用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 34網的迷思
樓主: 一個閒人
go

34網的迷思   [複製鏈接]

Duffy727 發表於 17-6-4 22:48
我都是34,小朋友明年小一,
好像都多人派左去黃大仙,
唔通多左人搬入34?

啟晴村⋯⋯

hkpapa852 發表於 17-6-5 11:39
所以我早兩年都咁34網家長: 及早離開

或者咁講,34網你無私校係手真係唔好博,乙1只有填2線

zebrabb 發表於 17-6-5 11:43
啟晴村⋯⋯

及德朗邨, 遲幾年啟德重有居屋+好多屋苑落成

gaoy 發表於 17-6-5 11:38
其實係根據幾多年前的畢業生表現去決定banding? 係平均幾年計定逐年計?
參考吓:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3214646
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-6-5 11:46
參考吓:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3214646

Thanks 好有用

玩完今次大抽獎,我有一個中期分柝:

九龍城區34、35同41網中,35同41網係會比較「明刀明槍」。即係填自行表格時,都已經有明確目標。

至於34網,我會以「博奕」兩個字來形容家長去選擇學校。
除左兩間女校外。按照hkpapa852所提出的升中Banding表,CSK、福馬、何南壽、合一堂、兩間獻主會、以及真道,呢幾間學校都非常平圴,升B1至B2A既中學亦「不相怕仲」(只係CSK會係網上公怖學校派位結果,透明度高;其他學校就唔披露。其實你去每一間小學簡介會,你大約會知道上述小學既升中派位情況,真係見到「禾桿冚珍珠」既學校情形出現)。

所以我覺得我今次選學校既策略係正確,只係估唔到34網既「互相廝殺」既情況比我想像中更激烈;再加上運氣不足,落得如斯田地。希望以我既經驗,畀18/19年度埧小一志願既34網家長作一個分享。

回覆 一個閒人 的帖子

唔好灰心, 努力扣門 。

幾年前, 我在 34 網大抽獎滑鐵爐, 仔仔派左去一間冇填過的小學, 運氣呢樣野真係冇得講, 當時見到派彩真係欲哭無淚.......

回覆 一個閒人 的帖子

Thanks for your sharing. My daughter will enter P1 in 2018 and I'm in Net 34, very nervous. We have 20 points and want to try our luck for HY...any advice on what school i should enter for 乙二?

mimi613 發表於 17-6-5 13:32
回覆 一個閒人 的帖子

Thanks for your sharing. My daughter will enter P1 in 2018 and I'm in Net 34,  ...

20 points for HY is not safety, but you still have to try in discretionary places admission. For B2 position in central allocation, I will not give you an advice which one you should choose because it is a tough choice.

However, you also can choose some private schools and DSS for backup.

hkpapa852 發表於 17-6-5 11:39
所以我早兩年都咁34網家長: 及早離開

走得去邊?樓價租咁貴,搬都要錢
去抽41機率好d嗎?

IYY 發表於 17-6-5 13:16
回覆 一個閒人 的帖子

唔好灰心, 努力扣門 。

後來點?

我有back up
所以甲二乙一填何壽南
中了何壽南
但應該會放位

回覆 Duffy727 的帖子

扣門失敗, 入左私小。

mimi613 發表於 17-6-5 13:32
回覆 一個閒人 的帖子

Thanks for your sharing. My daughter will enter P1 in 2018 and I'm in Net 34,  ...
協恩要有20分, 一係母親係校友, 一係係"聖公會"教友 (唔係聖公會教友唔會有宗教分)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

My daughter is SKH fellow, so we got 20 points. Just want to see if it's worth a try because there must be many girls holding 25 point or above in the year of Dragon...
另外可否請教一下, 如自行咁好彩中HY, 但其他私校/直資仲未in晒/出offer, 咁係咪點都註左冊先呢? 教署會否通知私校/直資自行註冊名單呢?

mimi613 發表於 17-6-7 10:35

My daughter is SKH fellow, so we got 20 points. Just want to see if it's wort ...
協恩有20分, 機會比一般有宗教分既學校高, 但都係要抽.

不過要留意, 中小學已脫龍, 中學部會否有學位預留俾小學部, 仲未公佈.

而且自脫龍之後, 小學部已經變為催谷型學校

謝謝回覆. 中學部問題已知曉, 如果有幸入到只會俾心機讀 :)
因囡囡係細龍b, 所以又擔心考私直冇好offer....
‹ 上一主題|下一主題