用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑書院國際預科文憑課程
樓主: whycyh
go

培僑書院國際預科文憑課程   [複製鏈接]

可能我地講得太遠, 嚇親D只係諗"我揀小學啫"既家長, 不過個人認為, 揀得一條龍既中小學, 應該要瞭解埋佢地中學部, 同埋佢地可以協助學生日後如果入大學/就業既方式/途徑會好D.

始終最後可能要一讀12年.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

retriever 發表於 16-10-18 13:38

咁你睇返佢d stat,係咪覺得港大太空d asso好過去國外❓
或者再講多一點, AD畢業後入番UGC degree..... 係Year 1定係Top Up去Year 2先? 統計中無講明.

如果要讀完2年AD再去由Year 1開始讀4年degree, 可能repeat 1年考過DSE/GCE仲化算
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我想請教,點解去外國讀,中二三唔走就遲左?我以前啲同學都係form 5讀得叻或讀唔掂果啲就走,去到讀大學都冇問題,中二三反叛期送佢走唔怕學壞咩?

引用:我想請教,點解去外國讀,中二三唔走就遲左

原帖由 whycyh 於 16-10-18 發表
我想請教,點解去外國讀,中二三唔走就遲左?我以前啲同學都係form 5讀得叻或讀唔掂果啲就走,去到讀大學都 ...
我理解係,普遍家庭富裕咗,部份人追求既唔同以前,佢地係希望初中前打好底,爭取多D時間融入外國高中課程,目標並不只於入大學,係想入目標既大學,當然,會否學壞又係其中一個考慮點,只係指能力負擔到又放心既,都會打算高中前走,無絕對睇法既~~~

hkpapa852 發表於 16-10-18 13:55
可能我地講得太遠, 嚇親D只係諗"我揀小學啫"既家長, 不過個人認為, 揀得一條龍既中小學, 應該要瞭解埋佢地 ...

你真係嚇鬼親我
我都未知乜打乜。總之嗰日呀校長話讀完呢一年去接大學3年, 前後都係4年, 所以維返條數係同香港讀4年一樣。
咁會唔會即係中六就要決定揀DsE定讀國際預科?
你可唔可以同我補吓習而家個年代讀完中學有咩升學出路?即係嗰堆英文short form 我仲係停留緊喺以前總之呀媽話讀咩就讀嗰個年代

didier99 發表於 16-10-17 13:49
校長有提過,是NCUK的International Foundation Year。
這是foundation year, 英國學曆的一種,並不是甚麼新東西。
讀foundation year的學生,都是成績稍差的學生;讀完foundation year去申請Oxbridge, 理論上可以,但實際上不可能的。

如果校長真係咁講,就有誤導,甚至欺騙之嫌。

Cowbit 發表於 16-10-18 15:38
你真係嚇鬼親我
我都未知乜打乜。總之嗰日呀校長話讀完呢一年去接大學3年, 前後都係4年, 所以維返 ...

現今香港高中學制(NSS), 中三/中四要選DSE選修科目, 中五中六主攻4大主科和選修科, 然後去考DSE

有開辦IBDP或其它國際課程既中學, 部份中四就要決定選NSS/DSE, 定係讀國際課程, 甚至中四上埋bridging course, 最遲中五分NSS/DSE同國際試兩條隊

考DSE參加JUPAS入大學, 其餘國際課程只可參加Non-JUPAS入大學.

本地升讀IBDP或任何國際課程既學生(如IAH, GCE, IBDP), 或係外地讀完國際課程回流既既香港學生, 都係同一條Non-JUPAS隊   

中六畢業先讀國際預科, 咁同留係香港讀AD/HD再上degree其實差無幾, 即係話係預咗俾D成績下游既學生去讀.

retriever 發表於 16-10-17 13:26
國際預科文憑,你是指ibdp嗎? 還是另一個試。
International foundation應該叫國際基礎課程。
國際預科文憑係IBD.

引用:Quote:retriever+發表於+16-10-17+13:26+國

原帖由 中天英 於 16-10-18 發表
International foundation應該叫國際基礎課程。
國際預科文憑係IBD.
but principal said. 国際預科文憑課程

引用:Quote:原帖由+中天英+於+16-10-18+發表Inte

原帖由 3hearts 於 16-10-18 發表
but principal said. 国際預科文憑課程
i dont know which exactly program is that...

hkpapa852 發表於 16-10-18 16:08
現今香港高中學制(NSS), 中三/中四要選DSE選修科目, 中五中六主攻4大主科和選修科, 然後去考DSE

有開辦IB ...

感激感激, 3分鐘學會升學知識! 我已經bookmark咗, 得閒再攞出黎溫吓先

中天英 發表於 16-10-18 15:56
這是foundation year, 英國學曆的一種,並不是甚麼新東西。
讀foundation year的學生,都是成績稍差的學生 ...

要看foundation接上大學安排,大部分foundation只可上指定大學,但我聽EF講座話EF's foundation 可經UCAS (即好似香港JUPAS)報英國大學,亦有成功例子入oxbridge,相信學校提供多一條出路都是希望幫忙學生

poonseelai 發表於 16-10-18 19:37
要看foundation接上大學安排,大部分foundation只可上指定大學,但我聽EF講座話EF's foundation 可經UCAS  ...
機會係有,不過要等奇蹟出現!

回覆 中天英 的帖子

呢類foundation program, 明明係比成績稍差的學生讀,點解又要同oxbridge連上關係,誤人子弟啊

hkpapa852 發表於 16-10-18 16:08

有開辦IB ...

咩係NSS?

retriever  新高中  發表於 16-10-18 22:16

我之前也了解過, WKF 和培橋好似都係今年開始有GCE AL讀, 是嗎? 學費多少?

回覆 中天英 的帖子

副學士本來都係比成績較差的同學讀,但他們仍然有入港大的機會(我識得唔止一個),也不能說什麼誤人子弟。人好多時都會將自己放了在一個框框內而自己唔知,內心亦有好多"唔得"同埋"唔好"... 結果人地做到了,自己就原地踏步。

teambuilder 發表於 16-10-19 07:44
回覆 中天英 的帖子

副學士本來都係比成績較差的同學讀,但他們仍然有入港大的機會(我識得唔止一個),也不 ...
Foundation program類似香港毅進課程,讀完之後先算中學畢業。

Foundation year 在外國俾未有資格上大学的讀住先,唔知有冇錯

HaYi 發表於 16-10-19 08:21
Foundation year 在外國俾未有資格上大学的讀住先,唔知有冇錯
正確
‹ 上一主題|下一主題