用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖母vs真道
樓主: tuelovefei
go

聖母vs真道   [複製鏈接]

siubbsw 發表於 16-10-11 19:14
的確有人不能升班!應該係成績不理想才不能升班吧!happy school  唔代表係hea school! 同學返學好hapoy, ...

咁好正常,只要做到佢自動自覺溫習,緊張自己的學業,佢想進寶我都會幫手,不要拉又5郁...鬧又無反應....日日家嘈屋閉

bearwhat 發表於 16-10-11 19:17
如果你真係真道家長,又咁不滿學校,點解5轉校?津校點谷都大把人會再進寶不會單靠學校,做進取家長或hea ...
每年呢個時候,都會有些有心嘅「真道家長」,撲出嚟話真道呢樣唔啱,嗰樣唔著。
我地真正真道家長,會自然明白,背後原因。bearwhat,記得曹校响家長晚會強調過咩?我仔都為此認真面對。大家加油!

引用:Quote:siubbsw+發表於+16-10-11+18:32+ 持

原帖由 bearwhat 於 16-10-11 發表
如果你真係真道家長,又咁不滿學校,點解5轉校?津校點谷都大把人會再進寶不會單靠學校,做進取家長或hea ...
唔係想唱好或唱衰,我都係講事實啫,讓未入讀的人更了解學校,以免錯配不是更好嗎?

至於我小朋友,他都已經入讀了,又一直都在能力班,又不是追不上,就無謂轉校啦!

siubbsw 發表於 16-10-11 20:03
唔係想唱好或唱衰,我都係講事實啫,讓未入讀的人更了解學校,以免錯配不是更好嗎?

至於我小朋友,他都已 ...

Don't you got second in for this year? You have a kid studying ?

引用:Quote:bearwhat+發表於+16-10-11+19:17+如

原帖由 littlefaith 於 16-10-11 發表
每年呢個時候,都會有些有心嘅「真道家長」,撲出嚟話真道呢樣唔啱,嗰樣唔著。
我地真正真道家長,會自然 ...
就是真正真道家長才能深深體會學校的優劣!是真正真道家長就不可以對學校有意見嗎?一定要稱讚學校嗎?有意見一定要轉校嗎?我想不是吧!

好奇怪,每次有人說真道做得不太好時,總有人站出來說那人想抹黑學校!事實上我都係講事實,如果你不信開學後很快便要測驗數學,又者有同學留班,你可以問下DS3的同學仔。

siubbsw 發表於 16-10-11 20:15
就是真正真道家長才能深深體會學校的優劣!是真正真道家長就不可以對學校有意見嗎?一定要稱讚學校嗎?有意 ...
批評學校沒有不對,但請搞清楚才post出來吧,真道討論區已經有DS3家長指出沒有如你所說那麼多人留班,請明察。

siubbsw 發表於 16-10-11 19:02
你唔好考我啦,
我一向都唔理學校用什麼名詞,總之就係要溫書,之後返學校做卷啦。
我小朋友讀幼稚園,PN  ...
當年我小朋友間kg叫默書做記憶遊戲,但正式默時老師就話刻意嚴肅一些,好等學生習小學的模式,我心想真是有冇搞錯。
其實每間學校都有good 和mis match,有人話讀sfa好輕鬆,另一邊廂就愉快學習不愉快。不過我會相信若在logos跟不到,去聖母都未必好好過,只是期望越大失望越大姐

TwinWong  聖母初小好易讀, 由其小一逢測考都比定生字範圍記熟識寫一定高分  發表於 16-10-13 09:40

引用:Quote:siubbsw+發表於+16-10-11+20:15+就是

原帖由 littlefaith 於 16-10-11 發表
批評學校沒有不對,但請搞清楚才post出來吧,真道討論區已經有DS3家長指出沒有如你所說那麼多人留班,請明 ...
因為我的小朋友在能力班內是沒有留班生,我不知道實際幾多人留班,都係聽其它班家長講。我下次會自己認真數下才說出來。

回覆:lui 的帖子

是朋友的兒子

回覆:lui 的帖子

got second in for this year 是朋友的兒子

lui #24
生產值:5084 男爵府2 小時前
Quote:lui
Don't you got second in for this year? You have a kid studying ?

回覆:聖母vs真道

講起開學兩星期便測驗,是真的,但是範圍是上一年數學的部分課程,只是溫故知新,我覺得ok喎,回顧一下去年學既野,穩固一下再學新野,老實講我小朋友都冇咩點溫,做完本暑期作業當溫左。

回覆 siubbsw 的帖子

你小朋友讀精英班成績應該不俗, 奈何你會對學校咁不滿? 而你不滿的地方其實入真道前應該已理解的, 現在才來怨學校?   
我只是好奇, 因為家長大多十分認同學校理念才選擇入讀的.  

miujoey 發表於 16-10-12 09:30

你小朋友讀精英班成績應該不俗, 奈何你會對學校咁不滿? 而你不滿的地方其實入真道前 ...
真道每個月都有家長茶聚,家長有意見會直接跟學校反映,很少會在公開場合投訴。

回覆 miujoey 的帖子

完全係"真道家長"唱衰真道, 但自己個"真道小朋友"成績又勁好...十分之"合情合理"

il5544    發表於 16-10-25 12:02

siubbsw 發表於 16-10-11 15:06
唔明點解多人鐘意真道,又要讀快一年,又要遲放學,暑假前的考試後還要教書,開學第二個星期已經要測驗,趕 ...
你真係真道家長?!?!?!?!?!?!?

引用:回覆+siubbsw+的帖子 你小朋友讀精英班成

原帖由 miujoey 於 16-10-12 發表

你小朋友讀精英班成績應該不俗, 奈何你會對學校咁不滿? 而你不滿的地方其實入真道前 ...
你有所不知,已經遲放學,小朋友又想參加校隊,不讓他參加他又不高興,唯有犧牲親子時間,放學回來只有做功課吃飯和洗澡,連傾計都冇時間!已經放經棄了學樂器,也沒參加其它興趣班,成績好就是要這樣換來的。

雖然話一早知道是遲放學和讀快一年,學校說讀快一年是完全能應付的,因為不用操TSA,同學又不用適應上中學,可省回時間,但實際上實行時真是好趕頭趕命!

其實我想問, 大家覺得教深教快, 又有分精英班既學校, 都可以叫Happy School?
可能我有認知行為障礙了.......
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:miujoey+發表於+16-10-12+09:30+回覆

原帖由 littlefaith 於 16-10-12 發表
真道每個月都有家長茶聚,家長有意見會直接跟學校反映,很少會在公開場合投訴。 ...
向學校反映是沒用的,學校不會因為一個家長去改放學時間,去改成個教學制度,而家長只能做的就是去適應學校,但我也有權在內心不滿意吧!

在這裡說出,是想其他有興趣入讀的人了解學校的實際情況。換個角度,我所說的可能只是我個人覺得不好,在其他家長眼中可能是賣點。遲放學家長可以有多些時間做其它事,暑假前還是返全日,不用特別安排人加長看顧小朋友....
所以大家要覺得我在唱衰學校,我只是說出實際情況而矣。

juliakmy   難得有家長願意分享實際情況! 多角度分享先真正幫到要選擇既家長!  發表於 16-10-12 12:55

引用:Quote:miujoey+發表於+16-10-12+09:30+回覆

原帖由 littlefaith 於 16-10-12 發表
真道每個月都有家長茶聚,家長有意見會直接跟學校反映,很少會在公開場合投訴。 ...
向學校反映是沒用的,學校不會因為一個家長去改放學時間,去改成個教學制度,而家長只能做的就是去適應學校,但我也有權在內心不滿意吧! 在這裡說出,是想其他有興趣入讀的人了解學校的實際情況。換個角度,我所說的可能只是我個人覺得不好,在其他家長眼中可能是賣點。遲放學家長可以有多些時間做其它事,暑假前還是返全日,不用特別安排人加長看顧小朋友.... 所以大家不要覺得我在唱衰學校,我只是說出實際情況而矣。

hkpapa852 發表於 16-10-12 11:51
其實我想問, 大家覺得教深教快, 又有分精英班既學校, 都可以叫Happy School?
可能我有認知行為障礙了...... ...

x 2........仲有D家長分享唔使補習.....但又晚晚去指導...考試題又唔直接....要思考多做練習...
‹ 上一主題|下一主題