用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

DEL

DEL

yaubb2014 發表於 16-9-19 09:38
阿囝2歲半,最近先安排轉介評估中心(健康院好遲先轉),登記左但要排九个月未定,甘我間n班有到校支援服務 ...

試下打電話去協康會問下。

小朋友有語言未?

yaubb2014 發表於 16-9-19 09:38
阿囝2歲半,最近先安排轉介評估中心(健康院好遲先轉),登記左但要排九个月未定,甘我間n班有到校支援服務 ...

協康會要去青蔥計劃的網頁,搵心理學家諮詢果版。有內容介紹同寫住5800蚊的,下載表格填好Fax去,排4~6星期左右。

你可以試下其他機構做言語治療評估,間間都吾同,我見過樂善堂「樂善童心」facebook有時會出免費言語評估日,言語評估費用$800。

引用:你可以試下其他機構做言語治療評估,間間都

原帖由 mangoe 於 16-09-21 發表
你可以試下其他機構做言語治療評估,間間都吾同,我見過樂善堂「樂善童心」facebook有時會出免費言語評估日 ...
其實都不知只評估語言,定評埋有無心理問題,現只交左表排協康5800……好貴……

只係做言語治療評估,由言語治療師評估,沒有心理學家。如評估後,可以做訓練,加快改善情況。CAC繼續等。

回覆 yaubb2014 的帖子

只係做言語治療評估,由言語治療師評估,沒有心理學家。如評估後,可以做訓練,加快改善情況。CAC繼續等。

yaubb2014 發表於 16-9-21 12:13
其實都不知只評估語言,定評埋有無心理問題,現只交左表排協康5800……好貴……

...

5800淨做語言評估?唔喺嘛咁貴,我搵上門都唔洗咁貴吓嘛

引用:Quote:yaubb2014+發表於+16-9-21+12:13+ 其

原帖由 taviatsui 於 16-09-21 發表
5800淨做語言評估?唔喺嘛咁貴,我搵上門都唔洗咁貴吓嘛
5800係心理服務

可以介紹我而家去緊個CENTER俾你,有言語治療師,不過係私人既
唔想俾人話SELL野,你有興趣先PM我啦