卑仔知,只不過仔失敗後,我地會比喻卑仔聽,失敗如同打機,唔需要太難過。

引用:Quote:Queeniebaby+發表於+16-10-21+23:33+

原帖由 philosnow81 於 16-10-21 發表
...
唔好怪我咁講,依家反而應該去了解一下小朋友那一方面出左問題。好好準備,盡量改善,等萬一要叩門時,唔好犯同樣概錯誤。

‹ 上一主題|下一主題