用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 報左5間直私全部失敗,仔好失落
樓主: philosnow81
go

報左5間直私全部失敗,仔好失落   [複製鏈接]

小朋友自有自己的書緣,開竅的時間亦唔同;今日揀唔中,唔代表佢能力不及人,小一只係剛起步,亦可藉住今次機會教小朋友如何面對成敗得失,加油!
自強不息 厚德載物

smile_w99 發表於 16-10-21 12:38
睇到你個post, 想起上年我同阿仔嘅經歷!我哋主力報私校,因為想大抽獎!最後有有幾間都有2nd int 或者3rd  ...
could you pls kindly share the knock door experience? i guess we need to take this step as wll ....TT

philosnow81 發表於 16-10-21 11:47
完全同意!我有為仔選擇津校,都唔算津貼入面既名校,聽聞校風唔錯。其實我仔唔知咩叫名校,他每次面試都 ...

哈哈,同你一樣,自行派位揀左一間校風好冇乜舊生嘅同區小學。有時候想,在普通小學做上游生,好過係神校做下下游生。

回覆 philosnow81 的帖子

大家都加油,我暫時都有3間reject咗,但要相信自己的孩子,一起努力。

今日都收到reject , 全軍覆沒了。望住阿仔,自己不其然流淚。幼稚園whatapps group 有人不停報喜,更失落了。

Mrs.Luckycat 發表於 16-10-21 12:13
有一事不明,想請教。
我想那些重學術的小學,派得offer的學生應該也是學術程度頗高的。如果有些小朋友後 ...

其實,好多家長有誤解,以為直私in 得收得就唔會讀唔掂,校長甚麼慧眼十數分鐘就可以選出適合嘅學生,其實每年錯配何其多,在名校死頂唔走或被勸退或自己轉走年年何其多,所以唔好以為收得等如讀得
第二,升小一實在考到幾深?大家心理有數吧!嚟嚟去去只不過寫幾個字、串幾個字、計下數、文字題,頂盡是簡單故事理解,加上有些學校不敢明刀明搶,用一些像有創意手法去考,實際能力未必真正考到
第三,小一小朋友年紀仲細,有時小朋友輸性格(內向慢熱)多於輸能力。要一個五歲小朋友去陌生地方過五關斬六將,情緒性格會凌駕了能力
第四,有家長早教了,小朋友早學左,其實唔等如小朋友真係學習力比其他人高的,如五歲時家長熱心敎左佢背乘數,佢係咪等如叻過一個無人教佢嘅小朋友呢?可能,識嗰個同唔識嗰個同時間學同一樣新野,能力比後者差,只不過佢先學
第五,食老本是有限期的,我補過九龍塘幾間幼稚園嘅學生,佢地提前敎左某些小學嘅野,但頂盡只教到小一二吧!到小三,要見真章,有些看來小一二超前的會慢慢追唔到
第六,其實初小嘅野,真是追求知識嘅皮毛,基礎野,早早學定加減乘除,上到高小可能計唔掂百分數速率㗎
仲有,就係家長夾到幾多幾耐,幾歲嘅小朋友像小綿羊,任家長控制。小學家長就會明白,小朋友進入左另一個階段,已經唔係話谷就谷,話追就追。學校功課量又大,時間又唔夠,幾夾嘅家長都遇到難關

最後,個小朋友幾聰明都好,學習態度同做野速度,都好影響小學學習,唔信?你地仔女上左小學就會明晒啦

當然,入到競爭大嘅學校,佢地教學嘅速度同深度係唔一樣的,這個是肯定的。

唔好意思!職業病,比較長氣

stc2000    發表於 16-10-22 10:28
snoopyman20    發表於 16-10-21 17:47
Mrs.Luckycat  Thanks for your sharing  發表於 16-10-21 15:28
fusuyuan  thanks for share, very useful  發表於 16-10-21 14:52

neinei99 發表於 16-10-21 13:50
今日都收到reject , 全軍覆沒了。望住阿仔,自己不其然流淚。幼稚園whatapps group 有人不停報喜,更失落了 ...

我地做家長要堅強呀!如果直私唔得就準備next step,點填甲乙部同埋準備叩門部分!過去的失敗不代表將來!加油!

回覆 pamelaywy 的帖子

非常感謝妳願意花時間作如此詳盡又客觀的分析,認真看過以後,更能夠放鬆心情,淡定一點看待考小一這個遊戲。謝謝你!

回覆:報左5間直私全部失敗,仔好失落

good luck to your son, 小朋友加油, 上天自有安排。

樓主cheer up, 鼓勵番呀仔,未夠五歲去面對,其實over左。

學無先後,達者為師,學海還有漫漫長路, 加油! 樓主報既都係一線名校,唔入圍亦唔代表囝囝唔夠人叻,始終呢個世代叻人實在太多,希望您收拾心情,同囝囝再傾吓計,比返信心囝囝!

嚟緊仲有自行,又有大抽獎!
Tomorrow is better

引用:+本帖最後由+pamelaywy+於+16-10-21+14:39+

原帖由 pamelaywy 於 16-10-21 發表
說得很好,多謝你的分享!

回覆:philosnow81 的帖子

其實,你毋需講給他知道,短短十五分鐘內面試的結果,唔收係咪好大不了?係咪表示個仔好失敗?何必讓孩子難過?反正又並非神校才出好學生,媽咪,小孩健康快樂長大就算了。

pamelaywy 發表於 16-10-21 10:13
其實,真係唔需要太介懷,上天總有安排。
因為我自己本身職業關係,見盡不少成功考入/抽入名校的,入左只是 ...

很精闢的見解

wyleung 發表於 16-10-21 15:06
其實,你毋需講給他知道,短短十五分鐘內面試的結果,唔收係咪好大不了?係咪表示個仔好失敗?何必讓孩子難 ...
嗰刻真係做父母嘅會失去理智,可能有點兒想發洩唔開心嘅情緒,人之常情!特別係好似以往兩年嘅努力好似都白費了!不過做父母一定要振作,考小一只係剛開始!

neinei99 發表於 16-10-21 13:50
今日都收到reject , 全軍覆沒了。望住阿仔,自己不其然流淚。幼稚園whatapps group 有人不停報喜,更失落了 ...
you need to be chin up!! you could feel upset for a while but don't let it eat you up!  still long way to go! add oil arh

pamelaywy 發表於 16-10-21 10:13
其實,真係唔需要太介懷,上天總有安排。
因為我自己本身職業關係,見盡不少成功考入/抽入名校的,入左只是 ...

所以如果現時家長不是全力谷也入到直私還好,如果已盡谷,入到未必讀到你所說的現象出現才可怕。另一帖説谷的,我還是不認同。

pamelaywy 發表於 16-10-21 14:31
其實,好多家長有誤解,以為直私in 得收得就唔會讀唔掂,校長甚麼慧眼十數分鐘就可以選出適合嘅學生,其實 ...
認同,諗得通,個人都輕鬆!
你應該直接開POST,開解家長,功德無量!

聽左各位既精彩分析,我真係收穫好大,多謝分享。我仔仔性格內向,比較乖,但遇到唔熟既人就唔願意講野。不過,我充滿信心,老公都極支持,全職跟住仔教

引用:+本帖最後由+pamelaywy+於+16-10-21+14:39+

原帖由 pamelaywy 於 16-10-21 發表
唔會長氣丫,多謝你既無私分享~~~^^

‹ 上一主題|下一主題