用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優應該點栽培?
go

資優應該點栽培? [複製鏈接]

我女而家19m, 8m開始識講爸爸媽媽,15m識講大部分物件嘅中文名稱,亦開始講句子。18m 已經自己講好長嘅中文句子;另外18m英文識講a-z, one to ten, 大部分動物、顔色、動詞、水果、食物嘅英文,我諗一定超過一百個英文生字。
我懷疑佢喺語言方面有資優,但佢唔鐘意睇書,又無耐性,而家只係一星期上一小時playgroup, 屋企玩點讀筆&睇DVD。其實自己仲未諗到點栽培佢,應該幾大開始報班正正式式學習語言?

2    0    0    0

引用:我女而家19m,+8m開始識講爸爸媽媽,15m識講

原帖由 littlemaopig 於 16-08-08 發表
我女而家19m, 8m開始識講爸爸媽媽,15m識講大部分物件嘅中文名稱,亦開始講句子。18m 已經自己講好長嘅中文 ...
正常發展。如果你話佢係識讀百幾個英文字另計。

duke1988    發表於 16-8-23 16:27
rafaelbaba  入這資優區,只屬正常~  發表於 16-8-8 10:27

原帖由 littlemaopig 於 16-08-08 發表
我女而家19m, 8m開始識講爸爸媽媽,15m識講大部分物件嘅中文名稱,亦開始講句子。18m 已經自己講好長嘅中文 ...
其實順其自然正常發展已經是最好的了,只要比佢做自己喜歡的事情!資優生自學能力非常高,反而要多留意學習態度品行同親子關係!所有學術上的一切,除了返學我都無比佢地出去學或補過,不過資優有好多種類的,上到小學老師一定好快就會問家長,到時有需要先去評估啦,我自己覺得跟本唔需要刻意做任何事情,我記得3個仔女都大約歲半自己識分你的我的他的,你可留意一下!等你女再過幾個月,你會好明顯發現在沒有教的情況下,佢自己已經學識讀好多字,唱超多歌!

回覆:資優應該點栽培?

語言比較叻的小朋友,可以讓佢從小學習多種語言

醒目開學勳章 貢獻勳章

一定要培養閱讀嘅興趣,認字,然後可以自學

响呢度,呢個進度唔算突出

恐龍家

littlemaopig 發表於 16-8-8 00:37

Deleted

引用:Quote:原帖由+littlemaopig+於+16-08-08+發

原帖由 iamadc 於 16-08-08 發表
正常發展。如果你話佢係識讀百幾個英文字另計。
認到,亦可以讀出來。我諗無二百個生字,但一定可以讀出超過一百個。
佢而家字厙開始多,呢2日開始試教佢phonic

回覆:littlemaopig 的帖子

教她認字後,由她自己睇書自學。我女34個月,自己睇故事書,科普書自己學。

放鬆D!平常心!我大女未足8個月已經講:媽咪,去街,飲奶......十個月已識唱好多兒歌,包括九因歌、abc歌但佢並非資優!我仔三歲都未識講人話,只識手指指表示意願,我懷疑佢自閉,去評估,原來唔係小一再去做test,話佢潛在資優!小曳人jm雖然講得直接,但佢無講錯

回覆:littlemaopig 的帖子

英文相對易學識左基本phonics 就一理通百理明,我個囡2歲多已經可以睇到ort level 3 嘅書,4嵗就睇緊類似encyclopedia for kids 呢類書,我對她的英文學習可以完全放手。要留意小朋友對中文的興趣和學習,好大可能會因為英文走得太前而被忽略

準媽咪  嗯 ! 我仔就系囉!   發表於 16-10-4 10:21

回覆:Ocean419 的帖子

另外我囡未做過任何資優測試但我直覺她只是比較聰明好學

19m的女孩,你認為她要喜歡睇書?

資優與否不重要,早教也不是問題,但要恰當。建議先看一些育兒書,幼兒期要多玩、多探索;語言學習是聽講讀寫為次序。

過早、過急的學習會帶來反效果。

越聰明的孩子越應早些培育愛與同理心,多著重與其他孩子的互動。

準媽咪    發表於 16-10-4 10:22

回覆樓主:

阿仔同級考第一果個,小一既讀物係:數學字典…
或者,你教定個女查字典。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

Radiomama 發表於 16-8-20 10:58
19m的女孩,你認為她要喜歡睇書?

資優與否不重要,早教也不是問題,但要恰當。建議先看一些育兒書,幼兒 ...

Deleted

小兒語言發展很快, 後來評估是語言資優,語言的分數有點高。
我們一直慶幸當時的做法是對的,在他出生後,就只在他的身邊放了很多的英文書及DVD,主要是
1- 我們没出去讀過書, 英文不地道,如果他自小就聼這些的DVD, 相信英文的語感會好很多
2- 處在中國人的社會,中文是必需的,但我卻認爲不需刻意去教,時間到了, 有需要他就會學
3- 我學過普通話發音,但是,相同的字型,在普通話及英文的發音會不同,爲免小孩學習上的困擾,先將英文發音的底子打好, 再學普通話發音,小孩比較不吃力

小兒三嵗前以英文爲主,但三嵗後開始學中文, 進度很快,四嵗在書局自己選了一本“中國文字的演變”後來吃日本料理就學了日文拼音, 看媽媽追韓劇也自學了韓文拼音,但都僅于此, 因爲他覺得用不上,目前不需要學 。

個人認爲,語言最好一個一個來, 打好一個基楚再學另外一種,否則有時會亂了。日文舆英文差别應很大, 但日語的外來文的發音很多卻又是英文演變來的。 而當小孩對某一學科有興趣,而相闗的訊息是使用某一語言時,他自然會去學該語言

zngo 發表於 16-8-8 08:15
其實順其自然正常發展已經是最好的了,只要比佢做自己喜歡的事情!資優生自學能力非常高,反而要多留意學習 ...

非常同意,我一早已發覺我仔數理能力高,但也是由佢,佢自己好有興趣自學,會主動要求買數理書丶做數獨丶計數。咁你可以投其所好。只是後來佢有情绪及社交問題,我地先特別去做評估,評估後也只是著力改善佢情緒及社交,資優方面就無刻意催谷佢,如果佢係資優,自然會自己摸索及要求。我仔自己最近同我講想學新的數學,所以我才幫佢搵下有咩數學學

是的, 顺其自然, 投其所好,多方面的接觸,多去書局/圖書舘也可消磨時間,

回覆樓主:

資優要既,係"陪養";需要家長比人多既"陪伴""教養",單單送佢讀咩課程都無咩用。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

回覆 littlemaopig 的帖子

若發現孩子有語言天分,可以在家常播外語兒歌,讓他多聽。讓他的大腦儲存這些語言的音韻,將來他有興趣去學的話,會事半功陪。語言要有環境,孩子自己覺得有需要,才會有心機學 。例如需要和人溝通,喜歡該國文化等等。
小朋友無興趣睇書,家長可以讀書給他聽,一樣入腦。

咁細個小朋友要多些出戶外活動,接觸陽光。有研究發現越來越多孩子有近視,可能是因為不夠戶外活動少接觸陽光所致
for every one criticism, three positives must be given.

chowqv 發表於 16-10-2 18:07
資優要既,係"陪養";需要家長比人多既"陪伴""教養",單單送佢讀咩課程都無咩用。
...

極之認同"家長陪伴教養"佢地好容易諗多咗,同埋佢地非常需要父母的理解和認同!
‹ 上一主題|下一主題