用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 K3 生唔喜歡做功課,怎麼辦?
go

K3 生唔喜歡做功課,怎麼辦? [複製鏈接]

現幼稚園功課不多,隔日一編中文生字,叫極都唔願寫(以小時計)。係識寫,不過唔想寫,話很悶,一推再推遲,結果都沒做。有什麼方法呢?今天留空帶回校!

2    0    0    0

引用:現幼稚園功課不多,隔日一編中文生字,叫極

原帖由 GettingLost 於 16-09-22 發表
現幼稚園功課不多,隔日一編中文生字,叫極都唔願寫(以小時計)。係識寫,不過唔想寫,話很悶,一推再推遲 ...
要問問原因?小肌肉未得?校內肯寫嗎?要及早處理,否則升小一仲難過。除非你 target  happy school.

回覆:K3 生唔喜歡做功課,怎麼辦?

功課又唔算多,如果小朋友唔係手肌未得或能力問題

咁,最大可能你管教方式出了問題

引用:功課又唔算多,如果小朋友唔係手肌未得或能

原帖由 siden 於 16-09-22 發表
功課又唔算多,如果小朋友唔係手肌未得或能力問題

咁,最大可能你管教方式出了問題
孩子各方面都正常,你所說的管教問題會是那一方面呢?你有好提議嗎?謝謝先!

有安靜的地方做功課嗎?

GettingLost 發表於 16-9-22 18:06
孩子各方面都正常,你所說的管教問題會是那一方面呢?你有好提議嗎?謝謝先!

...

做功課是小朋友的責任。

是什麼環節出了問題,令家長搞佢唔掂由得佢唔做欠交?明白你唔想佢咁,但你真係要想辦法。因為不清楚你們平時相處方式,不能俾意見。

回覆:小王子J 的帖子

有的!不過之前同佢提過寫生字係想加深記得個字,但佢話佢記得,所以佢話不用寫了。

我認同樓上,完成老師交帶的工作是他的責任啊!他不肯做時你怎樣處理呢?是想方法要他完成?還是覺得,我沒他辦法了,由得老師處理?如果是後者,你對他的管束要加強一點,所謂管教,從來都是先管後教。如果他沒有盡責任完成自己的工作,你就要讓他知道是有後果的。例如,你要完成工作,才可以玩玩具。

我女兒未到k3,但小朋友唔鐘意做功課其實都是很正常的事,不用咁嚴重話管教出問題。其實你也說出了重點,抄寫好悶。咁你要想方法把抄寫變得有趣,倒如你又買另一本薄,話同小朋友抖快抄。又或者用獎勵計劃,半小時完成功課有一個貼紙,五個貼紙換一杯雪糕。打鬧嚇都冇助事情。可能我都係紙上談兵。

貝珠 發表於 16-9-24 10:03
我女兒未到k3,但小朋友唔鐘意做功課其實都是很正常的事,不用咁嚴重話管教出問題。其實你也說出了重點,抄 ...

小朋友唔鐘意做功課好common亦唔嚴重。

但唔鐘意又拖到要欠則嚴重。

呢兩樣好唔同,要分清楚。

仲有,對起碼一半小朋友來說,就算父母用盡方法,根本不可能令佢地覺得寫字係有趣。

一個就快升小學的小朋友,應該要明白乜野係責任,即係唔喜歡都要忍耐並完成自己應做的事。而教導小朋友必須盡自己的責任,則是父母的責任。

K3很快就升小一,除非係IS或happy school,否則功課點都唔會少過讀K。

如果你唔同佢建立好routine,由得佢唔做,之后點搞?有個朋友又係甘,佢仔唔鍾意做功課,又偏入左傳統名小,因為功課和默書搞到全家痛苦不堪。最后就係放學去補習社,去到好夜先返屋企,好凄凉。

楼主,同情你難做,也明白你愛孩子。

只是如果的再唔教好佢責任心,唔好話小一,跟住十幾廿年你都有排煩。加油。

樓主出post 係想找方法,不是逃避。你地有冇計仔,教育小朋友係鬥智鬥力的遊戲,再加多幾腳係冇意思的

貝珠 發表於 16-9-24 10:49
樓主出post 係想找方法,不是逃避。你地有冇計仔,教育小朋友係鬥智鬥力的遊戲,再加多幾腳係冇意思的

...

唔同意乜野加多幾腳。

你這樣說非常令人反感。

指出問題核心所在叫加多幾腳?拐彎抹角溫言不指出問題所在就更好?

好心着雷劈。

我發覺管教出問題,所以指出。但楼主資料有限,我不懂楼主與小朋友相處模式,如何可詳細地指示楼主點様教仔?

引用:我女兒未到k3,但小朋友唔鐘意做功課其實都

原帖由 貝珠 於 16-09-24 發表
我女兒未到k3,但小朋友唔鐘意做功課其實都是很正常的事,不用咁嚴重話管教出問題。其實你也說出了重點,抄 ...
多謝你的提議!🙏🏻🙏🏻

我囡K3,放學5點幾回家是先沖涼,然後自動自覺做功課,佢間KG算多功課的,小朋友唔肯做功課,甚至欠功課,樓主應在管教方面落點功夫,現在恐怕不是大人lead住個小朋友。

或者講得清楚d,就係要教導小朋友的責任感,讀書係佢的責任,正如努力工作係爸爸的責任,照顧家庭係媽媽的責任等。另外,係幫佢建立routine,每日放學,休息過後,有一段做功課的時間。

教導責任感需要較長時間,但係必須的。如果小朋友覺得讀書係因為屈服強權,唔關佢事,長遠唔係辦法。

抽水總結吓(emoji) 一方面要教識小朋友, 做好功課是他應有責任. 另一方面要協助他完成功課, 如找出問題同令功課變有趣.

記得有學者曾分享他兒子寫字不靚, 因為兒子未掌握好空間感. 所以佢將一大格畫成9小格, 幫助他可以容易掌握.

至於樓主lead 唔住, 我唔敢下定論. 但我身邊d 長老就好似吸毒人士一樣, 以為自己唔會比小朋友控制;事實剛剛相反, 小朋友滴眼淚都未流出就已經立即讓步.

引用:抽水總結吓(emoji)+一方面要教識小朋友,+做

原帖由 大埔之友 於 16-09-25 發表
抽水總結吓(emoji) 一方面要教識小朋友, 做好功課是他應有責任. 另一方面要協助他完成功課, 如找出問題同令 ...
你copy 多份,同佢一切做都係一種方法

‹ 上一主題|下一主題