用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖母vs真道
go

聖母vs真道   [複製鏈接]

想盡快放位, 請問那一間較好? thanks

TwinWong  真道好好多  發表於 16-10-13 09:26
   3    0    0    0

tuelovefei 發表於 16-10-10 17:29

好唔好太主觀,最好還是問自己或小朋友的意願。(遠近、價錢、風格... 都是要靠自己去衡量)

真道似乎受歡迎d,有IB課程,happy school,無咁谷.

其實兩間好唔同,
聖母是傳統學校,學生乖巧,
真道著重自學思考

tuelovefei 發表於 16-10-10 17:29

2間完全不同風格,不同理念,你自己認為邊個理念自己buy d,屋企配合d,就邊間。

回覆:聖母vs真道

自己個校網得唔得?得既梗係攞住聖母再抽獎

TwinWong  聖母係黃大仙网, 如抽返女校都係得自己, 好嘅去德愛, 弱的去林炳炎, 培道, 真光依兩間自行至有得玩   發表於 16-10-13 09:31

真道 happy school ? 只不過是他教學形式比較生動, 在課堂上學生多亙動的機會, 但教授的課文一些都不淺,由其英文, 功課不多, 由其抄寫.

回覆:siupekkle 的帖子

唔明點解多人鐘意真道,又要讀快一年,又要遲放學,暑假前的考試後還要教書,開學第二個星期已經要測驗,趕頭趕命!
因為追不上,今年有十個人留班不升上中學,嚴重打擊小朋友自信!

karen55407    發表於 16-10-11 20:42

siubbsw 發表於 16-10-11 15:06
唔明點解多人鐘意真道,又要讀快一年,又要遲放學,暑假前的考試後還要教書,開學第二個星期已經要測驗,趕 ...

如果呢兩間比較,我都會揀真道。

回覆 siubbsw 的帖子

所以想 hea 讀其實唔好選真道  

唔明點解多人鐘意真道,又要讀快一年,又要遲放學,暑假前的考試後還要教書,開學第二個星期已經要測驗,趕 ...

咩開學2星期要測驗?你是否真道家長?點解我仔無測驗呢?

引用:Quote:siubbsw+發表於+16-10-11+15:06+ 唔

原帖由 bearwhat 於 16-10-11 發表
連讀兩年都係,開學不久便測數學,未放暑假已經通知

bearwhat 發表於 16-10-11 16:25
睇怕應該唔係,佢連咩係測驗、咩係持續評估都未講清楚。

就是咁先可以早一年畢業ma,講真要成績好又要快人一年,是否要谷我唔敢講,但一定唔會hea讀law,所以都係嗰句:know what u r getting ur kid into,咪一見到「活動」就中個頭埋去。

引用:Quote:bearwhat+發表於+16-10-11+16:25+咩

原帖由 littlefaith 於 16-10-11 發表
睇怕應該唔係,佢連咩係測驗、咩係持續評估都未講清楚。
持續性評估,測驗和默書都要事前溫下書啦,都係要被考核啦。我只是想指出課程的確比六年小學的學校緊迫,其它學校考完試便返半日玩等放暑假,真道卻是如常教學返足全日。

所以家長在選校時真的要了解清楚,不要想着讀十一年畢業好威,可以讀IB好勁,真道學生要比一般學校學生付出更多來應付緊湊課程,也不是人人想讀IB就可以讀,不是能力班中精英不要去想。

siubbsw 發表於 16-10-11 18:32
持續性評估,測驗和默書都要事前溫下書啦,都係要被考核啦。我只是想指出課程的確比六年小學的學校緊迫,其 ...
請問在真道,持續性評估和測驗,有什麼分別呢?

bearwhat 發表於 16-10-11 16:25

主要係不少人喜歡佢教得活潑d,細路好鍾意返學。

看過一條畢業生自拍的短片,講佢地學生十一年成長改變,好有心,好感動,看得出佢地好愛學校。

有興趣去youtube揾來睇下$

引用:Quote:siubbsw+發表於+16-10-11+18:32+持續

原帖由 littlefaith 於 16-10-11 發表
請問在真道,持續性評估和測驗,有什麼分別呢?
你唔好考我啦,
我一向都唔理學校用什麼名詞,總之就係要溫書,之後返學校做卷啦。
我小朋友讀幼稚園,PN 開始已經有持續性評估啦,咪又係學期尾要考試!K2已經要每星期默書,學校都係話評估,仲要一年考三次試,又係話評估!

siubbsw 發表於 16-10-11 19:02
你唔好考我啦,
我一向都唔理學校用什麼名詞,總之就係要溫書,之後返學校做卷啦。
我小朋友讀幼稚園,PN  ...
其實, 評估測試成績唔好, 係咪唔俾你升班先? 如果唔係, 咁係咪需要介意呢? Hea住考有咩問題?

家長唔係一心想子女入去Happy過日子, 減少升學壓力嗎?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:siubbsw+發表於+16-10-11+19:02+你唔

原帖由 hkpapa852 於 16-10-11 發表
其實, 評估測試成績唔好, 係咪唔俾你升班先? 如果唔係, 咁係咪需要介意呢? Hea住考有咩問題?

家長唔係一心 ...
的確有人不能升班!應該係成績不理想才不能升班吧!happy school  唔代表係hea school! 同學返學好hapoy,可以係好喜歡學校教學模式,老師和同學,但回家也要溫書做功課,應付默書測驗考試。

siubbsw 發表於 16-10-11 18:32
持續性評估,測驗和默書都要事前溫下書啦,都係要被考核啦。我只是想指出課程的確比六年小學的學校緊迫,其 ...

如果你真係真道家長,又咁不滿學校,點解5轉校?津校點谷都大把人會再進寶不會單靠學校,做進取家長或hea家長自己簡喎⋯⋯點解你又要交學費又咁多不滿?你咁樣點同學校點合作11年呢?你覺得百年名校家長又真是單靠學校嗎?
‹ 上一主題|下一主題