用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 住香港仔,揾上門補習真難呀。
go

住香港仔,揾上門補習真難呀。

已經放咗post 係徵教師區幾個月,都無物聲氣,有回覆的就$200-300 一個鐘,太貴了嗎?只是補小二學生呢。定我真脫節了。

回覆:LingLongMami 的帖子

睇你要求啦!我見朋友請的功課輔導約每小時約100-130 吧!但補專科又高quali的老師都要每小時約250。但如果係讀緊書的大專生就唔駛200。

瑪利亞 [img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid93/pdd3f360ad8f387682eb6df51d5b6743e/fa4f9510.jpg.thumb.jpg[/img]

回覆樓主:

回覆 LingLongMami 的帖子

請補習要留意以下事項:
1. 老師學歷(現職老師/全職/大學生/大專生/中學生)
2. 老師補習經驗(沒有經驗/ 有1年/3年/5年/10年或以上經驗)
3. 補全科(功課輔導/ 專科)
4. 小朋友的學校(普通津小/ 名津/ 私校/ 英小/國際學校)
5. 補習地點 (方便/不方便)
6. 有沒有口碑
7. 家長要求

市價通常以大專生沒有經驗為基本
即係:
大專生+全科(功課輔導) + 沒有經驗 = $100起一小時
大專生+專科+沒有經驗=$200起一小時

老師學歷愈高愈貴, 經驗愈多亦會愈貴; 學校如果係名校, 私小或國際學校又會貴d
補習地點近唔近老師家/近唔近港鐵站亦有影響, 唔方便的地方又會貴d

請的英文老師已經教咗三年,剛剛又加價到400一個鐘,越來越貴。試過請一哋其他稍微便宜哋老師,三百幾蚊,但都不如400蚊老師教的好,真系一分錢一分貨。

babydream16 發表於 16-10-8 19:58
請的英文老師已經教咗三年,剛剛又加價到400一個鐘,越來越貴。試過請一哋其他稍微便宜哋老師,三百幾蚊, ...

真係好貴吖

首先地方遠是個問題。如果導師住九龍,來回至少3小時,通常補習1.5小時,除非在同一個地方有下場,否則整個早上/下午的時間浪費在Travelling,倒不如在九龍低少少的價錢,接兩三個學生。

我自己以前幫人補英文,有幾個因素斷定價錢:
1. 我自身資歷
2. 學生讀的學校+家長特別要求(例如改作文)
3. 來回時間 (通常跨區就加$20 交通費,去港島/新界/偏遠地區加至少$40)
4. 同區/附近有沒有下場

我表哥20多年前中學畢業幫小學生補習都要$100啦,更何況現在!

回覆:LingLongMami 的帖子

你可以到香港大學 career centre登廣告,hku學生到香港仔車程都近的。

https://soas.hku.hk/recruit/app/tutor01.form

IloveJJ 發表於 16-10-8 21:59
嘩,好貴,請問是教幾年級?教什麼呢?
教幼稚園三年,剛剛升小一,從陪著小朋友趴地上玩玩具開始學起,之後慢慢坐定定學,老師會根據小朋友興趣設計不同的工作紙,有時會專帶小朋友去超級市場學習。有時學堅果類課題,老師會帶一堆各種不同堅果和小朋友一邊吃一邊學習。某段時間對植物感興趣,就會學習關於植物的課題,某段時間對天文地理感興趣,就會學習相關內容,稍大一些,慢慢加入phonics,現剛入小一,會重點圍繞課本內容溫習和做相關工作紙加閱讀理解。

Kx1918 發表於 16-10-8 23:50
真係好貴吖
現在阿妹又大個了,兩個都要補習,還要給雙份

IloveJJ 發表於 16-10-25 22:41
是Net嗎?
海歸,唔識睇中文,但識講,教咗仔三年,我仔到現在都唔知老師識講中文。

IloveJJ 發表於 16-10-8 09:50
視乎咩老師啦!如果在職老師就唔貴(我教幼稚園時,幫幼稚園補要$250個半鐘),如果大學生就貴。
仲要睇補乜 ...
嘩, 咁好賺架? 咁其實我去幫人補習賺下外快都幾好喎。

回覆樓主:

Deleted

LingLongMami 發表於 16-10-7 23:25
已經放咗post 係徵教師區幾個月,都無物聲氣,有回覆的就$200-300 一個鐘,太貴了嗎?只是補小二學生呢。定 ...

你們如有請上門補習的,請問點觀察老師是否適合?是否應在房中關上門補?