用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 平庸與資優
go

平庸與資優 [複製鏈接]

小兒3歲半,講嘢好叻,但是認字很慢,Oxford reading tree 勉強可讀完stage 1.朋友兒子也是3歲半,可以好容易地將一本 Oxford reading tree stage 5 的英文書讀完,咁究竟是我兒子學嘢慢,還是朋友兒子太聰明?

請問有冇資優生的爸媽可以分享吓?
謝謝。
   0    0    0    0

73662710 發表於 16-10-15 21:48
小兒3歲半,講嘢好叻,但是認字很慢,Oxford reading tree 勉強可讀完stage 1.朋友兒子也是3歲半,可以好容 ...

我大仔就係三歲就讀到ORT 5, 唔洗教佢讀,比本unseen 都讀到,到細仔三歲半,只讀到單字如dog ,但把口好勁,去餐廳九成會去隔離桌撘嗲!我大仔K1,2在學校都唔開心又唔出聲,細仔勁得老師歡心,好多表演機會比佢,佢成日都笑咪咪。我真心覺得大仔令我成日好擔心,細仔就令我們找到養小孩的樂趣,但兩個我都愛亦用心教。

73662710  谢谢!  發表於 16-10-18 08:02

我覺得其實無論小朋友係咪資優都好,其實一定有個人特別優秀之處。如果作為父母o既可以好好發掘並培養,小朋友有得益,大人亦教育得開心,有成功感!=)
不用擔心,一起因材施教啦!

73662710  thank you!  發表於 16-10-18 15:03

iamadc 發表於 16-10-18 07:39
我大仔就係三歲就讀到ORT 5, 唔洗教佢讀,比本unseen 都讀到,到細仔三歲半,只讀到單字如dog ,但把口好 ...

我都寧願揀細仔(如果有得揀),簡單D咪好囉

964000 發表於 16-10-18 16:32

大、細仔的混合體:dadday:

自己小朋友慢慢長大,亦越加同意「天生我材必有用」呢句話。我女讀書好叻,自學好多嘢,但係咩其他小朋友就唔叻呢?唔係咁樣,我觀察佢的朋友,每一個都有自己閃亮的地方。如果適當栽培,有努力和運氣,一樣有機會一飛沖天。

醒目開學勳章 貢獻勳章

我個大嘅又係問題多多
但個細嘅.... 記性唔好,學嘢明顯慢過哥哥,但聽話!會氹人開心,日日笑口常開,同佢相處得耐嘅大人都會鍾意佢!

恐龍家

小曳人 發表於 16-10-19 09:35
我個大嘅又係問題多多
但個細嘅.... 記性唔好,學嘢明顯慢過哥哥,但聽話!會氹人開心,日日笑口常開,同佢 ...

一模一樣,所以其實上天好公平的。大既激心,都俾個細既我窩心下(emoji)

小曳人    發表於 16-10-19 15:14

964000 發表於 16-10-18 16:32

我不會這麼選擇。大仔的確在能力上有很多surprise 比我們,現在見到細佬進度,更覺得當年佢真係好唔同。但長大後學術能力並不能令你成功。個人修養和有無人生目標更重要。

swmami    發表於 16-10-24 11:16
rafaelbaba    發表於 16-10-20 12:36

小曳人 發表於 16-10-19 09:35
我個大嘅又係問題多多
但個細嘅.... 記性唔好,學嘢明顯慢過哥哥,但聽話!會氹人開心,日日笑口常開,同佢 ...

一樣呀,哥哥學術好但好鬼倔強;細仔懶洋洋咁,對學術唔緊張,不過叻氹人,圓滑好多。如果混合體就 Perfect!

引用:+本帖最後由+73662710+於+16-10-16+00:01+

原帖由 73662710 於 16-10-15 發表

小兒3歲半,講嘢好叻,但是認字很慢,Oxford reading tree ...
你要求好高wo😑我小朋友3歲4個月都仲未可以自己只睇字的圖書..都係起步去認字,但我唔覺得佢就係慢..只要所有野係佢果個年齡無遲我就ok..有時好難同人比較..個個小朋友都唔同,有d後期好叻架

如可以選擇,我情願小朋友平凡又快樂;資優生的內心世界較複雜,未必容易了解,就算他們沒有其他附帶情緒及行為問題,他們的言行亦未必為同齡孩子甚至社會上部分成年人(因與一般小孩有異)所接受和理解。

*以上只是分享我小朋友的情況和我的取向,我相信每人都有自己的亮點,資優與否也能活出精采人生。
自強不息 厚德載物

平庸為何一定比較快樂?
‹ 上一主題|下一主題