用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖母vs真道
樓主: tuelovefei
go

聖母vs真道   [複製鏈接]

引用:Quote:siubbsw+發表於+16-10-12+22:27+點解

原帖由 bigboyenzo 於 16-10-12 發表
1  我唔係die hard fans,我只係用左5年時間用心理解學校理念嘅家長,學校做嘅安排同決定,大部分我都理解 ...
世事怎會完美,一路讀一路不滿又有幾奇,你返工都唔會完完全全滿意公司吧,唔通有不滿就要轉工?你唔會向同事呻下?
我表達學校的實況,點解唔得?咁就要轉校?

比大部份學校遲放學(16:15)係事實,不能說嗎?參加了學校課外活動放七點都係事實,不能說嗎?回到家要趕功課吃飯洗澡都係事實,不能說嗎?為什麼不能接受人家說事實?

是否只能一面倒的讚?

引用:Quote:siubbsw+發表於+16-10-12+19:26+ 現

原帖由 kennyann 於 16-10-12 發表
你小朋友留了班,家長應多作以改善方法,勞氣,投訴,是幫吾到小朋友……那你學校一班總数多小人?
...
又來混淆視聽,冇啦啦話我小朋友留了班,話我因此不滿!我小朋友沒有留班,他現於能力班內,我問他有幾多人留班佢都唔知,只見到在非能力班有幾個,他說起碼五個,但都是他目測,不能作準。

引用:Quote:siubbsw+發表於+16-10-12+22:27+ 點

原帖由 AgapePa 於 16-10-12 發表
什麼情況才需要留班?
我都唔知喎,但一般都係成績未如理想才需要留班吧,好地地追得上唔會叫你留班啦!你肯小朋友都唔肯啦!

siubbsw 發表於 16-10-12 23:48
世事怎會完美,一路讀一路不滿又有幾奇,你返工都唔會完完全全滿意公司吧,唔通有不滿就要轉工?你唔會向同 ...

我只有一半讚同你既評論,我覺得要選一所學校你要清楚他本身既學制同番放學時間,所以你所抱怨那些讀少一年同遲放學,應該係你accept offer時已經列入考慮之列,並不是一路讀一路抱怨!你終於選擇呢間學校,應該當時已經接受它11年和遲放學,但你現在還在抱怨,真的有問題。但我讚同你話比其他家長知呢間學校其實有好多評估同測驗(不論深淺)等大家知道可以自己去行量是好的。

引用:Quote:siubbsw+發表於+16-10-12+23:48+ 世

原帖由 pekkle321 於 16-10-13 發表
我只有一半讚同你既評論,我覺得要選一所學校你要清楚他本身既學制同番放學時間,所以你所抱怨那些讀少一 ...
其實原意不是抱怨,只是想告訴其他人學校係遲放學,讀五年小學的確係好趕,放完暑假就要測驗....不過支持者一見到我這樣說就不能接受,硬要單打我不是真道家長,又話我唱衰學校,又話我不滿就要轉校!

如果我真的極度不滿,當然一早轉校啦!實情我只是報告實況吧!

siubbsw 發表於 16-10-11 19:02
你唔好考我啦,
我一向都唔理學校用什麼名詞,總之就係要溫書,之後返學校做卷啦。
我小朋友讀幼稚園,PN  ...

我想請教下,你平時會唔會跟貼所有quiz,小測,大測,評估?如果無你嘅1:1教導或督促,你小朋友會唔會好有機會跟唔上,又或者小朋友會唔會自動自覺揾答案,揾方法去做?你小朋友保持住喺能力班,主要功勞係靠你嗎?

siubbsw 發表於 16-10-13 00:57
其實原意不是抱怨,只是想告訴其他人學校係遲放學,讀五年小學的確係好趕,放完暑假就要測驗....不過支持者 ...
我一點也不覺的前輩在唱衰學校。我是新一年准真道家長,我覺得論壇上就是要有不同的聲音。其實,我該多謝前輩,讓我能更深入多方面的了解。我沒有別的家長那麼聰明,選學校的時候可以考慮那麼全面。在EK有人願意分享感受這很珍貴。

引用:Quote:kaatt+發表於+16-10-12+16:02+好奇

原帖由 AgapePa 於 16-10-12 發表
我覺得由新派直私轉回傳統小學,在課程上問題不大,只是要識應功課量和敎學方式
...

我反為覺得由新派直資轉回傳統唔容易,片面去睇就係重新適應就行。現實係為何要轉?? 係新派直資讀得好既無乜誘因要轉(財務負担可能係其中之一),要轉既我估係追求更適合更理想既學校。

係小學/升中階段我眼見既同學仔都係由傳統轉國際,家長都唔傾向再往中間新派直資走。係高小階段只見過一位來自新派直資既插班生,相信唔多家長可以有此優勢背景可以插班成功。係升中路途上,亦見D同學來自新派直資既F1完成生,轉回傳統中學亦係讀回F1,係學術上讀先一年係無明顯優勢。

所以我估,讀傳統或新派學校既路係唔同,家長們宜早定好要走既路。 樓主既分享亦可以令其他家長了解更多,網上分享好多時都只傾向報喜既多, 只展示美好既一面 ~~~

mcl203 發表於 16-10-13 07:50
我反為覺得由新派直資轉回傳統唔容易,片面去睇就係重新適應就行。現實係為何要轉?? 係新派直資讀得好既無 ...
選一條龍直資中小學,其實應該要抱住一讀就讀到中學畢業既心態。所以應事先多瞭解中小學既情況,無謂一路讀一路怨。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

siubbsw 發表於 16-10-12 23:48
世事怎會完美,一路讀一路不滿又有幾奇,你返工都唔會完完全全滿意公司吧,唔通有不滿就要轉工?你唔會向同 ...
你說世事怎會完美.......
你孩子成績好,喜歡參與學校活動,住得近,老師也不錯........

然後你說學校還不夠好。

可能我要求不及你,我聽到好像是

蒼天呀,請你給我財富,權力,美貌,長生不老.....

hkpapa852 發表於 16-10-13 08:00
選一條龍直資中小學,其實應該要抱住一讀就讀到中學畢業既心態。所以應事先多瞭解中小學既情況,無謂一路讀 ...
都未必係怨既....可能只係入讀後出現左偏差...須知故事書美好又勵志既較受家長們歡迎

連Happy School既定義都可以重新寫過 ~~~

回覆 siubbsw 的帖子

你說遲放學我同意這是事實,現實亦話我知讀官津校一大堆功課做到八點。課程我囡沒有投訴好趕,有時她甚至說老師重覆內容。沒有太多功課,是因為課堂上做了一部份。
在課堂上做的好處是讓老師知道同學有沒有不明白的地方,然後跟進。

真好笑,主題是聖母vs真道,現在一面倒說真道😅

正常選真道,如果怕讀小一年同遲放學,小朋友又適合多默多寫多功課,咁咪take聖母再大抽獎囉

回覆 听雨眠 的帖子

我相信每位這裡找學校的家長也是想給孩子最好的。入讀前了解清楚,然後心中有數。
之前好像這位前輩也提出很多活動又想留在能力班別。
我亦有細心思索女兒的情況,我們不在將軍澳區居住,成績亦不是最好,經過考慮,今年我只讓她選了一項留校活動。
我沒有就住放學遲而不滿,是我覺得一日的時間大家是相同的,女兒要學習好管理時間。
活動學校提供了,沒有強迫學生參加,我認為也是教導孩子作出選擇,精選自己最喜愛的然後落力去做。

听雨眠  謝謝!  發表於 16-10-13 09:27

Jing_Mama 發表於 16-10-13 08:37
真好笑,主題是聖母vs真道,現在一面倒說真道😅

見到已離題,按樓主問題,我會選真道°

Rachelmummy2008 發表於 16-10-13 08:16
回覆 siubbsw 的帖子

你說遲放學我同意這是事實,現實亦話我知讀官津校一大堆功課做到八點。課程我囡沒有 ...
你指有幾大比例讀官津校一大堆功課做到八點 ??....定抑或係全部官津都係如此 ??

siubbsw 發表於 16-10-12 13:31
真的不是唱衰學校,我所說的事實是視乎家長怎樣看,你覺得是衰的東西,其他人可能覺得是好。

...

想了解為什麼你會為細的小朋友今年選真道呢?

回覆 mcl203 的帖子

當然我不能說全港官津校是多功課。
我認識的朋友包括,沙田荃灣津校,九龍油尖旺區的小學。
另外私校包括聖母小學,一間九龍塘私校,一間港島區私校。

而我有一個住港島區的朋友抽到一間初小少功課些的津校。

引用:回覆+mcl203+的帖子當然我不能說全港官津

原帖由 Rachelmummy2008 於 16-10-13 發表
回覆 mcl203 的帖子

當然我不能說全港官津校是多功課。

似乎又只係部份而已,又未至去到全官津皆8點吧。我見過有網友分享,讀下午校做功課至11點(9點先開始做),又有返家後黎過午睡先(7點先起身做功課),又有D你俾一樣功課都可以欠交,又有同學仔家長話功課極忙碌(同班既),就咁聽片面真係唔易理解。

我小朋友以前讀傳統津校,我認為係happy school, 資深老師非家長聽番黎又否定佢係happy school, 所以我都好想認清吓何謂 happy school㗎

‹ 上一主題|下一主題