用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 由傳統小學轉去國際,難不難適應?
go

由傳統小學轉去國際,難不難適應? [複製鏈接]

女兒現讀傳統名私小二年級,成績中上,英文程度良好,女兒乖巧、不算探索型,請問如轉去國際學校會難適應嗎?

2    0    0    0

At such a young age nothing is difficult.  If she can survive in a 傳統名私小
I dont see how she cant survive in an international school.  It might take her sometime to make friends, but again should not be too difficult.
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

回覆 jc479 的帖子

so you are looking into IS year4 next year and the hardest part is to get a spot where most IS have long wait list...

jc479 發表於 16-10-7 11:43
女兒現讀傳統名私小二年級,成績中上,英文程度良好,女兒乖巧、不算探索型,請問如轉去國際學校會難適應嗎 ...

But why need to change ?

jc479 發表於 16-10-7 11:43
女兒現讀傳統名私小二年級,成績中上,英文程度良好,女兒乖巧、不算探索型,請問如轉去國際學校會難適應嗎 ...

IS & 傳統學校教學方式唔同,要睇小朋友適合邊樣教你學方式!

Mighty 發表於 16-10-7 17:03
At such a young age nothing is difficult.  If she can survive in a 傳統名私小
I dont see how she can ...

謝謝你意見!我係擔心她能否適應IS既教學方式,因為她一直受傳統教學,大家也明白係feeding模式,怕轉去IS,能否令她open up

lovecasey 發表於 16-10-7 17:09
回覆 jc479 的帖子

so you are looking into IS year4 next year and the hardest part is to get a spot  ...

我還有一個兒子今年申請了IS既year 1, 如果細佬入到,sibling會有priority, 所以諗緊如果細佬入到,家姐應唔應該轉埋IS

964000 發表於 16-10-7 23:09
But why need to change ?

一來細佬今年考IS既year 1, 如果入到,公平起見會比家姐選擇轉唔轉IS,二來其實對香港教育越來越失去信心

penp0319 發表於 16-10-7 23:37
IS & 傳統學校教學方式唔同,要睇小朋友適合邊樣教你學方式!

多謝你意見!你所提出正是我最擔心之處,其實阿女之前冇選擇IS,就係覺得佢性格好似適合local school多D,佢暫時都好接受到傳統教法,返學亦開心,當然亦有辛苦時,而我同老公越來越唔喜歡香港教育制度,加上另有阿仔性格不同,佢今年申請IS既year 1,我地怕阿女見到細佬如果讀IS, 日日唔洗做功課溫習,但自己每日有功課,又成日測驗,會有比較,以為我地偏心,所以我地會俾阿女自己選擇,但我又怕究竟她能夠適應呢?如果IS既year 7先插班,會否更難應付呢?

jc479 發表於 16-10-8 00:06
多謝你意見!你所提出正是我最擔心之處,其實阿女之前冇選擇IS,就係覺得佢性格好似適合local school多D, ...

我覺得要轉就盡快轉!易適應d!我明你的原因要轉,我有朋友個情形同你一樣!

如小朋友係外向性格,應該好快適應。

利申:我大仔今年由一間地區熱門津小(完成小二)轉ESF year 4,好快就識倒新朋友,反而唔慣放break一定要playground玩

lachatte 發表於 16-10-8 12:36

利申:我大仔今年由一間地區熱門津小(完成小二)轉ESF year 4,好快就 ...

點樣叫一定要去playground 玩?以前local school係唔會要求去玩定因為無時間去玩?

dbchu 發表於 16-10-8 14:37
點樣叫一定要去playground 玩?以前local school係唔會要求去玩定因為無時間去玩?
...

我仔以前果度,小息可以去操場,但唔係去玩囉,行快少少都被記名(emoji)同學仔多數留班室,反正得15分鐘,食完snack已經又打鐘上堂

jc479 發表於 16-10-7 23:56
一來細佬今年考IS既year 1, 如果入到,公平起見會比家姐選擇轉唔轉IS,二來其實對香港教育越來越失去信心
...

既然係咁,早轉比遲轉好。並非学业追不上。反而係学習模式及同同学相處方式係需要適应。

penp0319 發表於 16-10-8 07:57
我覺得要轉就盡快轉!易適應d!我明你的原因要轉,我有朋友個情形同你一樣!
...

明白,謝謝!

lachatte 發表於 16-10-8 12:36

利申:我大仔今年由一間地區熱門津小(完成小二)轉ESF year 4,好快就 ...

謝謝意見!我女性格不算外向,但亦不算內向自我,只怕她俾傳統教學餵慣,如果去IS,擔心她唔夠主動探索,反而影響左佢對知識既吸收

ccjm 發表於 16-10-8 19:09
既然係咁,早轉比遲轉好。並非学业追不上。反而係学習模式及同同学相處方式係需要適应。
...

明白,謝謝意見!

jc479 發表於 16-10-8 23:08
謝謝意見!我女性格不算外向,但亦不算內向自我,只怕她俾傳統教學餵慣,如果去IS,擔心她唔夠主動探索, ...

聽過有人從SPCC P5 轉去IS , 好吾慣因為冇乜功課冇範圍,吾知點算,(因為spoon feed模式學習慣),最後又要求轉番local但吾知轉吾(emoji)到。

jc479 發表於 16-10-8 23:08
謝謝意見!我女性格不算外向,但亦不算內向自我,只怕她俾傳統教學餵慣,如果去IS,擔心她唔夠主動探索, ...

明白的!加油!

引用:Quote:jc479+發表於+16-10-8+23:08+ 謝謝意

原帖由 964000 於 16-10-08 發表
聽過有人從SPCC P5 轉去IS , 好吾慣因為冇乜功課冇範圍,吾知點算,(因為spoon feed模式學習慣),最後又 ...
http://www.ohpama.com/113596/

活生生的例子。

‹ 上一主題|下一主題