用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心求意見
go

真心求意見 [複製鏈接]

兩個小朋友,家姐細佬。家住將軍澳,但出年會搬到小學附近居住。本身一心諗住自行20分(天主教)抽SPPCS,抽唔到就叩門。另都諗住叩其他天主教學校如新油天,但今日去新油天簡介會,校長話今年改咗,要自行同甲1都揀新油天先有得叩門。宜家掙扎緊,
SPPCS: 成績好,女仔乖同有禮貌,仲有中學,自己prefer搬去港島區
新油天: 成績好,課外活動好,見學生都outstanding,考中學都出色,細佬又唔洗煩。

真心求意見

0    0    0    0

回覆:真心求意見

SPCPS 20分機會大。前年20分唔中可能得幾個,上年幾個朋友20分都中。當然冇保證,但純粹估計來年20分中的機會over70-80%。但益唔到細佬。

YMTCPS 20分相反,「唔中」嘅機會over 80%。

Sppcs 20分好大機會especially佢呢幾年搬左去柴灣。
不過你鍾唔鍾意st paul secondary? 呢兩屆全部升中乙ㄧ有選佢,就算不是四科主科合格也過到,所以正正常常六年後會有一間band 1b中學做你女back up. 你想升中時擔心少一個定在升小希望姐弟同校但又好難20分抽入?只要你諗好邊樣重要D就不難決定了

引用:Sppcs+20分好大機會especially佢呢幾年搬左

原帖由 cmchang0927 於 16-08-27 發表
Sppcs 20分好大機會especially佢呢幾年搬左去柴灣。
不過你鍾唔鍾意st paul secondary? 呢兩屆全部升中乙ㄧ ...
st paul secondary 只是 b1b?

回覆:真心求意見

樓主case我會揀油天,到時細佬得15分,自行位預左無。一係抽其他20分機會大d既男女校,或者準備家姐去叩門。

搞掂個女先,20分有幾好機會入到幾好的龍校,唔好輕易放棄。唔好介意band 1a定b定c,小朋友讀得好,最叻果班,唔差到遠。

搏新油,自行無乜機,犧牲左,就為個叩門機會,唔值得。

引用:搞掂個女先,20分有幾好機會入到幾好的龍校

原帖由 Jane1983 於 16-08-28 發表
搞掂個女先,20分有幾好機會入到幾好的龍校,唔好輕易放棄。唔好介意band 1a定b定c,小朋友讀得好,最叻果 ...
x2

你打哂我諗乜

我慳手力

Jane1983    發表於 16-8-28 10:08
‹ 上一主題|下一主題