用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教前輩:唔上面試班,N 無,有無可能考入神校? ...
樓主: 千語mami
go

請教前輩:唔上面試班,N 無,有無可能考入神校?   [複製鏈接]

千語mami 發表於 16-10-9 21:52
Agree... 雖然隔離post 明天更好 已經諗緊點用神校offer叩神津。。。。

原本以為故事以Dgjs/Spcc 作為終結,原來重有Maryknoll番外篇,有排追。

JoyceNgYY  佢港九新界都唔介意,應該仲會有Marymount  發表於 16-10-9 22:28

回覆:請教前輩:唔上面試班,N 無,有無可能考入神校?

問多句:就算要谷學術,唔考Cambridge得唔得? 為將來升小函接好D 而加強學術我覺得ok, 但為考小一而考cert我仲係唔太接受到...

引用:問多句:就算要谷學術,唔考Cambridge得唔

原帖由 千語mami 於 16-10-09 發表
問多句:就算要谷學術,唔考Cambridge得唔得? 為將來升小函接好D 而加強學術我覺得ok, 但為考小 ...
絕對冇問題呀,sorry可能我離咗題,討論咗啲戰鬥格家長。。。但話說回來,只要學術ok就得。。。除非要去扣門

creambun 發表於 16-10-9 22:10
原本以為故事以Dgjs/Spcc 作為終結,原來重有Maryknoll番外篇,有排追。
真係精彩過追劇。

apple1990 發表於 16-10-9 21:22
就是這樣。
有兩個神級家長朋友,小朋友一個男仔一個女仔,幼稚園分別讀 KV & St. Cat,兩小朋友在校內成 ...

我口中講果2兄妹就係DBS同Maryknoll了..DBS既男仔係報小一時即考中, 因佢除左英文了得外仲有一舍技能當年係較冷門但佢又真係叻到可以出香港去同其他地區既人比賽, 而女既就係小二時插班入...
所以入得神校, 小朋友固然要有D 資質, 但家長既比重都唔能輕視, 祝你朋友GD LUCK

我覺得可以考DGJS....無乜理由DBS都得....相反都係結果一樣

回覆:請教前輩:唔上面試班,N 無,有無可能考入神校?

如果你N無不是問題,但是學術水平不夠,加上其他只是一般,我覺得你的機會不多!

回覆:hha 的帖子

請問考講故事其實係咩意思? 係指俾一張圖小朋友睇,然後自己作故事? 還是?

我小朋友仲好細,不過成日睇大家講話要考講故事,想了解多d。謝謝

引用:請問考講故事其實係咩意思?+係指俾一張圖小

原帖由 junyina 於 16-10-10 發表
請問考講故事其實係咩意思? 係指俾一張圖小朋友睇,然後自己作故事? 還是?

我小朋友仲好細,不過成日睇大 ...
有幾種唔同玩法: 1. 比一張圖畫你睇,根據內容描述(即時間,人物,地點,何事,感受) 2. 4格(甚至6格)故事,根據次序描述內容(首先。。。然後。。。之後。。。最後。。。),老師比你時有機會4格是調亂次序,要小朋友排番好正確次序再描述。。。亦有機會叫小朋友想個結局出來。。。

junyina 發表於 16-10-10 00:53

我小朋友仲好細,不過成日睇大 ...

圖書館有些為幼兒而設的圖書,裡面只有圖畫沒有文字,鼓勵孩子多想,用自己的意思表達出來,父母亦可一齊參予,順便指導一吓正確的詞彙。
另大形書局或專賣幼兒教材的公司亦有故事排卡。
天助自助者,  別再怨天尤人

千語mami 發表於 16-10-9 22:12
問多句:就算要谷學術,唔考Cambridge得唔得? 為將來升小函接好D 而加強學術我覺得ok, 但為考小 ...

其實你有冇考慮過官/津小學?點解只target直/私?

引用:Quote:千語mami+發表於+16-10-9+22:12+ 問

原帖由 pirudi 於 16-10-10 發表
其實你有冇考慮過官/津小學?點解只target直/私?
不會抽獎

回覆:JoyceNgYY 的帖子

學野了,多謝

引用:Quote:原帖由+千語mami+於+16-10-09+發表問

原帖由 JoyceNgYY 於 16-10-09 發表
絕對冇問題呀,sorry可能我離咗題,討論咗啲戰鬥格家長。。。但話說回來,只要學術ok就得。。。除非要去扣 ...
Thanks,  應該唔會叩門, 希望下年聖誕前就有個了斷

Mrs.Luckycat 發表於 16-10-9 08:15
神級小孩背後,總有神級父母的支持。
小兒的學校每年都邀請現任小一家長分享考小過程,有傳統名校includin ...

Agree, 我自問不是,我會比小朋友自己有本亊中學再試

回覆 Mrs.Luckycat 的帖子

Agree! 所以我俾個仔上咗幾堂便算了。

Mrs.Luckycat 發表於 16-10-9 08:15
神級小孩背後,總有神級父母的支持。
小兒的學校每年都邀請現任小一家長分享考小過程,有傳統名校includin ...

非常同意!我個小孩的學校也有這種分享會。看著入左神校爸媽分享,他們氣勢很強,說話有條理,必是怪獸家長 or tiger parents!  

JoyceNgYY 發表於 16-10-9 16:50
我認識啲神校家長既特質:

1. 由2歲左右(或更早)開始,已經開始要小朋友認中,英文字。。。3歲左右開始睇o ...

非常同意!我認識的神级家長真是這樣啊

千語mami 發表於 16-10-9 02:12
神校等如SPCC,DGJS,DBS, 唔係資優,但德育自理好好,學術唔強,N無 ( 無宗教,唔識人,無cert),  如果堅持 ...

有,等神蹟
‹ 上一主題|下一主題