用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 何明華督銀禧中學? banding
go

何明華督銀禧中學? banding   [複製鏈接]

何明華督銀禧中學, 請問這間是否屬於band one?
難唔難入?

23    0    0    0

cherry_chow 發表於 16-10-7 09:59
難唔難入?
B1, 應比黃芴南易入, 因為搬回九龍塘新校舎, 多咗人爭

洗唔洗中英數都A先入到呢?

cherry_chow 發表於 16-10-7 10:32
洗唔洗中英數都A先入到呢?
如果三科都A, 好多选择喎

cherry_chow 發表於 16-10-7 09:59
難唔難入?

"何明華會督銀禧中學"是一所Band 1英文中學,我會把[難唔難入]分兩個角度說,自行收生48學額,校方會盡收B1a-B1b學生,當中佔B1a會是學校首選,因為我認為"銀禧"會在學校能夠有自決權的情況下會盡收B1a學生,而當中願意把"銀禧"放自1的學生和家長,就必定係一心一意覺得"銀禧"好適合孩子的,所以"中英數常視音"六科是否沒A,就要你向學校咨詢下,沒A的成績是否會跌出B1a-B1b,若然跌出就可能未必可以在自行階段被"銀禧"取錄,我校小六學生屬B2成績,自行有報"銀禧",但是沒有收到面試信,B1c同學只見有人收到第一輪面見,而第二輪面見的就不是人人有份,另一角度,就是大抽獎乙部收生83學額,JM們只要肯定子女在三次呈分後是屬於B1學生,而乙1填"銀禧",可以話100%被取錄,因為大家都會搏其他B1a英中嘛!其實,我都好想知"銀禧"今年中一生中是否有人透過大抽獎嘅乙2-乙5進入呢???還有極少量學位被流向B2生競逐.

總的來說:

自行階段::{屬於難入,需要成績好需要競爭.}
大抽獎階段::{容易入,只要是Band1生};{難入,對於Band2生,因只有好少剩餘學額}.

cherry_chow,若然你對"銀禧"感興趣,我建議你"簡介會"必定要去了解下學校的種種,上學校網頁看看畢業生分享片段,試下從未了解以至可能會愛上"銀禧中學",日後真的把<自1甲1乙1>皆選了"銀禧",咁! [難唔難入] 就變成百分百易入了呢!

參考資料:
。2016年12月10日(六),簡介會,分兩場,上午和下午進行.
。適逢今年是銀禧55周年,10-11/12(六,日)為開放日.
 http://www.bhjs.edu.hk/55th.php?lang=chi&page_id=1
。我在銀禧的日子(畢業生分享)
 http://www.bhjs.edu.hk/alumnus.php?lang=chi&page_id=1

祝願孩子能夠找到一所合適的中學.

回覆 YmOra 的帖子

YmOra :

唔該哂你咁詳細既分析呀, 多謝哂你的寶貴意見.

回覆 YmOra 的帖子

銀禧係1b 定1c?

YmOra  不知為何?!多人認為是B1c,但我認為屬B1b.  發表於 16-10-10 21:22

N年前畢業於銀禧,現在為囡囡揀中學,全A成績,個人覺得讀返銀禧冇乜問題,但身邊有人會問為何不試其他,應更上一層樓……好煩惱!

引用:N年前畢業於銀禧,現在為囡囡揀中學,全A成

原帖由 maymamayma 於 16-10-08 發表
N年前畢業於銀禧,現在為囡囡揀中學,全A成績,個人覺得讀返銀禧冇乜問題,但身邊有人會問為何不試其他,應 ...
咁自行一搏高线先

是否好似流言所講:只要明确是band1生,無論填到乙幾,都可以派到銀?

maymamayma 發表於 16-10-8 23:32
N年前畢業於銀禧,現在為囡囡揀中學,全A成績,個人覺得讀返銀禧冇乜問題,但身邊有人會問為何不試其他,應 ...

在九龍城區要選 "銀禧" 為首志願,除了是家長和學生皆喜歡外,還要排除身邊家長和老師的壓力,定力不夠除時被影響下走向大團同樣地揀B1a英中,所以,對"銀禧"越了解你會越喜歡她們的優點,但是,亦要考慮到這些優點能夠幫助你孩子成長有多少,是否適合孩子在[學術],[品行],[交友]方面有長進.

phleung  1c。但在自行階段收生時,1c生未必會收  發表於 16-12-15 08:26
憫母  俾盡佢B1C  發表於 16-12-15 02:17

GGfiona 發表於 16-10-11 22:14
是否好似流言所講:只要明确是band1生,無論填到乙幾,都可以派到銀?

傳聞歸傳聞,每年情況不同,不能一慨而論,今年開始出生率逐步上升,對於選"銀禧"為|首選|也好,|次選|也好,|保險線|之選也好,都需要加點小心,至於Band1生是否可以任意決定 {乙n} (n=1,2,3... ...,30) 填 "銀禧",就好睇在上年度是否有B2生在乙1入到"銀禧"了.

YmOra 發表於 16-10-12 08:42
傳聞歸傳聞,每年情況不同,不能一慨而論,今年開始出生率逐步上升,對於選"銀禧"為|首選|也好,|次選|也好,|保 ...
今年雖然升人數上升, 但仲係好多位剩, 唔需要太擔心.
過多3/4年升中個班先要擔心多D

little_yolky  過多3-4年.....咁即係我啦  發表於 16-10-12 13:45
YmOra  你對,贊同未需要太擔心住.  發表於 16-10-12 09:11
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

囝校band 2攪珠入到,band 1生乙二入到

YmOra  有人入到就放心得多呢!  發表於 16-10-12 09:14

IanIan 發表於 16-10-12 08:56
囝校band 2攪珠入到,band 1生乙二入到
即是band2生入到,band1無論填幾後都入到?

今年,仔同學放乙三,入了。 
我個囝7歲了,佢個妹都5歲啦!

foster_ma 發表於 16-10-12 11:21
今年,仔同學放乙三,入了。 

意思係Band1生填乙三"銀禧"入了嗎?thx.thx.

GGfiona 發表於 16-10-12 11:17

據樓上jm意思,有Band2生大抽獎抽入了"銀禧",即是說Band1生就算乙30才填"銀禧"都會入到,間接也道出Band1生在乙部係可以盡填Band1中學,填晒都無問題,因為"銀禧"都能夠企在乙30作為最有力最有保証嘅<<<保險線>>>,就算[九龍城區](本區)加(他區)都沒有咁多Band1中學,只要依計劃方响把所有可以填嘅Band1中學盡填,除後設"銀禧"為<<<保險線>>>就可以萬無一失了,無記錯乙部可以有16所Band1中學可以被盡填,"銀禧"可以守在<<<乙17>>>呢!

GGfiona 發表於 16-10-12 11:17
我資料係今年的,早幾年派位都係咁情況,所以心儀銀禧的只要係乙一就100%中獎,可以睇高一線,用銀禧作為保險線。

想問一下, 丘中BANDING 高D OR 何明華高D ??
‹ 上一主題|下一主題