用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Paul Boy's / DBPS Interview
樓主: vinng1
go

St Paul Boy's / DBPS Interview [複製鏈接]

mingling1980 發表於 16-10-6 18:57
除了 smart, 校長明報訪問都有提及過最好係 full time mum. 可能打工仔父母都真係危危地 。。。

...

Really?  講緊db❓

唔係化❓

所以d 校長公開講野有幾成真?!(有無護法?!)

好記得羅校長之前在訪問講明唔建議媽媽唔做野陪著個仔。

話咁樣好大壓力。仲話佢自己都係working mum 啦!

回覆:Mrs.Luckycat 的帖子

http://m.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/article/20161004/s00005/1475517918421

Chirley    發表於 16-10-10 10:26

回覆:retriever 的帖子

如果當全職媽媽就最好,但不是每個人都有條件這樣做,那就應每天騰出時間來陪伴小朋友。若家長太忙,全交給傭人照顧,便難以改變孩子不好的習慣和態度。

可能只是提及叫家長多陪子女。。有無另一個意思就真係唔知

mingling1980 發表於 16-10-6 19:16
如果當全職媽媽就最好,但不是每個人都有條件這樣做,那就應每天騰出時間來陪伴小朋友。若家長太忙,全交給 ...

我聽到個版本無話"全職媽媽最好", 係相反喎。

請問安靜遊戲是什麼?

我記得舊年in spb時要排隊入操場,然後叫一組number上禮堂比資料,之後小朋友站在佢個組的格到排隊,當一組小朋友差不多滿時,就上課室interview!  我印象中,約半小時就完成。因家長只會在禮堂等候,咁如你揸車,可以叫定人在學校旁等待!我估也可以滾水淥腳咁去到db 的!

回覆樓主:

或者可以問純官佢個仔點入DB.
個啊媽應該吾系FTM

Chirley    發表於 16-10-10 10:27

在平民的角度裏,官這個字只得兩個口,但在某些地方,這個官字等於識人好過識字!

lexbb 發表於 16-10-8 00:21
請問安靜遊戲是什麼?

段估好似 "木頭公仔",  都係呃細路乖d既遊戲。

引用:Quote:vinng1+發表於+16-10-6+12:01+ Accor

原帖由 cyndiwong 於 16-10-06 發表
SPB面試係within 30 mins攪掂,但排隊入去輪候室然後等上去時間比較耐;反之,DBS去年係禮堂玩成半個鐘安 ...
上年集合地點是禮堂?是否等同球場上梯級後的空間?

retriever 發表於 16-10-6 19:14
Really?  講緊db❓

唔係化❓

我識的朋友如果有子女讀神校,大部分太太都有工作!

有一樣可以分享,阿仔靣試暑期工及實習,有幾位考官都是DBS/DBSPD家長,2/3時間大路問題,后部分問有關男拔的校園生活及 lB/DSE 的分別及取捨,HR或 dept head 都有媽媽。

利申:我家CEO都有全職工作,我們要取捨優先順序,孩子及家庭優先,是做到校長的要求!

Chirley    發表於 16-10-10 10:28
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 16-10-10 08:11
我識的朋友如果有子女讀神校,大部分太太都有工作!

有一樣可以分享,阿仔靣試暑期工及實習,有幾位考官 ...

你家孩子超smart.

ANChan59  他只是中上而已!  發表於 16-10-10 09:16

retriever 發表於 16-10-6 19:39
我聽到個版本無話"全職媽媽最好", 係相反喎。

年年都有人自己創作嚇其他家長!

ACE2126  警世良言  發表於 16-10-11 11:46
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

許太和電視台姐仔代遇已經好唔同啦。

bubuG 發表於 16-10-10 10:19
許太和電視台姐仔代遇已經好唔同啦。

你假設兩個都開車去!如果一個有,一個冇!?

校長話佢睇一個小朋友幾分鐘, 大概已經知道適合與否
所謂SMART, 我相信除了表達能力, 還要看言談說話的深度...

莫說是小朋友, 即使是大人, 很多都沒辦法掩飾知識上的膚淺或者一知半解的態度

ANChan59 發表於 16-10-10 11:10
你假設兩個都開車去!如果一個有,一個冇!?

許生車直上山門口有落,姐仔山腳排隊。
‹ 上一主題|下一主題