用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑書院國際預科文憑課程
樓主: whycyh
go

培僑書院國際預科文憑課程   [複製鏈接]

回覆 中天英 的帖子

完全同意安排foundation program係好事、可以比一些成績稍差,未能直接讀英國大學的學生,提供另一個機會。
但係話讀完foundation可以入oxbridge, 就等於叫人去買六合彩, 有機會中頭獎幾仟萬一樣;中六合彩頭獎機會有幾多, 大家很清楚吧。

回覆 hkpapa852 的帖子

培僑開辦的就是IGCSE!
家長會所明白的, 大致如下:
1. 尖子: HKDSE+IAL: 學生可選香港大學或英國最頂尖大學
2. 考HKDSE
3. 考IGCSE
原因: IGCSE相對比HKDSE較易及較易拿取好成績, 對成績中等、HKDSE marginal case的同學, IGCSE是一個好選擇。

回覆 jutma 的帖子

呢間學校好混亂, 一事話開foundation program, 一事話開IGCSE, 究竟邊個係真!

jutma 發表於 16-10-19 09:14

請問是否F6去考IGCSE? 考IGCSE嘅學生,就唔考HKDSE?

回覆:中天英 的帖子

兩個都真。foundation program 是將會搞的

引用:回覆+hkpapa852+的帖子 培僑開辦的就是IGC

原帖由 jutma 於 16-10-19 發表

那請問培橋搞嘅IGCSE 同之前家長講女拔搞嘅GCE 有咩分別?IGCSE 之後如去外國讀就year 1? 如考non-jupus 香港嘅大學同外國回流生都係同等資格?謝謝

引用:Quote:原帖由+jutma+於+16-10-19+發表回覆+

原帖由 Cheesepop 於 16-10-19 發表
那請問培橋搞嘅IGCSE 同之前家長講女拔搞嘅GCE 有咩分別?IGCSE 之後如去外國讀就year 1? 如考non-jupus 香 ...
女拔:劉靳麗娟指該批中文不及格學生其他科成績優異,「佢哋覺得中文好難,屋企講開英文」,每年都有學生擔心中文肥佬而提早到外國升學,故決定開辦英國高考(GCE A-levels)。學生另需報考簡稱英國會考的國際普通中學教育文憑考試(IGCSE)中文科和國際英語水平測試(IELTS),另必修數學,以符合八大非聯招入學要求。

Cheesepop 發表於 16-10-19 14:37
那請問培橋搞嘅IGCSE 同之前家長講女拔搞嘅GCE 有咩分別?IGCSE 之後如去外國讀就year 1? 如考non-jupus 香 ...

IGCSE同GCE係唔同既國際課程, 都可以用作海外升學, 直上大學 (IGCSE未能肯定是否可以)

本地讀國際課程既中六考生(即考IBDP, GCE), 同香港出生但係海外考取咗國際試(其實咪又係IBDP, GCE個D)既學生, 都係經同一條NON-JUPAS既隊.

而至資格認受性邊個高D, 係個別院校自己決定 (其實大家考同一個試, 基本上可以話係無分高低).

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Cheesepop 發表於 16-10-19 14:41
女拔:劉靳麗娟指該批中文不及格學生其他科成績優異,「佢哋覺得中文好難,屋企講開英文」,每年都有學生擔 ...
唔知係咪報紙轉載問題, 呢篇文中劉校長呢個講法其實有D問題

其實如果一心係海外升學, DSE成績如果只係中文差但其它科好, 一樣大把學校爭住收(英美大學根本唔會睇你中文科成績)

如果目標係本地大學, 咁衰中文係慘D. DGS開辦GCE既原意係提供多一項DSE以外既選擇比學生增加入本地大學既機會
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-10-19 14:48
IGCSE同GCE係唔同既國際課程, 都可以用作海外升學, 直上大學

請問有GCE , 點解仲要考IGCSE?

retriever 發表於 16-10-19 15:27
請問有GCE , 點解仲要考IGCSE?

糾正一點, 好似IGCSE未能直接升讀degree, 大學只會參考相關成績, 但要依據其它成績來收生. 呢點我要再核實一下

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-10-19+15:38+

原帖由 hkpapa852 於 16-10-19 發表
謝謝,咁就奇怪培橋點解唔直接開GCE 而開樣 IGCse?

hkpapa852 發表於 16-10-19 15:36
糾正一點, 好似IGCSE未能直接升讀degree, 大學只會參考相關成績, 但要依據其它成績來收生. 呢點我要再核實 ...
英國中學讀7年,第5年考GCSE, 第7年考GCE AL.
所以要報大學,係需要GCE AL成績先得。

IGCSE等同GCSE, 通常係英國以外學生考嘅。

KK07  IGCSE (=N年前GCE 'O' Level) 等於香港以的中學會考(HKCEE)  發表於 17-3-29 15:25
hkpapa852  謝謝, 國際課程我未有深入研究  發表於 16-10-19 16:02

GCE是AL,成績可以直接報考大學。IGCSE只相當於OL,不能直昇大學,一般用來報讀AL或FOUNDATION。

無論GCE還是IGCSE,對於新高中似乎很難匹配。簡單而言,要中六就考完GCE,不是一般人能夠做到。

我之前了解過, 培橋開的好像是IAL課程, 等同GCE AL的, 有錯請指正。係報紙見過, 那個中五生印象中也是考IAL的。

sunflower2000 發表於 16-10-19 17:15
我之前了解過, 培橋開的好像是IAL課程, 等同GCE AL的, 有錯請指正。係報紙見過, 那個中五生印象中也是考IAL ...
如果係IAL, 係可以直接用嚟申請大學, 因為St Paul Convent有開辦呢個課程

糾正一點, 好似IGCSE未能直接升讀degree, 大學只會參考相關成績, 但要依據其它成績來收生. 呢點我要再核實 ...

igcse = gce o level? I think

Cheesepop 發表於 16-10-19 15:52
謝謝,咁就奇怪培橋點解唔直接開GCE 而開樣 IGCse?

seem like a nos of DSS would require the student to sit for igsce.

it sounds like igsce way too easy. every yr cky have a nos of kids achieving straight A for eleven subjects.

香港學生通常中四考IGCSE. ,個程度咁低,點入大學呀!

Christi  正解  發表於 17-3-30 11:09
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

IAL 資歷是否真的等同GCE AL。咁女拔也是IAL嗎?
‹ 上一主題|下一主題