用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中西區B1男仔可選咩學校
樓主: 三五成群
go

中西區B1男仔可選咩學校   [複製鏈接]

即是大約55名內可考慮英皇
那麼,60-80名,選鄧肇堅又有無風險?
因為不選天主教學校,下個選擇就是呂明才。
我又知還有一次呈分可博返入B1的,如果自行選左鄧肇堅和呂明才,會否浪費?尤其是呂明才,會不會太早定左佢死罪?

你住得近地鐵站嗎?會唔會考慮坐幾個站過九龍,基督教學校選擇多少少

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+16-11-09+發表唔

原帖由 mcl203 於 16-11-09 發表
我會參考吓,咁多B1直屬中學都收番2-3X% B2直小生, 而佢地DSE既合格率又咁高,假設全都係直小B2生(現實可 ...
依這個邏輯,請問是否大多數直小學生都是B2水平?直上中學成績好主要靠升中外來叻仔/女帶動?是否那些直小小學教學/學術水平跟外面一線無中學的小學距離很大?真心想知道啊,唔該曬!

punlik 發表於 16-11-9 12:09
只是純數學計法
根據 http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/about-edb/publications-stat/figures/edb-c_Q ...
兄弟,你用咗過度簡化既方法去計算啦。

引用:Quote:mcl203+發表於+16-11-9+20:19+ 問題

原帖由 IloveJJ 於 16-11-09 發表
如果55真是B1,又唔會派B2學校,因為今年只計B1A的(QC, JC, SJC, YW, BPS, SSG)已48人,還34人派RC, TSK,聖 ...
我所指既係中西區男仔,你可以試下用中西區升中人數,推算吓B1男仔數量,再對比吓統一階段B1男生位,你可能可以知更多~~~

王家爸爸  灣仔情況差唔多   發表於 16-11-10 12:31

suzuki12 發表於 16-11-10 09:57
依這個邏輯,請問是否大多數直小學生都是B2水平?直上中學成績好主要靠升中外來叻仔/女帶動?是否那些直小 ...
諗左好耐...都唔知點簡單D答你 ~~~

要用一線直小Vs一線小學真係变數太多...好難一概而論:
1. 教學模式
2. 語言
3. 學生本身性格
4. 坊間所評既Banding
5. 現實係永遠都係聽番黎

請問是否大多數直小學生都是B2水平?
現實係任何一間直小都會有B2生...學生係學習態度/能力...家長要求都唔同
佢地雖然係B2/3生....但又未必差過外面一線小學...用考中學計...仍然有能力考入某D B1直資
只要底子好...中學係有力追番上去

直上中學成績好主要靠升中外來叻仔/女帶動?
好難講...部份直中係未必用最好成績作為收生標準...只係底線係有一定成績依據
我小朋友間直小...若如坊間所講插班皆為精英...但佢地插班生都似乎大部份都唔係B1A

是否那些直小小學教學/學術水平跟外面一線無中學的小學距離很大?
又好似未必係...用我小朋友升中後去睇...直小生似乎平均係稍勝一線小學
當然我唔知別人小學排位...只係好表面咁見到

個人睇法...去評估直小生能力...可以參考吓直中既DSE成績
直中主力係來自直小生...平均都有>70%...若直小生6年底子打得唔好...會直接影响DSE
12年過程當然係會有一部份%學生係學習態度較hea...未必同直小/直中既教學質數有完全關係
所以我只要求自己小朋友盡力跟住條大隊走...優於平圴已收貨....亦即係升直中既要求/入大學往績率

個人睇法....講完自己都唔明...有錯見諒 ~~~

题外話:請問有邊間九龍區既band 1中學(最好係男校)係地鐡沿線呢?最好係近地鐡站既。我心目中只有喇沙,但佢又唔係地鐡沿線喎。

And how do these schools compare with SJC/KC/WY?

王家爸爸  QES  發表於 16-11-10 15:52

^O^ 發表於 16-11-10 15:28
题外話:請問有邊間九龍區既band 1中學(最好係男校)係地鐡沿線呢?最好係近地鐡站既。我心目中只有喇沙, ...
SJC/KC/WY離地鐵站都有段距離

王家爸爸 發表於 16-11-10 15:53
SJC/KC/WY離地鐵站都有段距離
我知呀!但我地本身住南區,又叫有巴士去到SJC/KC/WY咁囉(SJC就遠少少,落巴士後要行一段路先到)。啱啱港鐡話南區會係下月底前通車,所以考慮埋九龍地鐡沿線既中學囉。

王家爸爸  如果住近隧道,或者淺水灣一帶,去港華,坐6、6A、6X、66號都好方便。  發表於 16-11-10 16:09

^O^ 發表於 16-11-10 15:55
我知呀!但我地本身住南區,又叫有巴士去到SJC/KC/WY咁囉(SJC就遠少少,落巴士後要行一段路先到)。啱啱港 ...
QC方便,一程77或者99。

^O^ 發表於 16-11-10 15:55
我知呀!但我地本身住南區,又叫有巴士去到SJC/KC/WY咁囉(SJC就遠少少,落巴士後要行一段路先到)。啱啱港 ...
港鐡通車之後,兩、三個站就到金鐘,係香港公園行上去SJC都好近。

王家爸爸 發表於 16-11-10 16:02
QC方便,一程77或者99。
QC我仔未必入到,因為佢上次呈分試只係全級第4,老師話我地學校全級第3都未必有得in。雖然阿仔第二次呈分試成績比第一次好,但實質考全級第幾未知。不過阿仔傾向一d玩得既學校,因為佢唔係坐定定讀書既人,同埋佢可能仲想玩田徑。

王家爸爸 發表於 16-11-10 16:04
港鐡通車之後,兩、三個站就到金鐘,係香港公園行上去SJC都好近。
係喎!真係通車後再試下先,或者月尾去聽talk時行上香港公園試下先。

^O^ 發表於 16-11-10 16:09
QC我仔未必入到,因為佢上次呈分試只係全級第4,老師話我地學校全級第3都未必有得in。雖然阿仔第二次呈分試 ...
玩得既學校可能選擇唔多,得SJC、港華兩間。

王家爸爸 發表於 16-11-10 16:11

我暫時都係諗呢兩間,但華仁你地講到好似好難入,而中西區小學又只能靠自行選佢,有d 15 16好唔好浪費左自行個位。

咁QES既DSE成績係咪貼近WY呢?佢係一間點類型既中學呢?

^O^ 發表於 16-11-10 16:14
我暫時都係諗呢兩間,但華仁你地講到好似好難入,而中西區小學又只能靠自行選佢,有d 15 16好唔好浪費左自 ...
QES以前勁過QC,現在既DSE成績大約同KC差唔多。

王家爸爸 發表於 16-11-10 16:17
QES以前勁過QC,現在既DSE成績大約同KC差唔多。
係純讀書型既中學?

王家爸爸  同KC、QC差唔多,典型官校  發表於 16-11-10 16:20

引用:Quote:^O^+發表於+16-11-10+16:09+QC我仔未

原帖由 王家爸爸 於 16-11-10 發表
SJC 田徑一般乍喎~~~

王家爸爸  港島區田徑好似港華勁  發表於 16-11-10 16:25
‹ 上一主題|下一主題