用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 唔出聲講野有學校收嗎?
go

唔出聲講野有學校收嗎? [複製鏈接]

個囡出到去,就算對住成日見嘅親戚都唔講野。
上playgroup就更加冇聲。但叫佢做野都做的。
我喺屋企問問題全部識答。點算
   0    0    0    0

聽話就夠, 我仔舊年唔出聲都有學校收, 今年坐唔定唔聽人話我仲驚....

stef 發表於 16-10-3 09:29
我喺屋企問問題 ...
我個囡都係咁呀, 係屋企就好多野講, 問佢識答, 一出到去, 人地問佢野永遠唔會理人地, 上PG都係咁, 唔多講, 怕羞, 做野就肯做, 但唔多答人地野囉~
我都擔心緊11月INTERVIEW 點算....><"

我喺屋企問問題 ...
If PN interviews still ok, if K1 better able to talk a bit....... i think encourage her more or may be bring her down to play with other kids at night....... my girl was also like that and now more open to talk with others....

siuwing2 發表於 16-10-3 10:52
If PN interviews still ok, if K1 better able to talk a bit....... i think encourage her more or may  ...

N 班好多BB 唔識講野, K 就多數識.

你B 可能係觀察型, 要睇清睇楚至會活動. 報名校會蝕, 因佢地大把能力已發展成熟的學生揀. 聽過有d 老師肯比時間小朋友warm up, 咁你既勝算就高d. 但遇d 過場式就可以打定輸數.

睇學校要求,有啲學校係睇你專唔專心多過你既表達能力....

我喺屋企問問題 ...

K1會較難有學校想收

PN嘅面試應該唔會主力考講嘢, K1就會考吓......如果真係嚟緊呢一兩個月要面試, 唯有趁呢段時間多D鼓勵佢, 俾D心理準備俾佢.

引用:個囡出到去,就算對住成日見嘅親戚都唔講野

原帖由 stef 於 16-10-03 發表
我喺屋企問問題 ...
唔洗驚 我囡幼時见學校问東答西 同反问老师问题 都一间肯收 不过收啊囡间係happy school

我嘅建議係,報好多間!唔同學校有唔同要求,小朋友又會有時心情特別好比較合作,你只可以報多d增加機會。

留意下,會唔會爸爸帶表現好d。有時小朋友喺媽咪身邊特別嗲...

唔出聲肯做,已經比唔出聲又唔做好... 祝你好運!

回覆:ensy 的帖子

Ctswa 發表於 16-10-3 20:04
我仔係爸爸面前特別扭,特別係要扭佢抱。但如果爸爸吾去,學校會吾會因此而扣分?

...

好多學校只比一個學長帶入去, 培正仲要小朋友自己入去, 視乎學校.

回覆樓主:

IloveJJ 發表於 16-10-4 11:08
學校點都要確認小朋友係咪有正常既口語能力,如果孩子真係怕羞不肯答老師,咁你就再重覆問題,等個小朋友sh ...

明白。thanks!

我喺屋企問問題 ...

當年考PN時第一場interview 無出聲淨玩都收,所以不用擔心啦~
後來考K1時曾在玩具室比爸爸搞喊左十幾秒,成班老師睇住預衰硬,但正式面試時遇到好啱佢channel 的老師,做哂要求,結果收左。
其實是緣份遊戲,總有一間中。

其實小朋去到陌生環境會唔出聲、觀察下係好正常,我個時大囝直頭平時講嘢都唔得,我就唯有大包圍報左十幾間,俾佢in多幾次熟習下個模式,最終並非全部in曬,因為有d撞時間等原因。最終有2個offer,而大囝呢兩間學校係好合作,所以我相信除左學校揀小朋友,小朋友都會揀學校的,加油
‹ 上一主題|下一主題