用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 何明華督銀禧中學? banding
樓主: cherry_chow
go

何明華督銀禧中學? banding   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 17-10-26 13:22
雖然我哋學校頭3名都係女仔。不過, 老實講, 頭10名內個平均分差唔到1分, 如果校長係有遠見既, 真係應該考慮 ...
其實大學收生要求, 個個學科唔同, 中大醫科要睇晒7科成績..... 即係如果唔考3個選修科就一定唔駛諗

通常要睇Best 6, 都係熱門要求高既科目.

一般科目都係睇Best 5

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

little_yolky 發表於 17-10-26 13:22
雖然我哋學校頭3名都係女仔。不過, 老實講, 頭10名內個平均分差唔到1分, 如果校長係有遠見既, 真係應該考慮 ...

只睇一間小學的頭十之分差當然少且擠出的距離亦只是十名以內,但焦點於响四百幾份申請表範圍就變得大了,可能某小學級十响400幾人中已經排到38名過後了,這裡所言嘅38人是"迦密"自行收生名額數字,我認同若然校長有遠見的可多做點好事,但是這做法亦可能帶來六年後DSE表現遜色於人或比以前差咗呢!最近,了解緊Bast 5 和 Bast 6的分別,發覺Bast 6的走盞位遠高於4C+2X似呢! Bast 6好似可以把利男生之數字提升的呢!

IloveJJ 發表於 17-10-26 13:27
我指機會率會唔會高過去男校呢?

我始終認為自行階段係睇成績和臨場嘅面試表現為最重要,是男是女不會提升被取錄機會.

IloveJJ    發表於 17-10-26 14:03

IloveJJ 發表於 17-10-26 13:33
估唔到你未睇大學收生要求噃!
緊唔睇住, 佢哋隔一段時間就轉玩法, 咁早睇嚟做乜?

YmOra 發表於 17-10-26 13:42
只睇一間小學的頭十之分差當然少且擠出的距離亦只是十名以內,但焦點於响四百幾份申請表範圍就變得大了,可 ...
例如收400份表, 自行收38人, 咁一定short list 200人面試, 我唔相信頭100名入面會無38個優秀既男仔。

little_yolky 發表於 17-10-26 14:00
例如收400份表, 自行收38人, 咁一定short list 200人面試, 我唔相信頭100名入面會無38個優秀既男仔。 ...

你的數字好明顯啦!我都同樣想著要响100人中取錄38名優秀男無理由做唔到,但要付出嘅亦唔見少呢!到最後辛苦完一輪可能"平衡"到男女生比例,但又會否再次重演番"男女不平等"的做法呢!自行階段,中學會想為平衡男女生比例而努力吖?!還是想多收一兩個""尖尖子""而努力,成為學校嘅入U%鐵票學生,自行收生佔30%,若然中學""選生得宜"",分分鐘這30%就成為學校的""鐵票""呢!

YmOra 發表於 17-10-26 14:45
你的數字好明顯啦!我都同樣想著要响100人中取錄38名優秀男無理由做唔到,但要付出嘅亦唔見少呢!到最後辛苦 ...
係架, 真係食粥食飯就睇呢30%, 真係要睇下收生老師既眼力啦。不過校長唔好講到係制度既問題, 其實佢自己都可操生殺大權的。
依家唔計神科可以睇best 5,  班仔可以儘情咁收Phy Chem Bio Maths, 加多一科就掂。有D收M1/M2仲有分加添。

little_yolky 發表於 17-10-26 14:54
係架, 真係食粥食飯就睇呢30%, 真係要睇下收生老師既眼力啦。不過校長唔好講到係制度既問題, 其實佢自己都 ...
高中選修, Phy, Chem, Bio, Econ係大熱

呢4科選3科 (如果有得揀), 再加英文同Maths (Core)

B1中學男仔主要係靠呢5科食糊, 女仔就唔到, 不過我見好多女校都好多人選Bio
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

little_yolky 發表於 17-10-26 14:54
係架, 真係食粥食飯就睇呢30%, 真係要睇下收生老師既眼力啦。不過校長唔好講到係制度既問題, 其實佢自己都 ...

唉!咁講嘢又點只佢一個吖!早幾年興問兩條經常問嘅簡介會必問問題,1.男女生比例,2.入3大百分比,耐咗!個個中學校長都開始答得例牌了,都是推向升中制度問題就輕輕地帶過了.

我認同你呀! Best 5的出現令到合資格嘅人多咗!學生响選修科時可選擇喜愛的科目又會多咗!我有期望架!希望未來Best 6的釐訂指標催向成熟,成為入U的指標,人人都可以""盡情投入""响自己喜歡的選修科目中,對任何人皆是好事呢!

hkpapa852 發表於 17-10-26 15:11
高中選修, Phy, Chem, Bio, Econ係大熱

呢4科選3科 (如果有得揀), 再加英文同Maths (Core)
緊係啦, Bio有得背的, 唔算理科。正常純理科男, Phy Chem Bio Maths肯定掂吧, 加多科就得。

little_yolky 發表於 17-10-26 15:16
緊係啦, Bio有得背的, 唔算理科。正常純理科男, Phy Chem Bio Maths肯定掂吧, 加多科就得。 ...
做得B1中學, 學生英文無理由唔掂,

如果英文唔掂, 入到U都好大件事

YmOra 發表於 17-10-26 15:14
唉!咁講嘢又點只佢一個吖!早幾年興問兩條經常問嘅簡介會必問問題,1.男女生比例,2.入3大百分比,耐咗 ...
除非學生修讀4個選修科, 否則計Best 6, 即係要計至少3科Core, 又係對女仔著數

hkpapa852 發表於 17-10-26 15:53
除非學生修讀4個選修科, 否則計Best 6, 即係要計至少3科Core, 又係對女仔著數
M1/M2 大學計唔計?

把M1/M2 放回Maths (core) 入面當extended syllabus, 然後Best 6 必計 中, 英, 數, 即是 中+英+數+3 best subjects. 基木條件可以仍然是3322(中, 英, 數, 通識)

不過很多大學的科目收生會出現困難, 要解決行政/財務安排就可能要將undergraduate degree 由學系主導的資源分配變成課程主導去投放資源

little_yolky 發表於 17-10-26 16:13
M1/M2 大學計唔計?
M1/M2只有個別學科有要求, 大部份科目唔重要

而且到依家都只當半科..... 所以即使係QC, 都係得 ~1/3 學生有去讀M1/M2

hkpapa852 發表於 17-10-26 15:53

我就不是睇對男孩子著數定對女孩子著數,只要選修的科目是喜歡的就比較有把握多D攞高分數,Best 6可以擴闊選修科的數目,即由普遍2x變為普遍3x,估計到時drop科嘅現象會大大的減少呢!我睇Best 6並非看誰著數多DD,只是認為Best 6可使3x成為普遍,學生們無論是男是女皆需要盡情投入這3科裡盡能力取高分,對學生而言,與其3科選修科缺一不可,那倒不如用心DD揀3科自己十分十分喜歡嘅科目提升取高成績的機會,即變相可以盡投入自己喜愛的科目呢!而且更要求更投入的呢!對大學而言,取錄嘅學生多數因為3科選擇科而入讀,就可以減少4C成績勁好而無乜選擇科標青嘅學生入讀造成不專於學系的學生入讀呢!我估Best 5和Best 6亦有些更深入的意思存在,我仍然在探討當中呢!

YmOra 發表於 17-10-26 16:51
我就不是睇對男孩子著數定對女孩子著數,只要選修的科目是喜歡的就比較有把握多D攞高分數,Best 6可以擴闊 ...
Best 6唔代表選擇會多咗

會果學校唔開某D科, 如中史, 就算小朋友點鍾意都係無得揀

而且現實係, 絕大部份官津中學, 都係以小朋友成績去決定佢可選咩科, 唔係真係你有興趣就有得揀

‹ 上一主題|下一主題