用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教前輩:唔上面試班,N 無,有無可能考入神校? ...
go

請教前輩:唔上面試班,N 無,有無可能考入神校?   [複製鏈接]

神校等如SPCC,DGJS,DBS, 唔係資優,但德育自理好好,學術唔強,N無 ( 無宗教,唔識人,無cert),  如果堅持唔上面試班,係唔係一定無可能高攀神校呢? 請指教

22    0    0    0

千語mami 發表於 16-10-9 02:12
神校等如SPCC,DGJS,DBS, 唔係資優,但德育自理好好,學術唔強,N無 ( 無宗教,唔識人,無cert),  如果堅持 ...

一定有人話你知冇上也可考上,有上也未能考上。

Chirley    發表於 16-10-9 17:45

引用:神校等如SPCC,DGJS,DBS,+唔係資優,但德育

原帖由 千語mami 於 16-10-09 發表
神校等如SPCC,DGJS,DBS, 唔係資優,但德育自理好好,學術唔強,N無 ( 無宗教,唔識人,無cert),  如果堅持 ...
調轉頭諗, 咁佢有乜理由收你呢?

wonglily    發表於 16-10-9 08:03

回覆:請教前輩:唔上面試班,N 無,有無可能考入神校?

有少少似等運到feel,咁唔係無可能嘅,年年都有呢D神話。但係,如仲有時間的話,點解唔裝備下呢?

如果你只針對那幾間「神級」學校,你覺得面試班可以train到他們想要的學生嗎?
天助自助者,  別再怨天尤人

重點唔係有冇面試班打底,而係後者 (提及嘅N無)!話明係神校,一定需要一班神級小朋友支持神級地位。您估真係靠學校敎到由普通小朋友變為神級小朋友咩!
若您係神校校長,您會點揀?!其實,家長心態都緊要,畀小朋友志在參與,無論取錄與否都不成問題....咁又冇需考慮太多!

Chirley    發表於 16-10-9 17:45

apple1990 發表於 16-10-9 08:06
重點唔係有冇面試班打底,而係後者 (提及嘅百無)!話明係神校,一定需要一班神級小朋友支持神級地位。您 ...

神級小孩背後,總有神級父母的支持。
小兒的學校每年都邀請現任小一家長分享考小過程,有傳統名校including 神校、有新貴直資、亦有一線津校。望著那些神校家長,我第一個考慮,不是自己小朋友叻唔叻,而是我自己是否那類型的家長。

Jayann  Exactly  發表於 16-10-9 18:07
Chirley    發表於 16-10-9 17:46
apple1990    發表於 16-10-9 08:19
天助自助者,  別再怨天尤人

而家係上定唔上面試班嘅掙扎?
如果你一直覺得唔想去上,就唔好去上囉。唔駛咁煩惱。平常心去考。

上面試班機會都是很微

wonglily  因為無神級成績?  發表於 16-10-9 14:09

引用:Quote:apple1990+發表於+16-10-9+08:06+ 重

原帖由 Mrs.Luckycat 於 16-10-09 發表
神級小孩背後,總有神級父母的支持。
小兒的學校每年都邀請現任小一家長分享考小過程,有傳統名校includin ...
X2!

越來越發現,讀書是一家人的事。

Wongraphaela    發表於 16-10-9 23:45

MrBeast 發表於 16-10-9 08:47
上面試班機會都是很微

大部分的人,也説神校你當冇機會咁去,有就是bonus.所言甚是。
如果學術不夠勁,那還有時間,透過閲讀提升能力,我可以説入到神校的大部分也有很好的中英文閲讀能力。

Chirley    發表於 16-10-9 17:47

學術唔夠,攀得太高,跌得更痛

Chirley    發表於 16-10-9 17:47

mandykg 發表於 16-10-9 05:51
調轉頭諗, 咁佢有乜理由收你呢?
Exactly
就算N無,收得嘅小朋友一定有一些過人之處

如果唔係人地咁多人揀,點解要收你呢?

有。

本來神校唔係咁睇學術強唔強。純講學習,態度,專注,努力,比識幾多野仲要得多。

lingan 發表於 16-10-9 08:37
而家係上定唔上面試班嘅掙扎?
如果你一直覺得唔想去上,就唔好去上囉。唔駛咁煩惱。平常心去考。

...

係唔上家長會心虛。

咁咪上囉,横掂數目唔多,盤生意本來就咁玩。

考得入但讀唔讀得上又係另一個問題。DGJS 校內主要只能講英文。如果語文唔得,點跟得上?!

siden 發表於 16-10-9 11:07
Exactly
就算N無,收得嘅小朋友一定有一些過人之處

其實樓主小朋友自理和德育強,是她的長處,並不是一無是處。她想知道以這點能否脫穎而出。

lui 發表於 16-10-9 11:17
其實樓主小朋友自理和德育強,是她的長處,並不是一無是處。她想知道以這點能否脫穎而出。
...

得。
我意思係,自理能力強德育強的人也有大把,有唔少更有其他方面長處。
咁,除非你自理德育強到鶴立雞群,否則,只有自理德育強

人地點解要收你呢?

creambun 發表於 16-10-9 11:13
考得入但讀唔讀得上又係另一個問題。DGJS 校內主要只能講英文。如果語文唔得,點跟得上?!
...

同意。DGJS課程深,教得快,如果個底(我當閲讀能力吧)不強,又跟不到,應該好快會收到老師電話(現任家長說)。

我自己親身感受。。。早5,6,7年前真係可以話冇需要,身邊我都識幾個 n 無考入神校(仲係考入咗啲支出會係猛猛緊嗰啲家庭)。。。但呢幾年喇喎。。。唔好話神校,就算其他1線,甚至2線,你小朋友唔係嗰啲動靜皆宜,有禮貌,學術水平有番咁上下,都要有心理準備考直私會全軍覆沒。。。我身邊識幾個呢1,2年入神校(唔計神津)小一既小朋友,小朋友本身已經係top 5%嗰批,讀緊神幼之中既神幼,但父母都用盡洪荒之力去谷啲小朋友,務求n 無考入神校。。。所謂谷,係例如,上緊多於1間既面試班,回家仲會自己重點follow up,搵名師補英文,K3頭考完mover 15盾係基本,中文上緊明x,但高人2,3個level,仲有學樂器,運動。。。同埋,基本上個個一夠5歲去做iq test,差唔多全部都係gifted。。。所以我結論係,如果你呢1,2年考小一,唔好set到個目標咁高喇,我話你知,好多人係第1輪,分分鐘連間2線直私都考唔到呀。。。而考得入神校嗰啲,除了人事,關係以外,小朋友本身天生既資質,同父母後天努力,缺一不可。

Connie12747    發表於 16-10-16 22:11
ccycsy    發表於 16-10-13 10:04
‹ 上一主題|下一主題