用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑書院國際預科文憑課程
go

培僑書院國際預科文憑課程  

尋日去面試,聽埋校長講依個賣點,校長講到頭一半學生可修A - level同DSE,入Local或睇高一線入劍牛又得,另一半覺得自己DSE冇乜機入U,可讀依個課程,因為依個課程同啲大學有聯繫,可搏劍牛,又可揀聯繫U做保險線,而且課程較ALevel淺,唔知我有冇get錯,因為跟住趕住接小朋友,冇機會問校長,其實既然依個國際課程可入劍牛又較alevel淺,點解仲要頭果班讀alevel唔直接讀依個國際課程,點解要取難不取易,係咪其實依個課程認受性低,有冇家長知道?

直資係有同政府攞錢辨學, 有規定一定人數要考DSE的

至於點解頭個批先考得?.....相信要同時考兩個試, 唔係人人有能力負擔到

whycyh 發表於 16-10-17 10:39
尋日去面試,聽埋校長講依個賣點,校長講到頭一半學生可修A - level同DSE,入Local或睇高一線入劍牛又得, ...

國際預科文憑,你是指ibdp嗎? 還是另一個試。

hkpapa852  一定唔係IBDP, IBDP要向IBO註冊  發表於 16-10-17 14:04

另外一個國際課程,是全港首間學校(培僑)推出,聯繫有十幾間英國大學,呢個國際試合格就一定有其中一間大學收,但一定唔係劍牛,亦唔係相對一線的大學,而且冇錢去英國的話,仲可以返國內分校讀,詳情可以問返學校有咩聯繫學校。(以前係簡介會聽的資料,如有錯,歡迎內部人仕指教及更正)

caramelpudding 發表於 16-10-17 13:43
另外一個國際課程,是全港首間學校(培僑)推出,聯繫有十幾間英國大學,呢個國際試合格就一定有其中一間大 ...

校長有提過,是NCUK的International Foundation Year。

caramelpudding 發表於 16-10-17 13:43
另外一個國際課程,是全港首間學校(培僑)推出,聯繫有十幾間英國大學,呢個國際試合格就一定有其中一間大 ...
其實DSE成績都有超過100間海外大學認受, 如果只係攪一個海外認受性唔係特別高既課程, 其實無乜吸引力.

不如好似女拔, 攪GCE仲好! 低成本之餘認受性又高好多
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

但係校長話有五個選擇,頭三個可擺russell group嘅大學,最後兩個先擺有聯繫嘅大學做保險線,我就係奇點解可考russell group,點解仲要仲要搞多個Alevel,全部人考DSE同依個文憑咪得囉,又分頭一半Dse加alevel,後一半DSE加文憑,仲要個cert全港第一間學校搞

whycyh 發表於 16-10-17 14:13
但係校長話有五個選擇,頭三個可擺russell group嘅大學,最後兩個先擺有聯繫嘅大學做保險線,我就係奇點解 ...
直資學校, EDB要求一定要有大多數學生讀NSS同考DSE.

所以全民皆考DSE係唔出其.

分頭一半考A-Level, 另一半考文憑, 好明顯係按能力分班咁囉!

但如果一定要所有學生都修兩個課程(係咪一定要修兩個? 只修NSS得唔得?), 恐怕到時有不少人力有不逮
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-10-17 14:06
其實DSE成績都有超過100間海外大學認受, 如果只係攪一個海外認受性唔係特別高既課程, 其實無乜吸引力.

不 ...

其實類似女拔或者什麼igcse,  有必要攪另一個課程/另加訓練嗎?

那些年都係自修去考的。

KK07  那些年香港考A-Level考試範圍同GCE課程好近似,但DSE係多D差異。  發表於 17-3-29 15:15

retriever 發表於 16-10-17 14:36
其實類似女拔或者什麼igcse,  有必要攪另一個課程/另加訓練嗎?

那些年都係自修去考的。

難得學校肯投放資源幫你一齊讀GCE, 唔駛自修, 咁咪幾好!

其實我都唔係好識,再加上唔會去英國留學。我所聽到係呢個課程係英國引入,只要讀一年就可以同某些100大的英大學接軌。同dse係唔同,果個課程係勉強合格就一定有大學收。壞處係要花多一年時間。學校亦冇提價錢。同埋會冇左公開試成績對日後搵政府工有影響。

teambuilder 發表於 16-10-17 16:15
其實我都唔係好識,再加上唔會去英國留學。我所聽到係呢個課程係英國引入,只要讀一年就可以同某些100大的 ...
另一問題, 讀一年係銜接咩級數既課程呢? Degree? HD? Cert?

入大學唔一定係讀degree

hkpapa852 發表於 16-10-17 16:19
另一問題, 讀一年係銜接咩級數既課程呢? Degree? HD? Cert?

入大學唔一定係讀degree

嗰日校長話讀完一年就可以申請入嗰d大學嘅Degree Year 1。即一共4年課程。 我覺得有d似外國讀一年college先入U嗰款。

回覆:培僑書院國際預科文憑課程

i am also not fully understanding what program is it! NCUK is widely recognizable?

http://www.ncuk.cn/ug-programmes/ify
上網搵到個website,有其他國家都有搞依個course

mamaokasan  thank you!  發表於 16-10-17 22:49

國內有分校果d....

其實係咪唔掂,repeat dse好?

甚至在港讀asso,  有唔少人昇去 hku.  仲有英國聯系大學。

講白d,  係商業決定。

無謂花咁多錢去英國只入foundation

retriever 發表於 16-10-18 07:42

國內有分校果d....

foundation要去英國讀? 我以為喺香港讀完就再報海外大學咋。
講真, 而家先搞小一入學, 中學都未有時間研究, 仲講入大學十幾年後有無DSE 定叫DDD都未知 可能到時有十大, 十一大, 連珠x書院嗰d都變埋大學

引用:http://www.ncuk.cn/ug-programmes/ify 上

原帖由 whycyh 於 16-10-17 發表
http://www.ncuk.cn/ug-programmes/ify
上網搵到個website,有其他國家都有搞依個course
thank u....still not quite sure how this program can apply oxbridge per pincipal mentioned...maybe non degree oxbrideg course....? need to read more sin.thank u

Cowbit 發表於 16-10-18 08:10
foundation要去英國讀? 我以為喺香港讀完就再報海外大學咋。
講真, 而家先搞小一入學, 中學都未有時間研究 ...
老實講, 好多人成日話1X年後仲有冇DSE都成問題.

個人認為呢個係不切實際既諗法. 需知道政府政策, 極少會知時間內隨意變更, 尤其係DSE剛剛只有4/5年, 12年後都未夠20年, 會消失既可能, 個人認為係零 (最多話不斷檢討/改善, 但唔會消失). 反而IBDP之類既國際課程呢? 幾年後可能又變另一回事了! (可能又有另一個更新更受人追捧既海外課程)

至於大學, 其實依家香港可以提供degree course既院校已有1X家, 只係差在部份未正式叫大學 (如珠海書院), 或未正式納入政府資助課程之列 (如樹仁大學既課程).

其實只要成績達基本要求(3322+2), 個人認為不妨讀自資學士, 雖然院校名氣可能較低 (日後海外升學/移民學歷認受都會差一點), 不過係資歷架構上, 點都係高過AD同HD.

我都明白而家入大學機會已經高左好多,不過仍然有好多人入唔到心儀學系。我諗呢個program係比d想去留學而dse 又考得差既學生一個"支援"。當然佢地可以自己出去考外國大學啦,有錢點會冇書讀。