用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 鑽石山/黃大仙邊間小學好?
go

鑽石山/黃大仙邊間小學好? [複製鏈接]

2    0    0    0

回覆:鑽石山/黃大仙邊間小學好?

每人對happy school定義不同,所以好難答你。好多人話頂頭大熱嗰兩間好谷,但亦有人話讀得好happy。亦有人話xx學校好輕鬆,但同時有人話讀到CC吓....

你講嗰3間其實差不多,不如睇吓往年邊間於自行階段於機會大啲。

回覆 ivyhohoho 的帖子

我都諗緊同樣問題,我自己上網睇過,我就buy基慈,因為真係好happy school,又無分精英班,又有功課時間,對小朋友嚟講,我覺得好好~~~

ivyhohoho 發表於 16-9-8 13:44
心水是聖文德天主教(蒲崗村)、基慈、聖博德。想問邊間較好?排名應該是怎樣?邊間是happy school?

...
只有基慈屬於happy school, 不過亦因為係happy school, 升中派位唔係太好
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:ivyhohoho+發表於+16-9-8+13:44+心水

原帖由 hkpapa852 於 16-09-09 發表
只有基慈屬於happy school, 不過亦因為係happy school, 升中派位唔係太好
我都係咁諗,所以係基慈同聖博德蒲崗村爭扎緊

回覆:yw710 的帖子

回覆:鑽石山/黃大仙邊間小學好?

聽說聖博德一年級已要中文背默添....其實默書考試是小學必經階段,並不是太可怕,我自己覺得不需要一年級就完全避開

請問大家是45/43? 我是43....也有去觀聖博德,校長老師學生也很好。。。而基慈我也考慮中。。。

ak1020 發表於 16-9-12 09:33
聽說聖博德一年級已要中文背默添....其實默書考試是小學必經階段,並不是太可怕,我自己覺得不需要一年級就 ...
心水真鐸,一年級上學期好似無默書,又聽過係任寫自己識既字。我同意唔需要完全避開默書,畢竟可以俾家長同小朋友知道自己去到咩程度,然後做返相應措施

best-horse 發表於 16-9-14 13:11
請問大家是45/43? 我是43....也有去觀聖博德,校長老師學生也很好。。。而基慈我也考慮中。。。 ...
初初都考慮基慈,因為小朋友唔係乖巧勤力讀書型,覺得基慈上午上課、下午課外活動幾好。
不過都擔心普教中,仲有教得比人深,而且常識用英文教 (不過考試易,唔駛串生字,答 abc 認圖就得)

回覆 strawberrychic 的帖子

那請問妳小朋友是今年報考小一嗎?最終怎樣選擇呀?可否分享嗎?謝謝!

回覆 best-horse 的帖子

其實都無咩心得, 心儀真鐸, 由K1開始參加優才班, 打算1-1-1
唔知今年20分自行有無機呢? 希望自行得左就唔洗諗其他

真鐸好嗎?因升中好? 預祝一take pass! 等妳報喜

回覆 best-horse 的帖子

第一因為近屋企
第二預左小朋友無乜心機讀書同做功課(K2寫字已經好勞氣),所以想搵間唔太谷。識人讀緊,唔入精英班就唔會太谷,成績差又有補底。另外佢比較搗蛋同不合作,參加左幾年優才班,聽講座覺得學校都有心教呢類小朋友。

其實只係想搵間適合自己小朋友嘅學校,唔想到時日日為成績勞氣傷感情。追求升中好嘅家長可能覺得真鐸太淺。

多謝意見! 我小朋友也是不能谷的類型,所以也睇緊邊間較適合佢...因我是43網而呢幾排睇都的多是誇區比較心儀呀!
‹ 上一主題|下一主題