用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 何明華督銀禧中學? banding
樓主: cherry_chow
go

何明華督銀禧中學? banding   [複製鏈接]

Eat_Sleep_Play 發表於 17-9-13 09:37
我會傾向覺得朋友似B2,因為阿女同班有位同學B2,乙一聖羅撒都入到

至於幾多個A的問題,我哋學校鬆手D,85 ...

迦密叩門只收男仔?

瑩希媽媽 發表於 17-9-13 09:43
迦密叩門只收男仔?

這個是傳聞,而事實上朋友女成功叩門後問返老師,老師都話近十年真係得佢一個女仔成功叩門

Eat_Sleep_Play 發表於 17-9-13 09:45
這個是傳聞,而事實上朋友女成功叩門後問返老師,老師都話近十年真係得佢一個女仔成功叩門 ...

介吾介意講下個女仔名次,同系咪有特別獎項?

瑩希媽媽 發表於 17-9-13 09:58
介吾介意講下個女仔名次,同系咪有特別獎項?

Eat_Sleep_Play 發表於 17-9-13 10:01
小五一定係band 1,應該大約40幾50,去到六年級跌咗,一次跌過一次,我哋唔敢再問,有參加樂團,但無 ...

如果系咁,可能真系叩門筆試高分

瑩希媽媽 發表於 17-9-13 09:43
迦密叩門只收男仔?

以前都聽過,都有這可能,不過新校長是否仍然咁做就不得而知了,事源,多年前舊校長"龔校長"經常慨嘆地分享"迦密"的男女生比率為4:6,都係拜現今升中制度影響所致,學校係想男女生""平衡""多點,唔想比例越拉越開呢!故,响叩門階段,若然有成績相約好嘅男或女,可能學校會偏向收男生都唔定呢!

YmOra 發表於 17-9-14 19:16
以前都聽過,都有這可能,不過新校長是否仍然咁做就不得而知了,事源,多年前舊校長"龔校長"經常慨嘆地分享"迦 ...

咁变左难上加难了,

瑩希媽媽 發表於 17-9-14 19:59
咁变左难上加难了,

又未必嘅!可能時代變了呢!點都好,"叩門"這關唔係必要都唔好用,始終"自行和大抽獎"才是主力呢!

努力呀!

YmOra 發表於 17-9-14 20:06
又未必嘅!可能時代變了呢!點都好,"叩門"這關唔係必要都唔好用,始終"自行和大抽獎"才是主力呢!

努 ...

如没必要也不想叩门,选校要很小心

YmOra    發表於 17-9-14 20:40

以前都聽過,都有這可能,不過新校長是否仍然咁做就不得而知了,事源,多年前舊校長"龔校長"經常慨嘆地分享"迦 ...

我也估計新界某一間band 1頭中學自行階段盡量優先收男仔, 都是因男女失衡而有此情況。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 17-9-14 23:10
我也估計新界某一間band 1頭中學自行階段盡量優先收男仔, 都是因男女失衡而有此情況。
...

我女讀嘅中學之男女比率接近1:1,我們一家視為"優點",因為男仔始終响中學才開竅發力呢!女孩子身邊有成長中的男孩子都係一種""良性推動力""呢!有時男孩子諗到的思維邏輯是十分值得學習的呢!

回覆 YmOra 的帖子

應屆畢業生洪達鏗獲頒香港卓越獎學金
http://www.bhjs.edu.hk/news/items/zht/248

恭喜晒洪達鏗

gracelam 發表於 17-9-14 23:10
...

以前朋友華英第一階段都係先收男仔

其實呢位校長有錯, 呢個現象係因為N年前有家長入稟告政府性別歧視, 以前分男女兩條隊, 無呢個問題的。老實講, 校長如果想做嘢, 响自行大可以做嘢, 有30%係學校自主收生。

Eat_Sleep_Play 發表於 17-9-13 09:45
這個是傳聞,而事實上朋友女成功叩門後問返老師,老師都話近十年真係得佢一個女仔成功叩門 ...
應該唔係

little_yolky 發表於 17-10-26 12:03
其實呢位校長有錯, 呢個現象係因為N年前有家長入稟告政府性別歧視, 以前分男女兩條隊, 無呢個問題的。老實 ...

無錯,若然校長想做點有益的事係可以响自行階段多收男孩子,但是"自行階段"亦是各B1a英中爭取""尖子""的黃金機會,我校小四開始級20或以內成績嘅女比男比例已經是6:4,响小六呈2後更是7:3之誇張,對"迦密"來說,幾百張申請表中有幾多是男生申請者呢?!以迦密屬B1a英中,又咁受家長歡迎,可能幾乎間間小學嘅級頭五名皆會入紙申請的呢! top 5中有無2個屬男孩子都好難講,面對著少男孩子報名情況下,除非迦密決意多收男生,响另外嗰批級6至級20的申請者中只取錄男孩子,忍手唔收讓出來的"尖女子"就好輕易入讀另一所B1a英中,再者,升中制度使性別出現傾斜,結果女孩子天下,再望遠DD嘅DSE睇4C成績亦是傾向有利於女孩子,種種原因下,若然B1a英中唔多收""尖女子"",日後條路會好難行的呢!但願,Bast 6會成為日後入U的重大指標,那麼中學男女失衡情況才有機會改變呢!中學才真真正正願意响自行階段多收男孩子的呢!

YmOra 發表於 17-10-26 13:14
無錯,若然校長想做點有益的事係可以响自行階段多收男孩子,但是"自行階段"亦是各B1a英中爭取""尖子""的黃金 ...
雖然我哋學校頭3名都係女仔。不過, 老實講, 頭10名內個平均分差唔到1分, 如果校長係有遠見既, 真係應該考慮級6-10內既男仔。乜依家又玩best 6唔係best 5拿? 咁其實4C+3E都係得一科走盞位, 好危喎。

IloveJJ 發表於 17-10-26 12:41
咁如果B1C既男仔,會唔會自行直資主攻B1男女校好啲呢?

你指嘅好啲係咪對男孩子日後中學成長好啲嗎?

還是指取錄嘅機會率好啲呢?

因為,我那段分享是指我喜歡男女生比例在1:1而已呢!

‹ 上一主題|下一主題