用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 20個月淨講單字
go

20個月淨講單字 [複製鏈接]

我女20個月淨講以下單字

媽媽爸爸婆婆波波puff (因為好鐘意食)dida(即工人姐姐)

係咪好大問題?聽指令完全無問題,但就係唔開金口。有無小朋友同樣情況?

0    0    0    0

引用:我女20個月淨講以下單字 媽媽爸爸婆婆波波

原帖由 十字奶奶 於 16-08-16 發表

媽媽爸爸婆婆波波puff (因為好鐘意食)dida(即工人姐姐)
盡快去健康院排評估。

回覆:20個月淨講單字

女仔來講算係慢左, 不過無其他固執行為同明白指令的話試下帶佢同多d 公園, 遊樂場試下多d 同年齡刺激睇下有無改善? 不過盡快去健康院跟進。

我仔21個月大, 都係只講媽媽,爸爸,冇其他, 去過評估中心, d姑娘話咁細個未可以定段到, 最快都要2歲半,先可以有follow up, 唉!我都煩緊中

回覆:sukilulu 的帖子

我個細仔24個月大,只識講約10個字 (中+英),岩岩做左評估,醫生話佢發展遲緩

我囡8月尾兩歲,又係講得媽咪爸爸姐姐嫲嫲,爺爺之前都肯叫下,而家唔肯。已去下葵同協康排評估。我都好煩

我個仔月尾2歲,都仍是單字,都有20單個字,但仍流口水,排緊CAC

回覆:KCHK 的帖子

已排CAC,應該呢2個月有得見醫生。私家言語治療,話屋企太多語言。英文廣東話普通話,建議要改。

私家治療師有提過,有時小朋友既性格係因素之一,如果有自己主見個d未必你教佢就肯跟,會用自己方式去做事,但相對黎講較有創意

回覆:十字奶奶 的帖子

我個仔果陣情況同你小朋友有啲似。果陣未夠2歲,好多時都係做動作,識講嘅字10個都唔夠。去間訓練中心,中心介紹去搵個語言治療師做評估。治療師問我地好多屋企嘅情況。我地喺屋企多數講英文,日頭就老人家講中文,姐姐都係講英文。評估完之後治療師話阿仔識分中英文,好多野都聽得明。佢話唔駛刻意轉晒做一種語言。上咗就快一年,宜家阿仔好多野講,句子詞語都大有進步。

我諗每個小朋友嘅情況都會唔同,要搵專業人士做評估知多啲。

回覆:jo.na.than.chan 的帖子

Many thanks!!! The same case as my home!

‹ 上一主題|下一主題