用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 34網的迷思
go

34網的迷思  

自從2011年我小朋友出世後,我就係BK同EK既長期粉絲。

由「談幼稚園」,以至宜家既「小一選校」,我都會好努力不斷爬文,吸收資訊,作出分析從而得出一個合理性既資訊。

呢次係我第一次出post。因為我自己住34網,除咗幾間出名既小學之外,我對34網裡面其他小學既認識實在太少。因為呢個網,只係得一間協恩可以叫做神級學校外,其餘既一線學校都只屬於地區優秀學校,呢個網唔算太多人去討論。

睇咗咁多個posts同埋咁多位師姐師兄既意見,我歸納出以下既假設:

34網一線學校包括:協恩、聖羅撒、陳瑞棋及福馬;

而二線學校包括:合一堂、何壽南、基道、農官、聖十架、2間獻主會以及牧愛。

其餘五間就係眾多師姐師兄所叫既寶校。

由於我既小朋友將於17/18年度入讀小一,我同我太太,以及我阿哥、阿嫂四個人係暑假中已經不斷對上述既一、二線學校作出分析。包括17年初填大抽獎表格乙部時既志願次序安排(因為自分只有15分),務求可以增加入到心儀小學既機會。

當然,我都有兩手準備,報讀直私學校(當中已經有一間直資學校既offer,不過唔係自己最心儀果間)。

到今年九月初時,網內好多二線學校都舉辦左學校資訊日,提供資料畀來年升小一既家長。但係呢啲資訊日都會同其他學校撞晒時間,我哋四個人都要分開出席呢啲資訊日;返到屋企後要開家庭會議,討論每一間學校既教學方法、課外活動種類以及其學校文化,睇下邊一間學校會比較適合自己小朋友多少少。

我自己非常信奉升中派位嚟決定學校既好與壞。所以我係"hkpapa852"小六升中派位資料既支持者。但係34網之中,只係得一間陳瑞棋披露佢地畢業生升中既資料,其餘網內十六間小學都無透露相關資料;令到我幫小朋友揀學校時無所適從。

當我前個星期出席其中一間學校既資訊日時,果間學校既2016年升中派位數據真係令我難以置信。果間學校既powerpoint同老師講解中顯示當屆大約有85名畢業生,有56%既畢業生被派到英文中學,當中有8位居然可以派到MCS、5名LS、2名DGS、DBS及BPS各1位;其餘KL3網內既華英、旅港開平、丘佐榮以及迦密加埋大約有25位畢業生入到。如果計埋3名同學派到培正的話,呢間學校派B1-B2A中學既百分比有60%。假若呢間學校既升中派位資訊係事實的話,我覺得呢個百分比係34網裡面係非常難得。

再者,有9位畢業生可以派到MCS及BPS呢啲神級既官津女校(即係平均每5位女同學就有1位可以入到呢啲神級女校,我估佢地應該以自行派位入到),簡直合晒我既合尺(因為我小朋友係囡囡)。

不過係資訊會上,校長都講出事實,呢間學校係非常谷,要報讀果間學校既家長要有心理準備(no pain, no gain)。不過校長亦都提及到佢地唔會強逼學生去考TSA,係家長自由選擇。但係校長會催谷學生準備Pre-S1既考試,呢個我都明白,要「前人種樹,後人乘涼」既道理。

至於呢間學校2016年6月大抽獎小一派位中,我見到EK以及其他親子網站既師姐師兄提過佢小朋友係乙二及乙三抽中。我唔理係真係假,總之到咗2017年1月份要填大抽獎表格時,呢間學校會係我心儀對象之一;唔係放乙一,就係乙二(既然有人話乙三都抽到)。

我真係想知道其他師姐師兄聽完其他34網學校既資訊會後,有無任何既選擇或者意見呢。

一個閒人 發表於 16-9-29 10:30
由「談幼稚園」,以至宜家既「小一選校」,我都會好 ...
其實九龍城中學網中三個小學網, 好多小學, 都係有一線受追捧程度, 但升中派位只有二線或以下既表現.

可參考吓呢度既討論:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3289605&pid=43053473&fromuid=1389083

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

一個閒人 發表於 16-9-29 10:30
由「談幼稚園」,以至宜家既「小一選校」,我都會好 ...
當我前個星期出席其中一間學校既資訊日時,果間學校既2016年升中派位數據真係令我難以置信。

請問係邊間呢?

回覆樓主:

樓主個分析都正路,但我有野幫你更正下
一線:協恩,聖羅撒,福馬,陳瑞琪(呢四間係呀最多人講嫁)
你地四個人分頭收集資料但唔知道,舊獻同農官都係一線?咁出名都唔一線?
早排有無去舊獻個巡校禮呀,校長係列哂過去兩年升中派乜派物,band1頭好勁港島區的st paul, 九龍男拔女拔喇沙,佢足足列左起碼廿間無家長不歡的神校中學,培正民生都列在最底,一出升中派位資料前面大部份家長舉機狂影,我都o 哂咀,升中就係最大賣點

而何壽南係黃大仙區差唔多最top小學因搬新校舍先入34網的,年年叩門都數百人,竟然歸為二線

農官同福馬兩間官小在34區其實不分上下,升中派位都差唔多!

以上資料係我由出世到依家都係34區人,由細留意到大的分折,我自己小朋友2012年出世的,出年到我lu

引用:+本帖最後由+cutenabb+於+16-9-29+12:31+編

原帖由 cutenabb 於 16-09-29 發表

睇小學升中成績認受性,我個人傾向睇有無學生考入SPCC, QC ,BPS, YWGS, 尤其是係跨區, 呢幾間都係主打睇成績, 男女拔收生會考慮埋附加值

mcl203 發表於 16-9-29 12:39
睇小學升中成績認受性,我個人傾向睇有無學生考入SPCC, QC ,BPS, YWGS, 尤其是係跨區, 呢幾間都係主打睇成 ...

34區果批一線升中唔係爭好遠,最緊要小朋友入到精英班先,小三小四就黎料分精英班嫁啦,入到學校精英班十拿九穩入硬band1, 其實呢幾年小學升中都唔係好準(個人覺得)因為果幾年出生率低 (差唔多要乜有乜)
2003年 4.7萬
2004年 4.97萬
依家小學都係比呢兩年出生率最低的小朋友升中,留意左幾年小學好多校門都貼升中首三志願命中率96.x%,97.x%,當時我自己都睇到眼發光(果間係34區二線學校)有九龍城區中學:伊中,華英,銀禧,旅港,迦密⋯⋯

FYI

34區真係地獄與天堂,剛剛果年身邊好多人都入左最寶果間,連叩寶校中無咁寶的都爭崩頭,依家為求唔寶校唔跨區都真係好頭大,我果個仲要係仔已經少兩間選擇

cutenabb 發表於 16-9-29 12:55
34區果批一線升中唔係爭好遠,最緊要小朋友入到精英班先,小三小四就黎料分精英班嫁啦,入到學校精英班十 ...
聽到精英班3個字都驚咗........

cutenabb 發表於 16-9-29 12:30

mcl203 發表於 16-9-29 13:08
聽到精英班3個字都驚咗........

直頭腳都軟埋
我自己細個都係34區其中一間一線,無咁叻入精英班,當年我地係兩班精英班,你分去咩班就係以你成續排,最尾果班就俾人label哂最差(emoji)(emoji) 我永遠中游人士但-6入到band 1囉

一個閒人  咁你小朋友18年升小一時,起碼都有20分落袋,比起其他人都算穩陣啦。  發表於 16-9-30 11:29
hkpapa852  2班精英班..... 咁似係某官校  發表於 16-9-29 14:03

如果只係列校名, 唔列出升讀既人數同比例, 其實無乜意思.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-9-29 14:05
有事請教,我想搵一間谷的小學,可以裝備去考B1中學,唔知有乜建議?thanks

hkpapa852 發表於 16-9-29 14:05

心水清呀下

個人認為, 你所講既一線二線, 只適合形容學校既受追捧程度. 不能代表佢地既升中派位或者學術表現

cloudcloudrobot 發表於 16-9-29 14:26
有事請教,我想搵一間谷的小學,可以裝備去考B1中學,唔知有乜建議?thanks ...
谷唔代表一定有好成績, 好多二線仲谷過一線, 但都只能做千年老二, 不如睇吓邊D小學恒常地有大比例學生入到B1中學好過:

2012-2014年度小六升中派位表現
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2845555

2013-2015年度小六升中派位表現
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3082464

2014-2016年度小六升中派位表現
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3295224

cloudcloudrobot  thx!  發表於 16-9-29 15:21

聖十架原來系二線了?

coffeeyu 發表於 16-9-29 15:40
聖十架原來系二線了?

一間有二線受歡迎程度, 但實則係由以前黃大仙區兩間寶校所合併既所謂新校, 所以升中派位表現, 不要有太大期望.

hkpapa852 發表於 16-9-29 15:49
一間有二線受歡迎程度, 但實則係由以前黃大仙區兩間寶校所合併, 所以升中派位表現, 不要有太大期望.
...

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3120850&pid=41442882&fromuid=744226

舊個班"學生"先慘

無辦法, 學校想轉型谷成績. 其實我同樣覺得近兩年乙一乙二選呢間學校仲要覺得入到之後好開心既家長同樣可憐

hppa    發表於 16-9-29 17:50

引用:Quote:b16a+發表於+16-9-29+16:25+http://w

原帖由 hkpapa852 於 16-09-29 發表
無辦法, 學校想轉型谷成績. 其實我同樣覺得近兩年乙一乙二算呢間學校仲要覺得入到之後好開心既家長同樣可憐 ...
可能見校舍新。

總有人覺得自己細路讀得書嘅,去邊間都一樣

b16a  屋邨新移民C9通常咁諗   發表於 16-9-29 18:25