用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有直屬中學, 乙一還應博其他中學嗎?
go

有直屬中學, 乙一還應博其他中學嗎? [複製鏈接]

小學在九龍城區, 有Band 1C 直屬中學, 乙一填的話必收, 因小女是Band 1 成績。除自行和甲部會選其他中學, 現正考慮乙一會否都博抽區內一線中學, 乙二才填回直屬中學, 這冒險嗎?

elbar  或考慮直資校   發表於 16-10-6 16:25
   8    0    0    0

回覆 magiccandy 的帖子

冒險。我自己只會考心儀直資、自行一二和甲。乙一一定放直屬,最多加埋叩門。

vckchoy    發表於 16-10-13 04:14

magiccandy 發表於 16-10-5 22:36
小學在九龍城區, 有Band 1C 直屬中學, 乙一填的話必收, 因小女是Band 1 成績。除自行和甲部會選其他中學,  ...

乙二至放直屬, 要預咗乙一, 二唔中, 唔好後悔就去放如果係我, 會去IN直資, 自行一, 二(揀心儀) 甲一, 二跟自行一样, 乙一放直屬做保險

回覆 magiccandy 的帖子

我囡囡又係九龍城區,同樣有直屬中學。個case 同妳一樣

magiccandy 發表於 16-10-5 22:36
小學在九龍城區, 有Band 1C 直屬中學, 乙一填的話必收, 因小女是Band 1 成績。除自行和甲部會選其他中學,  ...

這個冒險有時係覺得是小嘅!因為歷年係有人乙3至乙5都入到該中學,那麼,你乙2選回直屬中學,可以話一定入到,但是,過去年度還未聽到有人乙2或乙3有人入到,不利因數還有出生率開始上升,多人競爭咗!原小學的學生可能怕入唔番Band1英中,情願保保險險揀番直中,又或者該年度兩直小各自之全級top15-20讀書好叻成績好強嘅!自行向外求嘅機會大咗且被取錄嘅機會也除之增加,咁!"保留學位"便有機會有位向下流向"非保留學位",即乙2或以後可供抽籤的位就變多了,所以,這個冒險有時係覺得是大嘅!好講當年學生取向.

以上的變數也許你可以向小學老師家長們攞料,甚至畢業生家長取經,綜合所有數據後作較準確的估算,若然,最後還是未有較大把握,咪行番乙1放回直中囉!你還有時間向各人攞料嘛!

我 Day 1  選了一有直屬中學的小學 , 就是不想冒險 , 已和女女商議好是十二年了, 今年人數回升 , 更不會駁 , 而且這中學很好 , 女女也很愛這校 , 已很足夠

TwinWong   YES  發表於 16-10-7 08:24
YmOra  最緊要讀得開心才有動力學習成績自然會好.  發表於 16-10-6 17:16

SONIALAI 發表於 16-10-6 16:03
我 Day 1  選了一有直屬中學的小學 , 就是不想冒險 , 已和女女商議好是十二年了, 今年人數回升 , 更不會駁  ...
我同你case 差不多,由一開始就想小朋友十二年內讀同一學校,好在叩門成功。現在大家都可輕鬆一些,又可以俾佢玩多D,壓力少D。

我女考到直資, 不用等大抽獎, 收到offer已準備中學生活, 非常喜歡及享受現在的中學生活. 和升上直屬中學的同學比, 各有各精彩, 沒有後悔

TwinWong    發表於 16-10-7 08:25

樓主係咪講緊衣車中學....呢間早2年有分享係有收街外B2生
但現况唔知lu ~~~

王家爸爸  我估過去三、四年都有;未來一、二年多多少少都會有啲。  發表於 16-10-6 17:41

mcl203 發表於 16-10-6 17:18
樓主係咪講緊衣車中學....呢間早2年有分享係有收街外B2生
但現况唔知lu ~~~
如果係聖家,B1生真係無必要乙一填自己中學,因為只要係B1生,無論填幾後,都一定入到。

TwinWong  往后几年真係唔感包入  發表於 16-10-7 08:27

王家爸爸 發表於 16-10-6 17:38
如果係聖家,B1生真係無必要乙一填自己中學,因為只要係B1生,無論填幾後,都一定入到。 ...

衣車學校咁易入?

王家爸爸  過去幾年係,但是幾年之後情況會好唔同。  發表於 16-10-7 09:17
TwinWong  出生率高嘅年, 就自己判斷諗一諗  發表於 16-10-7 08:29

王家爸爸 發表於 16-10-6 17:38
如果係聖家,B1生真係無必要乙一填自己中學,因為只要係B1生,無論填幾後,都一定入到。 ...
就是這個情況, 才不知應否博一下, 因為聖家中學地點較偏遠, 成績又未算最好。當然直資我都會讓個女試考, 而自行應該會選一間Band 1A 和一間Band 1B面試。

王家爸爸  如果小朋友係Band 1A、Band 1B,真係無必要揀呢間。  發表於 16-10-7 09:29

lovebb2 發表於 16-10-6 20:36
衣車學校咁易入?
早年有網友分享學校Banding透明度低...會勸 成績中等 升中放棄直中揀他校...留位俾外校生
亦出現衣車爸爸錯估Banding...以為囡囡係B1生...實係B2生...放乙5幸運地派入衣車中學
所以推算衣車中學有收B2生...变成本區B1生穩入
希望無記錯啦 ....有記錯請指正~~~

papa71  衣車爸爸個女,小學都係讀衣車咩?  發表於 16-10-7 12:27

lovebb2 發表於 16-10-6 20:36
衣車學校咁易入?

聖家絕對係一所好學校,只是先天問題才導致成為Band1c英中,變相變成在九龍城區容易入的英中而矣!因為九龍城區實在有很多B1中學可以被選擇,就連兩間聖家直小比較好成績的同學們也向外求更好的,由於Band1生在九龍城區的歸邊現象,使到聖家不得不吸納比較多的B1c和部份B2生,亦造成有位剩且被流落給B2生去抽了.

YmOra 發表於 16-10-6 21:03
聖家絕對係一所好學校,只是先天問題才導致成為Band1c英中,變相變成在九龍城區容易入的英中而矣!因為九龍城 ...

想問九龍城band 1女生有什麼好選擇?  非常感謝

lovebb2 發表於 16-10-6 21:37
B1頭:瑪利諾, 迦密. 華英
B1中/尾: 旅港開平. 黃笏南, 銀禧, 丘佐榮

lovebb2 發表於 16-10-6 21:37

樓上YolandaTam提議的都是,還有民生,聖家,協恩等Band1都是,九龍城區Band1英中多,而且各有各好,這樣反而可以迎合到不同類型學生選擇,只要細心研究心儀中學,必定可以找到合適的英中.

引用:Quote:lovebb2+發表於+16-10-6+21:37+想問

原帖由 YmOra 於 16-10-06 發表
樓上YolandaTam提議的都是,還有民生,聖家,協恩等Band1都是,九龍城區Band1英中多,而且各有各好,這樣反而可 ...
協恩係直資 ~~~

TwinWong  樓主都話會比囡囡試考直資, 可以試HY / GH 應比較易入, 近年都有收兩間聖家小學生   發表於 16-10-7 08:35
YmOra  對呀!jm問Band1女生有什麼好選擇嘛!  發表於 16-10-6 22:23

YmOra 發表於 16-10-6 21:03
聖家絕對係一所好學校,只是先天問題才導致成為Band1c英中,變相變成在九龍城區容易入的英中而矣!因為九龍城 ...

早几年出生率低點咁濟, 仲有B3生都抽入聖羅撒, 因為去中學去咗沙田, 唔少位留向外校抽
今年開始升, 部處要小心, 不过B1生还可以諗諗

TwinWong 發表於 16-10-7 08:38
早几年出生率低點咁濟, 仲有B3生都抽入聖羅撒, 因為去中學去咗沙田, 唔少位留向外校抽
今年開始升, 部處要 ...

出生率底,歸邊現象尤其影響,影響嘅實不只一兩間英中,但是,從另一角度看出生率底又係入讀好學校的機會呢!當出生率開始不斷上升,這些中學的問題就隨之消失,收生情況又從回正軌,又是Band1生的選校目標呢!

TwinWong    發表於 16-10-7 12:13
‹ 上一主題|下一主題