用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 N無人士:想搬屋去12網抽軒小,有没有1/5機會呢? ...
樓主: ASBB2012
go

N無人士:想搬屋去12網抽軒小,有没有1/5機會呢?   [複製鏈接]

964000 發表於 16-9-12 13:56
我班朋友反而為了讀國際,好多搬左入馬鞍山/沙田,跟著發現雖然學費貴了,但住屋平左,環境空氣好左,遊樂 ...

條數點計??....計左由F.X出國果條數未 ??

引用:我想問老公軒小下午舊生,自行有20分(知道多

原帖由 vampire123 於 16-09-12 發表
我想問老公軒小下午舊生,自行有20分(知道多數要抽遇咗冇)
女現在k1, 想係新界搬回港島,請問其實你地覺得最 ...
而家先K1, 慢慢諗唔洗急住搬。到K3自行唔中先搬,總之系抽獎前三星期改地址就okay.

回覆 Charlotte_mom 的帖子

你妺K3細路冇轉校?為何兩邊訓?
謝分享

retriever 發表於 16-9-11 15:01
據口碑,彼德比軒小谷得多。

實際上,軒小有聯繁位,亦係可以谷小d
但係我反而想請教, 如果在軒前名列前茅先入到QC, 相信在班中都爭得好勁, 咁如果考得平平的學生, 咁會點??都派到其他band 1校??還是點??咁如果在一間普通的小學考全級第一, 會否派得好過在軒小考第尾的呢??thx

引用:Quote:retriever+發表於+16-9-11+15:01+據

原帖由 kwokbobo 於 16-09-12 發表
但係我反而想請教, 如果在軒前名列前茅先入到QC, 相信在班中都爭得好勁, 咁如果考得平平的學生, 咁會點??都 ...
係軒小考第尾,一定唔會係B1生,咁你話边個會派得好D呢??

醒目開學勳章 王國長老

vampire123 發表於 16-9-12 14:21
回覆 Charlotte_mom 的帖子

你妺K3細路冇轉校?為何兩邊訓?

K3點轉...求其搵一間又唔想,好嘅唔到你插班。又要滿足教育局「主要住址」要求,唯有捱一排長途車+兩邊訓。

mcl203 發表於 16-9-12 16:50
係軒小考第尾,一定唔會係B1生,咁你話边個會派得好D呢??
我就係想知道, 有些人一定要入名校, 但如果入到去, 個個都咁勁, keep 唔到排前面, 咁係咪讀一間普通d的學校, 考第一, 會好過入名校呢??咁咪唔公平, 名校可能谷d, 課程深d, 咁普通學校, 可以讀得輕鬆d, 但又可以考得前d, 派得好d的中學, 我有無理解錯呢??

醒目開學勳章 王國長老

kwokbobo 發表於 16-9-12 17:13
我就係想知道, 有些人一定要入名校, 但如果入到去, 個個都咁勁, keep 唔到排前面, 咁係咪讀一間普通d的學校 ...

去升中版刨文了解下banding點計先。無咁著數架

kwokbobo 發表於 16-9-12 17:13
我就係想知道, 有些人一定要入名校, 但如果入到去, 個個都咁勁, keep 唔到排前面, 咁係咪讀一間普通d的學校 ...
首先...唔使諗到讀軒小既學生一定會飛
官津小學學生係派位...就算學校教到點好...始終會有少部份學生係能力所限...亦有少部份學生係唔想學飛

簡單D...一間程度較深既小學有60%升B1中學...一間程度較輕鬆小學有10%升B1中學
係邊間讀會著數D...变數太多了...最終小朋友P6係頭20% 定尾20%...相信係P1係估唔到
可以揀既就依自己喜愛吧

當然簡單D去諗
一間成績好既學校...係前中後不同成績既學生...會較一間成績平平既學校前中後成績既學生較佳吧

我估吓乍

引用:Quote:mcl203+發表於+16-9-12+16:50+係軒小

原帖由 kwokbobo 於 16-09-12 發表
軒小名原因有歷史,最重要係聯繁位制度。

我理解,聯繁位係抽獎位,成績達band one在預留聯繁位抽,好著數,唔等於要頭幾多名。

軒小入qc近30人係包括聯繁,自行, 校區抽獎入。

retriever 發表於 16-9-11 14:01
補多句。。。

12網舊樓多過新樓好多,無論買租新樓都超貴。
12網我地大概睇過,方便環境好少少(天后近圖書館同泳池)起碼至少26K,要平就要接受舊樓。老實講,居住環境吾適合小朋友

Naughty917 發表於 16-9-11 14:51
其實你有冇考私小做後補?而家香港交通咁方便,一個鐘頭內車程系可接受,況且你揀得德信,應該住油尖旺,返 ...
私小要報嘅都報左,唯有寄望有OFFER。JUST PREPARE FOR THE WORST小弟家住馬灣,環境比灣仔好好多,係個中學網吾太掂,所以先想搬出黎。你問我想吾想搬,我心裡面係好吾想搬,但又冇計
天主教得20分,其實都冇咩選擇,油天荔天新大天舊大天乜天攞住20分都係LOW CHANCE
我地心態就係盡量都吾想搬,希望係自行搞掂。
11網我都有諗過,但租仲貴過12,而且11網對男仔好似冇咩SO

引用:Quote:Naughty917+發表於+16-9-11+14:51+其

原帖由 jackykwok815 於 16-09-12 發表
私小要報嘅都報左,唯有寄望有OFFER。JUST PREPARE FOR THE WORST小弟家住馬灣,環境比灣仔好好多,係個中 ...
住慣馬灣,真係好吾慣灣仔,空氣都差好多

引用:Quote:Naughty917+發表於+16-9-11+14:51+其

原帖由 jackykwok815 於 16-09-12 發表
私小要報嘅都報左,唯有寄望有OFFER。JUST PREPARE FOR THE WORST小弟家住馬灣,環境比灣仔好好多,係個中 ...
灣仔銅鑼灣同跑馬地都唔好住,樓齢舊,租又貴,買野食野又貴。我住跑馬地外圍,日日系CWB MTR又超多人,仲要行20分鐘先返到屋企,如果系中環搭巴士,又要成個鐘,可以的話我想即刻搬返自己屋企。你揸20分去12都冇著數,因為華仁轉14,得番間st joe, 實爭崩頭。11既St Peter 升中唔差,你去校網望下,不過系谷架!一系近近地博葵青65. 仁立仁紀,65中學唔差,有林護,善德,安柱。新舊油天好過荔天大天。

馬灣對我來講係前世外桃園。

灣仔係好方便,不過幾嘈下,人多亦雜。負擔到可以諗下星街果頭。

抽學校其實亦係長遠既事,估你抽中都返馬灣住啦?

知有住馬灣返高主教,保羅男女。。。 好似碼頭附近有校車。

睇你接受到較遠距離?

Naughty917 發表於 16-9-12 23:55
灣仔銅鑼灣同跑馬地都唔好住,樓齢舊,租又貴,買野食野又貴。我住跑馬地外圍,日日系CWB MTR又超多人,仲 ...
想請教,如果我打算好似你咁做,12月尾先搵租盤,到時真的去住到等到六月份大抽獎出結果,咁是否可以只租套房即可,不用租一個單位?因為套房只有一百多呎,HK$7000-8000元租金。而一個單位有差不多300多呎,最少HK$13000租金以上。得我同我大仔去住,我太太同細仔留返現在荃灣屋企住。但係由於套房不會有水電煤名(一般是業主名),租單位反而可以有水電煤轉自己名。請問咁情況之下,租套房,只有一份打咗厘印的租約,足夠證明嗎?因為套房同單位價錢爭太大,我只能負擔大約10萬買個希望...謝謝!
存感恩的心

Upupup

回覆 晞晞爸b 的帖子

100多呎的獨立單位灣仔是有的。

jackykwok815 發表於 16-9-12 22:41
12網我地大概睇過,方便環境好少少(天后近圖書館同泳池)起碼至少26K,要平就要接受舊樓。老實講,居住環境 ...
26K? 呢個銀碼係大坑天后一帶租到實用面積600尺以上3房了!
500尺左右既光明台,YI,甚至金龍閣,都係25K內
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

appledai 發表於 16-9-18 23:19
回覆 晞晞爸b 的帖子

100多呎的獨立單位灣仔是有的。
真的嗎?可否推薦,感謝您

Tintin926  直接問地產吧!  發表於 16-9-19 01:08
存感恩的心
‹ 上一主題|下一主題