用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中西區B1男仔可選咩學校
go

中西區B1男仔可選咩學校   [複製鏈接]

我的兒子升小六,16X人,考5X,總算B1,如果自行面試怕英皇唔收
當然要睇埋2nd,3rd呈分,不過都不抱甘大希望。
請問如果keep到B1,選英皇,鄧肇堅,呂明才,穩陣嗎?
唔知是否太早請教

4    0    0    0

引用:我的兒子升小六,16X人,考5X,總算B1,如

原帖由 三五成群 於 16-08-16 發表
我的兒子升小六,16X人,考5X,總算B1,如果自行面試怕英皇唔收
當然要睇埋2nd,3rd呈分,不過都不 ...
如果名次50幾,個人意見你應該揀d全in的學校,希望在面試時有好表現,以免浪費了自行的機會。

王家爸爸  KC, SJC全in  發表於 16-8-17 14:26

引用:Quote:原帖由+三五成群+於+16-08-16+發表我

原帖由 sky_walk 於 16-08-17 發表
如果名次50幾,個人意見你應該揀d全in的學校,希望在面試時有好表現,以免浪費了自行的機會。

...
英皇不是全in?通常會選幾多去in?
想請教有哪些學校是全in?
聽學校講要選高一缐,選D入左都唔後悔的學校。
因為宗教關係,我們只選基督教或沒宗教的中學。
當然我想兒子入到英皇,只怕不被選上
除此之外,鄧肇堅是否都好?我見口碑不錯!
還有聖公會呂明才應該是band1 Or band2頭。
請問還有其他好介紹嗎?

elbar  KC   發表於 16-8-17 13:39

回覆:中西區B1男仔可選咩學校

英皇,聖若瑟今年是全 In 的

aeiou_drm 發表於 16-8-17 20:25
聖若瑟係天主教唔係樓主的宗教

引用:英皇,聖若瑟今年是全+In+的 +

原帖由 aeiou_drm 於 16-08-17 發表
太好了!謝謝你!希望呀仔生生性性,keep到係B1啦

引用:Quote:aeiou_drm+發表於+16-8-17+20:25+英

原帖由 RoseRose1980 於 16-08-17 發表
聖若瑟係天主教唔係樓主的宗教
係呀!否則中西區其實不太愁升中

引用:Quote:原帖由+RoseRose1980+於+16-08-17+發

原帖由 三五成群 於 16-08-18 發表
係呀!否則中西區其實不太愁升中
男仔唔愁? 咁你就錯了,到你選校時拎起本選校概覽,發覺好多間中西區b1中學原來只得幾個位比中西區揀時,你就知有幾愁

引用:Quote:原帖由+三五成群+於+16-08-18+發表係

原帖由 sunnygirl 於 16-08-18 發表
男仔唔愁? 咁你就錯了,到你選校時拎起本選校概覽,發覺好多間中西區b1中學原來只得幾個位比中西區揀時,你 ...
是的,是的!應該改為相對無甘愁

問題是我仔考成5X,成積不是最top,又較怕醜,英皇未必睇得上眼
如果自行選埋鄧肇堅,一旦收左(因為上年有人考7X入左,照道理得4個位,估計是自行入),甘想抽獎入就無希望
所以要謹慎考慮

三五成群 發表於 16-8-18 10:52
問題是我仔考成5X,成積不是最top,又較怕醜,英皇未必睇得上眼
如果自行選埋鄧肇堅,一旦收左( ...
7X....可能係統一偷到雞喎 ~~~

如果揀左間學校試自行,成功的話你會心有不甘,就不選也罷.

KC博大抽獎

謝謝大家意見
希望呀仔努力keep住B1

引用:Quote:三五成群+發表於+16-8-18+10:52+問題

原帖由 mcl203 於 16-08-18 發表
7X....可能係統一偷到雞喎 ~~~
但得4個位都偷到死雞?這學校都好多人喜歡架喎!不過⋯⋯可能就是得4個位,人人不選,佢選左就派到,是這樣嗎?

SingMom    發表於 16-9-2 20:48

三五成群 發表於 16-8-19 00:00
但得4個位都偷到死雞?這學校都好多人喜歡架喎!不過⋯⋯可能就是得4個位,人人不選,佢選左就派到,是這樣 ...
有機會~~~

除非該小朋友既小學升中有高B1率....排7X都係B1組別
若係高B1率小學....當然學術有一定認受性....咁自行階段收都唔奇~~~

引用:Quote:三五成群+發表於+16-8-19+00:00+但得

原帖由 mcl203 於 16-08-19 發表
有機會~~~

除非該小朋友既小學升中有高B1率....排7X都係B1組別
我朋友的女兒,老師告訴她B1尾B2頭,她自行選英華和鄧肇堅,抽奬選第一英華,第二聖嘉勒,結果派左去聖嘉勒,最後扣門鄧肇堅都收

三五成群 發表於 16-8-23 18:55
我朋友的女兒,老師告訴她B1尾B2頭,她自行選英華和鄧肇堅,抽奬選第一英華,第二聖嘉勒,結果派左去聖嘉勒 ...
太傻了,聖嘉勒好過鄧肇堅

optman88  一針見血  發表於 16-8-30 18:30
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:三五成群+發表於+16-8-23+18:55+我朋

SOMAN2603 發表於 16-8-29 22:15
好像鄧肇堅好D,以前我女兒間小學,一般Band1派鄧肇堅,band2多派聖嘉勒。
因為有D不喜歡純男校或女校,所 ...
自己去研究吓兩間學校既DSE成績同入U率吧!

王家爸爸    發表於 16-8-31 09:06
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題