用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有直屬中學, 乙一還應博其他中學嗎?
樓主: magiccandy
go

有直屬中學, 乙一還應博其他中學嗎? [複製鏈接]

DGS來年收少成50个女仔,呢班叻女会有乜其他選擇,都要考慮下?

YmOra 發表於 16-10-6 09:38
這個冒險有時係覺得是小嘅!因為歷年係有人乙3至乙5都入到該中學,那麼,你乙2選回直屬中學,可以話一定入到, ...
請問你知道最近一兩年由小學升回自己中學的大約人數嗎? 有沒有收Band 2 街外生? DSE 成績又如何?學校實在沒有任何資訊, 令人感到迷惘。

回覆:mcl203 的帖子

唔係

引用:Quote:YmOra+發表於+16-10-6+09:38+這個冒

原帖由 magiccandy 於 16-10-09 發表
請問你知道最近一兩年由小學升回自己中學的大約人數嗎? 有沒有收Band 2 街外生? DSE 成績又如何?學校實在沒 ...
中学網有Dse 成绩

引用:Quote:YmOra+發表於+16-10-6+09:38+這個冒

原帖由 magiccandy 於 16-10-09 發表
請問你知道最近一兩年由小學升回自己中學的大約人數嗎? 有沒有收Band 2 街外生? DSE 成績又如何?學校實在沒 ...
2016年B1中學名單+部份中學Banding (以DSE成績/入U率評分
用電腦去依個贴 #11 九龍城中学
hkpapa852 特别為各JM做分析參考

TwinWong 發表於 16-10-9 12:38
2016年B1中學名單+部份中學Banding (以DSE成績/入U率評分
用電腦去依個贴 #11 九龍城中学
hkpapa852 特别為 ...
Thanks for your useful info

magiccandy 發表於 16-10-9 11:27

我不知道小聖家升上大聖書的人數,就算知都只是估算而矣!街外Band2生入到聖家在EK裡時有聽閒,DSE成績大約50%左右,我都有聽聞小聖家家長對有關資料非常難得知,但你還可以到"中學交流"區嘅"嘉諾撒聖家書院交流區"抓舊帖子,甚至禮貌D直接向中學家長咨詢,我估你想在最安全的情況下搏更上一層樓,但真的需要留意番,若果上年有人乙3抽入聖家,才有100%信心肯定乙2可以作為"聖家保險線",但是,若然只知有人乙2入大聖家,就只可以說一半一半,部分人幸運地被抽入,部分人就落空了.

王國會長

magiccandy 發表於 16-10-5 22:36
小學在九龍城區, 有Band 1C 直屬中學, 乙一填的話必收, 因小女是Band 1 成績。除自行和甲部會選其他中學,  ...

好唔想入直屬中學?

回覆:有直屬中學, 乙一還應博其他中學嗎

如果聖家小學band 2都入到書院,係咪代表band 1同學放聖家書院乙二甚至去到乙四五都入到呢?求高人指教

引用:如果聖家小學band+2都入到書院,係咪代表ban

原帖由 qpa 於 16-10-11 發表
如果聖家小學band 2都入到書院,係咪代表band 1同學放聖家書院乙二甚至去到乙四五都入到呢?求高人指教

...
未必係,可能原因有2個:
1. B2 直小生係經直屬位派入;
2. 直屬中學有用自行位收直小生

瑩瑩老豆 發表於 16-10-10 22:58
好唔想入直屬中學?

其實入直屬也不差, 只是地點比較不方便, 中學要她自己返學會擔心她。而且, 有些朋友的女兒今年都入了好好的學校, 她們小學沒有直屬中學, 反而不會太多考慮, 女兒是Band 1 的, 乙一就放最心儀的, 因為以我理解, Band 1 的學生極是大部分都可派入Band 1 學校, 所以我才會想這樣會不會浪費了機會,只靠自行和甲部沒有絕對把握可入心儀學校 。

引用:+本帖最後由+magiccandy+於+16-10-11+10:42

原帖由 magiccandy 於 16-10-11 發表
人人都話直小好,無煩惱,實情係這正正是直小升中既煩惱,成績中等就真係煩少D

引用:Quote:原帖由+qpa+於+16-10-11+發表如果聖

原帖由 mcl203 於 16-10-11 發表
未必係,可能原因有2個:
1. B2 直小生係經直屬位派入;
2. 直屬中學有用自行位收直小生

學校會否把自行位留俾外來band 1生?自家的band 2生等乙部有位剩才收她們呢?

不過可能唔多外人揀聖家?因為有2間小學,怕競爭大

qpa 發表於 16-10-11 15:07
學校會否把直屬位留俾外來band 1生?band 2生等乙部有位剩才收她們呢?

不過可能唔多外人揀聖家?因為有2 ...
直屬位係統一乙部先處理...先派B1..然後B2
若派完B2仲有位...即放埋俾街位學生 ~~~

mcl203 發表於 16-10-11 16:51
直屬位統一乙部先處理...先派B1..然後B2
若派完B2仲有位...即放埋俾街位學生 ~~~
...
Sorry,講錯了,係想問自行位會唔會留俾外來band 1生?如果學校游說成绩好的同學自行和乙一選聖家書院,學校可以決定响乙部才收她們,自行位便收更叻的外來生嗎?

qpa 發表於 16-10-11 17:07
Sorry,講錯了,係想問自行位會唔會留俾外來band 1生?如果學校游說成绩好的同學自行和乙一選聖家書院,學校 ...
呢個做法係坊間普遍理解既...學校有無用自行位收自己學生...外人係無法估到
你可以試下問學校....睇下佢地如何答你

又講遠D...若你係級一...自行一揀自己中學...自行二揀他校
中學若唔用自行位去收...就有機會俾自行二收左...所以做法係無得估既

引用:Quote:qpa+發表於+16-10-11+17:07+Sorry,講

原帖由 mcl203 於 16-10-11 發表
呢個做法係坊間普遍理解既...學校有無用自行位收自己學生...外人係無法估到
你可以試下問學校....睇下佢地 ...
又係喎,你講得啱

‹ 上一主題|下一主題