用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖母vs真道
樓主: tuelovefei
go

聖母vs真道   [複製鏈接]

回覆 mcl203 的帖子

最經典既例子...某年某日某KG前同學仔P1敍會
有家長係交談中....你小朋友去左邊間讀...哦果間....好叻呀....呀邊個話程度好深功課多好谷...10樣8樣功課
回....唔係噃...好輕鬆吓唔谷...功課唔多喎...假期前仲少D
家長....咁可能唔同班...唔同要求
回....我地係同班同學
聽番黎既可以係兩回事....實情係可以表達為兩個極端睇法

我發現happy school的定義是看每位家庭的情況及家長心中的期望及憧憬。我的孩子愛學習卻不能夠應付功課多的學校,相對一位喜歡從功課默書模式學習的,已經可以在一間學校有不同的感受。
真道給人happy school的感覺,我的理解是學校沒有催谷,老師不會說80分要補習,孩子可以有些時間去成長不用迫切追成績考中學。
而我自己認為家長不應誤解happy school就不去付出努力,認真教導孩子,明白一分耕耘,一分收穫的道理。
畢竟真道的課程是希望同學思考,吸收,亦有越高年級越多考核。
小女在真道三年級,DS階段,我要給她說你不再是FS階段了。

il5544  我大女都係DS1, 唔通係同班?  發表於 16-10-25 13:59

引用:回覆+mcl203+的帖子 我發現happy+school的

原帖由 Rachelmummy2008 於 16-10-13 發表

我發現happy school的定義是看每位家庭的情況及家長心中的期望及憧憬。我的孩子愛學習 ...
咁呢個happy school定義就不少官津都可以達標了

引用:Quote:siubbsw+發表於+16-10-12+13:31+ 真

原帖由 lui 於 16-10-13 發表
想了解為什麼你會為細的小朋友今年選真道呢?
是朋友個仔考

官津不是任人去選去考。有世襲,宗教,地區的限制。以我當時的條件,可以選擇的不多,我的朋友要由新界搬到港島區,女兒領洗而自行又中到。
我不會因為只讚女兒的學校而否定其他的。

事實上家庭的配合很重要,有大的讀傳統名校,卻給細的孩子讀聖母小學,說讀得很happy。

mcl203  明白....謝謝 ~~~  發表於 16-10-13 10:50

回覆:聖母vs真道

其實真道同聖母各有好處啦,住將軍澳就應該揀真道,但如果喺九龍,就遠咗啲。好多人講學術方面,我相信兩間差不多啦,有啲人話深,又啲人話淺,好睇小朋友態度同資質,同家長的期望,或者對功課默書的睇法。好多人話聖母多功課默書,但若果同其他學校比較,甚至所謂happy school比較,唔覺特別多或少。不過真道校舍的配套好啲,住得近就梗係揀啦。

Rachelmummy2008 發表於 16-10-13 10:46

官津不是任人去選去考。有世襲,宗教,地區的限制。以我當時的條件,可以選擇的不多, ...
卻給細的孩子讀聖母小學,說讀得很happy。

如果讀呢間小學都可以好Happy, 咁全港大部份小學一定唔會係問題......

一間連所有網上功課都要求每日必做, 連改正可能每日平均有10樣功課, 假期至少15樣功課.... 一個學期俾老師寫家課冊15次 (如欠功課, 遲交回條等) 要記缺點/小過......  如果可以係咁既環境中都好Happy, 佢既家庭生活可能好可怕.....
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Zhuangshinai 發表於 16-10-13 13:00
其實真道同聖母各有好處啦,住將軍澳就應該揀真道,但如果喺九龍,就遠咗啲。好多人講學術方面,我相信兩間 ...
真道開創呢個暑假後要測番暑期作業內容既安排, 真係令我大開眼界, 自覺太老太Out了!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

happy school, 家長 happy 既 school

happy school 既定義.....不妨問吓小朋友既看法....睇下有幾多小朋友愛7日温習...教淺考深
星期6..日唔中意去公園....寧願多D時間備課

回覆 hkpapa852 的帖子

已經拜讀你對真道一面倒的意見。
這裡需要找證人對簿公堂嗎?

有孩子喜歡寫字背書考第一,出奇嗎?

Rachelmummy2008 發表於 16-10-13 13:16

另一會員, 被真道粉絲稱為非"真。真道家長"既說話, 尤其係話要測番暑期作業內容, 坦白講我的確聞所未聞.

至於其它方面, 我其實想問吓各位推崇Happy School既家長, 一間教深考深, 有精英班既學校, 其實係咪大家心目中Happy School應有既嘢呢?

真道家長成日話學校唔重成績..... 其實多年學校簡介會, 又係邊個主動講成績呢?

我的確係覺得真道係被過份神化了...... 而且, 被過份神化既學校, 亦唔只真道一間.

至於你話朋友女兒係聖母讀得好Happy..... 我亦只係講出從朋友女兒分享係聖母小學生活既點滴中,  有感而發啫!

Rachelmummy2008 發表於 16-10-13 13:16

又係幾明顯……吾通真係有血海深仇……hee hee

hkpapa852 發表於 16-10-13 13:06
真道開創呢個暑假後要測番暑期作業內容既安排, 真係令我大開眼界, 自覺太老太Out了!
...

我初時都以為係真道開創測數學暑期作業,同樓下某熱門男直g 媽媽等車時傾開,佢話佢學校一早已經咁做啦,搞到我好out咁。我覺得幾好呀,我小朋友幾認真做,唔識就圈住,老師開學講解時留心聽,個測驗好簡單,題目唔多,志在溫故,回下魂,記得返上年d基本嘢點計。

kennyann 發表於 16-10-13 13:42
又係幾明顯……吾通真係有血海深仇……hee hee
討論區討論下學校啫....好既又講下...唔好既又研究下...咁咪幾好..."小一選校"嘛
何須去到咁負面....連血海深仇都要出埋...放鬆放鬆
樓主分享既咪幾好....大家連唔知既都知埋.....可能連家長們都未必知

ozoz 發表於 16-10-13 13:45
我初時都以為係真道開創測數學暑期作業,同樓下某熱門男直g 媽媽等車時傾開,佢話佢學校一早已經咁做啦, ...

真道的平時分比重很高,考試分比重低.
所以毎個測驗都不能放鬆,連暑假作業都要測,放假都唔安樂.

真道是否一間happy school, 應該問就讀學生最實際。如果大部分說唔happy,那可能真的唔happy。
相反,就算happy school吧。另一方面,happy不等於課程淺,只要學校不是以成績來標籤學生。學校是有精英班,但不等於放棄其他班,反而我覺得較多資源投放在補底方面。機會亦不是只給予成績好的學生,學生若有成績以外的才能或興趣仍是可愉快地享受校園生活的。
我兩個孩子,成績較遜的比成績較好的那個喜歡返學。

AgapePa 發表於 16-10-13 14:15
真道的平時分比重很高,考試分比重低.
所以毎個測驗都不能放鬆,連暑假作業都要測,放假都唔安樂.
...

人人做法睇法不同吧,我無篤住佢每個測驗小測評估都要開曬枱好認真溫習,爭取高分。佢有好多時上堂教咗順手測埋我都唔知,我小朋友亦無好緊張每次嘅業績,佢為咗老師有貼子印仔奬勵下已經會加幾錢心機,呢2年佢已經發現亦好肯定留心聽書係重點,可以省回好多溫習改正時間,所以不斷試試安排時間,目標係9點幾就上床瞓,唔想返學錯過任何嘢。時間安排我有協助同比指導,因為佢呢方面仍有待改善。通常派返d測驗返黎,我地淨係會硏究下邊d識咗,恭喜佢因為掌握到,唔識嘅部分下次識返就好,我同小朋友目標都係要學識佢,無諗咁多平時分考試分比重,點樣拉高分d之類。其他同學我唔知係咪好似我咁做法/睇法,還是覺得呢個方式會帶來好大壓力。對真道有興趣嘅要了解多d,無完美,最緊要夾。

我一向都認為過份迷信數據,並非好事。

不過,有樣嘢我認同佢,近年真道俾外間追捧得過了火,好多家長只看真道IB成績,就一窩蜂報讀,令真正明白並欣賞真道獨特教育理念的家長,其小朋友亦未能入得到真道。

所以,如果家長對真道仍有疑慮或偏見,恕我冒犯,請不要選擇真道,把學位留給真正明白並欣賞真道的家長,萬分感激﹗
‹ 上一主題|下一主題