用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 由傳統小學轉去國際,難不難適應?
樓主: jc479
go

由傳統小學轉去國際,難不難適應? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+964000+於+16-10-08+發表聽過

原帖由 ritz_ng 於 16-10-10 發表
http://www.ohpama.com/113596/

活生生的例子。
【女兒轉國際校 】梁錦松:想認識另一個教育制度

964000 發表於 16-10-8 23:38
聽過有人從SPCC P5 轉去IS , 好吾慣因為冇乜功課冇範圍,吾知點算,(因為spoon feed模式學習慣),最後又 ...

謝謝分享!我都好怕萬一適應唔到,要回頭仲難,到時兩頭唔到岸

penp0319 發表於 16-10-8 23:39
明白的!加油!

多謝!

ritz_ng 發表於 16-10-10 01:02

謝謝分享!

jc479 發表於 16-10-12 06:48
謝謝分享!我都好怕萬一適應唔到,要回頭仲難,到時兩頭唔到岸

好多人spoon feed慣去到大學仲未適應架
其實愈早愈容易適應

964000 發表於 16-10-12 11:25
好多人spoon feed慣去到大學仲未適應架
其實愈早愈容易適應

咁又係,人越大可能適應能力越低

D人真係可以GUM假、[梁錦松:想認識另一個教育制度]、是否認識一、二年後又番番去SPCC?覚得ICS好D,OR認同学校教学理念等等、直接説好了、火
都来了、好多人都不満意香港教育制度、只是不是人人可以転就是了。

LuckySesame   agree!  發表於 16-11-16 10:39
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

引用:D人真係可以GUM假、[梁錦松:想認識另一個

原帖由 Mighty 於 16-10-14 發表
D人真係可以GUM假、[梁錦松:想認識另一個教育制度]、是否認識一、二年後又番番去SPCC?覚得ICS好D,OR認同 ...
此人正是推動傳統名校轉直資, 大幅加學費變為貴族學校,搞到香港教育三不像的元凶

Mighty 發表於 16-10-14 22:49
D人真係可以GUM假、[梁錦松:想認識另一個教育制度]、是否認識一、二年後又番番去SPCC?覚得ICS好D,OR認同 ...

要有下台階。唔通話讀到壓力太大唔想返學覺得唔值得,所以要轉咩?講真,去到佢地種級數,跟本子女唔會再需要張成績表去找工作。學或不學之乎者也對將來生活基本上無影響,但要讀得好之乎者也其實係要sacrify 左好多其他更重要的development,例如同某某領導個孫去廸廸尼。佢地跟本唔需要玩考試依套。

宮二 發表於 16-10-15 00:16
此人正是推動傳統名校轉直資, 大幅加學費變為貴族學校,搞到香港教育三不像的元凶

...
那時期政府中學確實存在問題。直資的出現,間接令學校之間出現競爭。而現在的小朋友確是中英能力,尤其是口語,勝過我們那一代。

我也有看

梁生唔應該做任何或參與政策事務,應該留喺啲企業做高層算吧,唔好攞香港未來攪到亂七八糟...香港教育亂,香港就冇前途,所以點解咁多人咁緊張香港教育,我唸國際學校唔受政府擺佈,而且只有小數人可以入讀,政府唔會點管,亦冇得管,IS主要係俾外國人員工子女入讀,香港人或大陸人佔少數,我唸...

Mighty 發表於 16-10-14 22:49

算把啦。唔係覺得 ICS 好先比個女去讀?未認識就轉校?揾個女 "教非"一?
個個話愛國,雙腳最誠實。

Mighty    發表於 16-10-17 14:57

梁唔係覺得Ics好d,先轉過去,係佢女讀唔掂。如果唔係,佢甘既人,唔一早拍膊頭入左去咩。

引用:+本帖最後由+Jane1983+於+16-10-15+22:16+

原帖由 Jane1983 於 16-10-15 發表

梁唔係覺得Ics好d,先轉過去,係佢女讀唔掂。如果唔係,佢 ...
但我覺得以梁生江湖地位要拍入CIS, GSIS唔係難事,係佢揀唔揀啫。

回覆:由傳統小學轉去國際,難不難適應?

可能因為他同老婆係基督徒所以選了ics, 始終Christian international schools 在香港好少選擇

回覆 Monstereasy 的帖子

佢女如果係spcc係佢講的差d唔合格,差唔多係包尾。就算拍膊頭,Cis或Gsis唔睇插班卷,差距甘大,都唔係辦法, Ics相對會舒服d。

身邊不少人的孩子從傳統名校轉國際學校,亦有人從國際學校轉到傳統學校,每人的原因不盡相同,但是整體來說,轉到國際學校後都是正面的,孩子都讀得很好。小學轉校的,沒有適應問題,中學才轉校的,孩子的確需要多一點時間來適應同學的圈子,學習和教學模式。

不過留意到的是早年朋友的孩子都是在高中甚至會考後才轉到國際學校,可能他們本身的能力高,適應力也強,完全沒有問題。近年的孩子多在初中轉校,反而較多適應問題,不習慣不再“科科第一”。而來自傳統名校的,有家長更是拿不定主意,一次又一次的考到了卻又捨不得轉。

heebo 發表於 16-10-17 12:39
身邊不少人的孩子從傳統名校轉國際學校,亦有人從國際學校轉到傳統學校,每人的原因不盡相同,但是整體來說 ...
我相信不是適應能力高力高,而是選擇自我實現自己理想而放棄完全投入is環境。初中轉那批是完全投入is環境的。可能你唔會明。但用返大學去外國讀的那批,讀完都不是變成外國人咁,但初中,什至乎小學過去外國的,真的可以是完全變成西化。要地道,肯定是自小讀is 較好

回覆:jc479 的帖子

我case 跟你一樣, 囡囡1年班至2年班上學期讀傳統名校,成績也是中上。 眼見學校越來越大壓力, 功課越來越多, 完全沒有自己時間看書及做自己喜歡的事情,所以幫她轉去IS。 初初一個星期,她還埋怨我幫她轉校。 但之後, 她已經愛上了IS, 還認識了很多新朋友。 她現在看見之前傳統名校的同學不斷溫習,出去補習, 她就怕怕了。  

所以你不用太擔心女兒適應不到, 小朋友轉到IS, 大部份都會覺得開心

‹ 上一主題|下一主題