用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 N無人士:想搬屋去12網抽軒小,有没有1/5機會呢? ...
樓主: ASBB2012
go

N無人士:想搬屋去12網抽軒小,有没有1/5機會呢?   [複製鏈接]

我都遞左表幫阿仔試下插小二,希望唔會咁多人爭啦🙏

大當家 發表於 17-5-2 10:37
你自行是揀12校網嗎?

No, net 31

我都係住NET 12, 係無CLUBHOUSE, 但有圖書館, 去遠D 維園, 跑馬地電車總站果個遊樂場, 其實也OK, 始終升咗小一, 真係得星期六或日, 至有時間去公園. 囡囡都係讀其中一間女校, 15分鐘返到學校, 係空氣差, 但每件事也有取捨, 好難得一想二! 到中學至考慮搬.

那除了庇利的6個位,其他女仔最好的通常可以派去邊?

醒目開學勳章

Naughty917 發表於 16-9-12 10:08
同意!灣仔銅鑼灣跑馬地都冇乜遊樂設施,未搬之前小朋友可去club house, 搬左就困系屋企。連小朋友都話要搬 ...

跑馬地馬塲有個兒童遊樂公園,過兩個街口市政大樓有室內遊樂設施,點會冇配套?
銅鑼灣有個維多利亞公園,其實你知唔知?

Anpanmama 發表於 17-6-3 16:18
跑馬地馬塲有個兒童遊樂公園,過兩個街口市政大樓有室內遊樂設施,點會冇配套?
銅鑼灣有個維多利亞公園, ...

我住左年半都怕怕,一落街就系馬路,去公園又要過馬路,為安全根本唔會放心工人帶小朋友落街去公園。

醒目開學勳章

Naughty917 發表於 17-6-3 16:24
我住左年半都怕怕,一落街就系馬路,去公園又要過馬路,為安全根本唔會放心工人帶小朋友落街去公園。
...

我住咗三十幾年,聽到睇到的交通意外都係啲大人亂過馬路包括地盤工人,未聽過有小朋友過馬路被車撞倒!

引用:Quote:Naughty917+發表於+16-9-12+10:08+

原帖由 Anpanmama 於 17-06-03 發表
銅鑼灣有個維多利亞公園, ...
灣仔另一邊不遠處有香港公園、添馬公園、中區海旁⋯也是近在咫尺的大型設施

ASBB2012 發表於 16-9-7 22:17
純粹想了解下,小朋友K1女仔, 打算搬屋玩大抽獎,諗緊12定41網,有細佬跟尾~
感謝有經驗又無私肯分享的家長&# ...

個人覺得12似乎比41好啲

晞晞爸b 發表於 16-9-18 21:56
想請教,如果我打算好似你咁做,12月尾先搵租盤,到時真的去住到等到六月份大抽獎出結果,咁是否可以只租套 ...

有無睇過愛羣道?附近公園泳池體育館有齊!

另外有無問過service apartment地址得吾得?如果得,租幾個月應該係你budget之內!

醒目開學勳章 王國長老

Naughty917 發表於 17-6-3 16:24
...

所以話凡事有取捨。果時我妹仲住tko,有次要搬重野上去,暈!渣車泊車後,搭lift上商場行半層樓至到lift lobby,上左平台又由頭行到尾,至到大廈入口!

平時慣到大廈門口落車,覺得咁樣好唔方便

一件事總有唔同睇法

030叩門衰咗

Naughty917 發表於 16-9-19 08:55
但系要小心,如租套房,教署一定查,特別系大熱網。朋友仔同我一齊搬12,佢租套房,佢交表三四日左右,即 ...

好奇一問,就算查咁確實係住係那一區,有規定學生不能住劏房?

回覆 retriever 的帖子

大坑光明台兩房25k, 浣紗街龍盤苑20k

Charlotte_mom 發表於 17-6-10 09:49
所以話凡事有取捨。果時我妹仲住tko,有次要搬重野上去,暈!渣車泊車後,搭lift上商場行半層樓至到lift l ...

灣仔近地鐵站,或皇后大道係幾嘈。

星街果邊靜但很費貴。

厚多士 發表於 17-6-11 01:21
好奇一問,就算查咁確實係住係那一區,有規定學生不能住劏房?

你一家住得落又係長時間住OK 播。

有聽代理話有為抽學校,四人加工人住玩具街百幾呎。家中老細是否接受不抱怨是關鍵。

retriever 發表於 17-6-11 09:06
你一家住得落又係長時間住OK 播。

有聽代理話有為抽學校,四人加工人住玩具街百幾呎。家中老細是否接受不 ...

俾我會叫小朋友同工人(或父母其中一方去住一排),我估查都係二至五月的事?租D短約的,咁註冊左可即刻搬走。

厚多士 發表於 17-6-11 16:08
俾我會叫小朋友同工人(或父母其中一方去住一排),我估查都係二至五月的事?租D短約的,咁註冊左可即刻搬 ...

唔一定二月至五月,教局唔會通知你幾時家訪。 安全情況住到九月開學,之後咪搬。
‹ 上一主題|下一主題