用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 操數重要還是思考重要?
go

操數重要還是思考重要? [複製鏈接]

想探討一下,其實你地覺得數學方面,操數重要,還是思考重要?眼見朋友們個個上數學班,勁做練習操數!我就冇咁多資源offer到俾阿仔啦!但有時候,又會擔心,佢會唔會落後呢!另一方面,又覺得操數會搞到小朋友好似機器一樣!咁我諗,上到高小,大概數學再唔係加減數咁可以操到吧!大概思考更為重要吧!都想聽下前輩們嘅意見!其實點樣可以讓小朋友學習數學,學習得好啲呢?

5    0    0    0

講我仔. 現小四, 我暫時只會在一年兩次考試前, 通過功課的錯處 ,然後找練習 專攻弱點, 平時多數做啱的,就當 識了. 條件反射的操練,暫時未出現在我仔身上. 因為仔是足夠時間去完成一份數學卷的.且三四年班的分數暫時也在90分之上

如何思考,其實有時講學習的方法. 解題的角度, 這時老師的角色也重要.
現在仔的數學難題全交給爸爸.他的教學方法比我的更容易令仔明白.

所以,我覺得 怎樣操?操多少 ? 如何思考?皆重要.
如果一定要選一個,那就思考吧,中學見真章

回覆:操數重要還是思考重要?

越上越操數/卷,尤其dse 尾期,不如先考好成績升中,有時間才考國際數比賽,較實際

引用:越上越操數/卷,尤其dse+尾期,不如先考好

原帖由 brother4 於 16-10-04 發表
越上越操數/卷,尤其dse 尾期,不如先考好成績升中,有時間才考國際數比賽,較實際

...
agree        {越上越操數/卷}, 但dse尾期先操太遲,除非目標不是5**

小學階段先注重思考吧,思考左,就識做題目,就唔洗操啦。反正又唔係考DSE,小學d題目只要明concept就好容易做,最多都係死careless。
同埋,依家就操卷,好容易令小朋友變相唔想用腦思考。到時上到中學,好多課題都係好抽象,考試題目更加係要個同學融會貫通,唔係靠操就可以。
同意“越上越操”,但係依家小學就唔洗咁注重操住。

回覆樓主:

jadenhayden 發表於 16-10-4 15:25
想探討一下,其實你地覺得數學方面,操數重要,還是思考重要?眼見朋友們個個上數學班,勁做練習操數!我就 ...

目標係90分的話,重思考就好。如果呈分以100分為目標就要思考完再操。

阿女小学時無補习,補充練习係考試前先做下。小学数明就得啦~~唔好話数,其他中英体艺一样,身边有好多同学做紧好多唔同既野,家長要小心衡量,揾小朋友真正需要既野做,唔好見人做又心中把持唔住去跟。

回覆樓主:

好多時見到個小朋友一份功課有錯,著眼點只放係做錯部份,一緊張就好易把持不定想加練習。

要思考先定操練先,我會先了解小朋友識唔識個concept先,如果concept係啱,只會提佢睇題目或抄寫時唔好大意就得。最緊要欣賞小朋友做得啱嘅部份。

引用:+本帖最後由+jadenhayden+於+16-10-4+15:29

原帖由 jadenhayden 於 16-10-04 發表

想探討一下,其實你地覺得數學方面,操數重要,還是思考 ...
我老公中四中五用兩年不斷操數(past paper),結果會考A maths及maths兩科攞A.

佢話計得多,考試時會比人快一步,剩下時間就可以諗一D難題,同埋仲有時間覆巻。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

長遠來說當然思考la
‹ 上一主題|下一主題