用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 學游泳
go

學游泳 [複製鏈接]

請問小孩一歲,去過親子游泳班試堂,第一堂唔喊,無事,之後第二堂喊了半堂,第三及第四堂喊足全程。停了3個月,期間去沙灘玩水,浸水(不過頭)都無問題,是否應給她再學游泳??
   1    0    0    0

其實3, 4 歲再學都唔遅, 到時唔使大人陪落水, 我個仔剛4歲暑假先開始學, 第一堂有D驚, 不過教練唔建議家長陪游, 因為成班同年小朋友, 又一對2教, 好快D細路無再喊. 不知幾歡喜個個星期日去學游水.

好的。我見到同班都有不同年紀的寶寶去,但無我個細路咁不停大喊大叫。。。有兩三個和我小孩差兩個月,都好啖定,諗緊是否要堅持。。。

Felix223  而家有部分仲係2歲半, 返好多堂仲喊, 不同年齡學..起碼到3歲多會好好多..畢竟小朋友還少, 你不如自己同佢平   發表於 16-8-26 18:06

有D小朋友怕水, 有D唔怕, 我個小朋友今年暑假3歲去學, 有D大過佢嘅小朋友未落水响池邊已喊, 所以唔需要作出比較. 而上咗5, 6堂後, 嗰D喊嘅小朋友都唔再喊, 有好大進步, 所以我諗都係3, 4歲先比小朋友去學都OK.

回覆 vpo0615 的帖子

謝謝妳的分享 :)

我個囡4歳才學游水, 最大好處係可以學埋自己沖涼, 一舉兩得!
我仲以為1歳BB只可SPA(係水度浮下浮下果D), 乜原來已經可以試堂游水, 厲害厲害!

Felix223 發表於 16-8-26 14:16
其實3, 4 歲再學都唔遅, 到時唔使大人陪落水, 我個仔剛4歲暑假先開始學, 第一堂有D驚, 不過教練唔建議家長 ...

3歲學游水有冇推介邊度學?

lanayan 發表於 17-4-9 22:30
3歲學游水有冇推介邊度學?

冇特別。其實你可以去返自己嗰區的泳會參加便可。

其實3, 4 歲再學都唔遅, 到時唔使大人陪落水, 我個仔剛4歲暑假先開始學, 第一堂有D驚, 不過教練唔建議家長 ...

請問邊度學?1 vs 2?

請問就黎三歲學你覺得適合嗎?三歲咁去學係唔係會學識游水?

swenda 發表於 17-5-17 01:43
請問就黎三歲學你覺得適合嗎?三歲咁去學係唔係會學識游水?

一個個。有d小朋友怕水...教練說其實4歲學適合D,太細嗰D家長自己陪落水...學識游泳不是即刻學曉,4歲起碼家長不用陪落水,放手交比教綀教,自己坐埋一邊看,咁會好好多。

Felix223 發表於 17-5-19 18:20
一個個。有d小朋友怕水...教練說其實4歲學適合D,太細嗰D家長自己陪落水...學識游泳不是即刻學曉,4歲起碼 ...

多謝你d意見

回覆樓主:

karrieheung 發表於 17-5-20 17:57
我兩個仔都係3歲開始學,一星期一堂,4至5個月已可以唔怕水自己游到幾歲,現在學緊自由式手勢了。大仔學左3 ...

請問你在那裏學?

我女剛學左兩堂,一對二; 細個時佢6 個月我就帶佢去親子班,可以浸頭潛泳一陣,唔會喊; 學到兩歲左右停左,依家三歲幾,教練第一堂已要佢浸頭bu 水,我女其實唔太識用口去呼吸,個鼻勁入水,最後十五分鐘喊到好慘。
我問個以前個教練同我朋友係國家隊,佢地話好睇小朋友架,其實3歲係學呼吸架咋,因手腳肌肉都未好發育得好好,未夠力量去學泳姿技巧。一般到4-5歲先會正式學到及明白點做。你可以試下group lesson 先,起碼唔會咁貴,睇下佢點先呀。

回覆 amyvwong 的帖子

第一堂唔喊因為唔知發生咩事,第二堂打後都喊因為知驚啦麻!其實可以同佢再玩下,慢慢會好點

回覆 annchloe 的帖子

多謝分享,試堂後沒有繼續。現在有帶她去康文署的游泳池,玩陣嬉水池再練踢水,用返一部分試堂學的。其實親子試堂也是不錯的,父母會知道怎樣與嬰幼兒熱身,唔怕水先。現在差不多兩歲,去了酒店游池,有一級級的樓梯,她站在上面,後來瞓身浸頭,我們2秒後扶起佢,佢又無喊,不知道是不怕,還是嚇親。。。大了點佢無咁驚喇。
上泳班始終會比較下小朋友的差異,所以還是等她4歲再學,這兩年培養喜歡水先。
‹ 上一主題|下一主題