用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 報左5間直私全部失敗,仔好失落
樓主: philosnow81
go

報左5間直私全部失敗,仔好失落   [複製鏈接]

HK-MAN 發表於 16-10-21 16:03
認同,諗得通,個人都輕鬆!
你應該直接開POST,開解家長,功德無量!

讚成!

pamelaywy 發表於 16-10-21 14:31
其實,好多家長有誤解,以為直私in 得收得就唔會讀唔掂,校長甚麼慧眼十數分鐘就可以選出適合嘅學生,其實 ...

請教您,您話提早教1-2年最後小朋友都系有機會追唔到小六。通常如果,我意思系如果出現呢种情況,系因為咩原因為追唔到?系小朋友能力唔夠,定系家長冇時間同能力繼續提前教落去,跟唔到

philosnow81 發表於 16-10-21 16:14
請教您,您話提早教1-2年最後小朋友都系有機會追唔到小六。通常如果,我意思系如果出現呢种情況,系因為咩 ...
佢可能係打個比喻啫..太多原因令小朋友失去學習動機及興趣,請你放鬆啲啦!

HK-MAN 發表於 16-10-21 16:18
佢可能係打個比喻啫..太多原因令小朋友失去學習動機及興趣,請你放鬆啲啦!

...

philosnow81 發表於 16-10-21 16:14
請教您,您話提早教1-2年最後小朋友都系有機會追唔到小六。通常如果,我意思系如果出現呢种情況,系因為咩 ...

其實各種原因都有,有的只靠家長全谷,谷得上高小都谷唔上中學,無左阿媽根本靠自己唔掂;亦有大左識反抗,越迫越反,亦有本身資質一般,即係我加減乘除好ok 㗎,但計唔掂初中嘅數
而我個人覺得,小朋友學習態度都幾影響,成日以為自己好勁,學習散漫求其
亦有因為做野太晚,做得功課都八九點,想加強都無時間

philosnow81 發表於 16-10-21 11:06
多謝您鼓勵。雖然我仔面試失敗,但我相信這呢個系人生入面小挫折。分享小小,回想自己,我當年讀 ...
我無你咁叻讀到碩士 係呀呢幾年報小一既小朋友出生年份既出生率較高, 競爭係大咖, 順其自然吧。我同阿仔講左我地去果間學校唔收你讀小學呀, 阿仔諗一諗就同我講『咁下次有機會再去玩過囉』, 之後就無野啦~
其實我眼見唔少人因為呢個小一遊戲搞到身心皆累, 我已決定如果真係乜都唔得, 連自行都衰左既咪叩門囉, 再唔得就睇下阿仔小一成績如何再去試插班其他比較心儀既小學囉, 知道有人小買先插LS tim...所以真係唔駛咁灰, 要失落都俾個時間自己算啦...人生路漫長, 盡可能令自己開心d去行條路啦---自己同小朋友都係呀

Chirley 發表於 16-10-21 16:29
我無你咁叻讀到碩士 係呀呢幾年報小一既小朋友出生年份既出生率較高, 競爭係大咖, 順其自然吧。我同 ...

呀,千萬唔好甘講,其實無論家長程度如何,關鍵都係靠小朋友努力,家長只不過補充輔助下。我都有想清楚後路,真系去唔到好小學,我亦做好pkan b

Chirley   路係人行出黎咖...  發表於 16-10-21 20:53

philosnow81 發表於 16-10-21 16:39
呀,千萬唔好甘講,其實無論家長程度如何,關鍵都係靠小朋友努力,家長只不過補充輔助下。我都有想清楚後 ...

睇完呢個post 好大反思:係報直私呢件事,自己有冇羊羣心理呢。其實有好多好多人考嘅直私,唔一定比津小好。好深嘅學校,讀到亦唔一定係好事。其實有好多間勁多人報嘅直私,以前都唔出名/唔存在,無乜人'hou', 但依家好成功打造新形象吸引好多人。所以要提自己順其自然。

Chirley    發表於 16-10-21 20:50

我上年報左兩間俾個女感受下咩係INTERVIEW
兩間都REJECT,我無同個女講,但後來個女問我上次間學校要唔要我呀?
我無諗過小朋友咁上心,直接話無呀,佢竟然問我:"係咪因為我唔夠好,D學校唔要我呀?" 我先發現原來打擊小朋友自信同自尊咁大
我本身報埋陳守仁,我決定唔去,因為我知考得深,我唔想個女覺得自己咁差

回覆 philosnow81 的帖子

其實可唔可以選擇唔講俾小朋友聽?只報喜不報憂?我同小朋友好輕描淡寫咁睇件事,有second in的,會同佢講我地過關啦,可以去round 2,如果無second in 既,直情費事同佢講,我唔提佢唔會問

snoopyman20  我都係,有2ND IN嘅同佢講咗,點知2ND IN衰咗,佢主動問我哋果間唔係OK咩?係我同老公見得唔好累咗佢~   發表於 16-10-21 23:05
novelle  同你一樣,reject 唔會特別再講  發表於 16-10-21 19:18

kkqueendom 發表於 16-10-21 18:25

其實可唔可以選擇唔講俾小朋友聽?只報喜不報憂?我同小朋友好輕描淡寫咁睇件事 ...

我覺得都需要講,至少我仔會問我,我就會直接講啦

kkqueendom  不要難過,你同小朋友都要加油  發表於 16-10-21 18:37

明白,我小朋友考完就唔理,可能一開始我已經同佢講點都一定有書讀,所以佢對考小一唔係太上心,無咩壓力。不過,容我問一句,你將個結果話佢講對佢有咩好處?不是說這樣不對,只是想知原因

另外,我老公有一次竟然起小朋友問真道結果,我小朋友即刻問:係wor,真道我過唔過到關?我立刻話:仲未知呀(其實係reject)不過你有 xxx同xxx就夠了

kkqueendom 發表於 16-10-21 18:36

明白,我小朋友考完就唔理,可能一開始我已經同佢講點都一定有書讀,所以佢對考 ...

我覺得小朋友長大過程中一定會面對挫折,我唔想永遠令小朋友覺得世界全部都系美好,都有失敗,唔開心既一面。如同我都會告訴他,所有人都會有老,病同最後離開世界既一天。雖然我都知道有D殘忍,但好過永遠都瞞住仔。當然,我寄做法未必正確,只系我既個人想法啫

kkqueendom  明白,沒所謂對與錯,總之繼續努力呀  發表於 16-10-21 18:54

我地當年出生率咁低...都係選擇見完算數
唔會同小朋友講結果...由佢天真D都好
考左幾間佢問過一次...我地答未知喎...放心...父母一定幫你揾到小學實有書讀
其實當時已經揀定收左工...雖則有得亦有部份唔得
直至有一日佢問KG老師問要報告去邊間小學...先叫佢話住XX小學先
我中意小朋友盡量純真D...現實世界遲早都碰到...開心吓先啦

pamelaywy 發表於 16-10-21 14:31
其實,好多家長有誤解,以為直私in 得收得就唔會讀唔掂,校長甚麼慧眼十數分鐘就可以選出適合嘅學生,其實 ...

絶對認同。

mcl203 發表於 16-10-21 19:03
我地當年出生率咁低...都係選擇見完算數
唔會同小朋友講結果...由佢天真D都好
考左幾間佢問過一次...我地答 ...

我都鐘意小朋友純真啲,小朋友世界應該以快樂為主

分享一篇文章:樂樂今年五歲,最近他家中一隻年老的哥基犬去世了,由於哥基犬從樂樂出生開始就一直陪伴在他身邊,加上他的父母長期都要應付繁忙的工作,所以樂樂對這位好朋友的「消失」感到非常傷心。除了容易哭泣和變得容易發脾氣外,亦對狗狗依依不捨,常常問爸媽到底牠什麼時候會回來,以及是否因為自己「不乖」,最近少了帶狗狗去散步,所以才令牠死了。然而,樂樂的父母卻對解釋死亡這個話題感到難以開口。
有些孩子在經歷家中的寵物死亡這件事時,情況可以與至親逝世非常相似,他們會感到震驚和恐懼,並失去安全感,繼而出現焦慮和傷痛等問題,甚至是其他負面情緒及行為。有家長也許會認為談「死」這件事有點敏感和忌諱,而且孩子尚小,未必能清晰明白死亡的概念。此外,他們也擔心這個話題會對子女的心靈造成創傷,所以迴避他們所問有關死亡的問題,或是只給出模糊的答案例如「他上了天堂」或「去了遠行」。
其實有研究指出,孩子從1歲左右開始已經有「分離」的概念,當他們與關係親密的人分開時,便有機會出現緊張不安或是哭泣的情況。而在4至5歲時,他們會開始知道死亡代表著生命的結束,但未必完全明白,可能會覺得死亡並非是永久的,或與自己無關。直到約7歲的時候,孩子會開始了解死亡是怎樣的一回事,漸漸明白死亡是不可逆轉的,而且所有生物始終都會有生命終結的一天。
當孩子接觸到死亡時,家長應陪伴在孩子身邊以提供適時心理支援。孩子哭泣是他們表達悲傷情緒的途徑,因此不要要求他們壓抑這種行為,同時亦應鼓勵他們說出自己的感受和擔憂,分享對寵物的感情,讓他們對摯友說再見。若子女持續情緒低落,亦可考慮分散他們的注意力,例如陪他們玩耍,或一同外出進行親子活動等等。死亡是每個人一生當中無可避免地要面對的事情,若家長對之避而不談,只是在切斷和孩子之間的溝通,若他們在體會這個悲傷經歷的過程中得到父母的陪伴,並一同去面對和處理,便正正能給孩子上了「生命教育」中重要的一課

對於死亡,我很早已跟小朋友講過了,佢在3歲時已以識到什麼是死亡,佢係堅明白,那陣子佢每晚都會哭,哭得很傷心,說很怕我會死,我跟佢說人終會一死,如我死後你可以寫信給我,可以彈琴給我,之後佢哭得更厲害,於是我找了些繪本跟他解釋,搵專家講座給佢聽,佢個心就似乎釋懷左d,不過到而家一講起死亡,佢依然係會害怕,不過佢似乎已慢慢接受

philosnow81 發表於 16-10-21 09:36
從真道開始,到陳守仁,聖方濟各,英華等等,小朋友全部冇second in。今日早晨,我一次性將所有結果話仔仔 ...

Sorry to hear that. 其實我覺得如果考直私可以安排在統一派位後,心理負擔會低好多...

hppa  But this is impossible due to timing  發表於 16-10-21 21:52
‹ 上一主題|下一主題