用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 返下午班BB怎麽解決午睡問題呀?
樓主: laog
go

返下午班BB怎麽解決午睡問題呀? [複製鏈接]

回覆 mrsmartie 的帖子

你心態好好!如果我個仔忽然不午睡,我肯定抓狂。

回覆:laog 的帖子

冇話調節唔倒㗎,我地生活需要晚晚ot都得㗎,問題係會慢慢殘咋嘛

回覆:返下午班BB怎麽解決午睡問題呀?

我仔讀下午班,每日七時起身,落公園玩同放電,早上十時再睡,十一歲起床食飯換衫上校車,一時十五分上學,放學so far 無再瞓。晚上八時至九時入睡。睡眠好重要,不建議遲睡遲起。

引用:冇話調節唔倒㗎,我地生活需要晚晚ot都得㗎

原帖由 soniacky 於 16-09-03 發表
冇話調節唔倒㗎,我地生活需要晚晚ot都得㗎,問題係會慢慢殘咋嘛
我沒有故意不讓他睡,他累就會說要睡。

引用:回覆+mrsmartie+的帖子 你心態好好!如果

原帖由 laog 於 16-09-03 發表
回覆 mrsmartie 的帖子

你心態好好!如果我個仔忽然不午睡,我肯定抓狂。
他會長大嘛 ;)

我仔上個月開始讀N班,啲作息時間係亂晒,以前1-3點瞓晏覺,而家呢段時間返左學,所以開初佢放左學就好攰要即瞓,結果夜晚要成12點先瞓得著,呢排自行調節左,通常唔駛瞓晏覺,夜晚10點瞓到第二朝9點,瞓11個鐘左右,同未返學嗰陣差唔多

我囡囡不嬲都係朝早11點遲起身果隻,所以幫佢揀咗pm n 班, 未返學時會3-5點瞓晏覺,而家返咗學會放學係車瞓一陣,返到屋企就唔瞓直至11點先上床, so far 都無咩問題,係skip 咗個午餐,不過見佢仍然有增磅長高就無咩問題,係晚餐會食得多咗同快咗,放學我都有攞定餅乾俾佢食,學校又有茶點,我覺得都ok 嘅

回覆:icecream1213 的帖子

我囡前幾天開始讀K1班,啲作息時間也是亂晒,以前瞓晏覺然後去公園玩,而家放左學就好攰要即瞓8:30叫醒食飯都呱呱嘈,結果夜晚要成11點半先瞓得著,第二朝7點半就起身,都怕佢作息時間不足

引用:如題。而家要比BB報名入讀K1了。我估好多家

原帖由 laog 於 16-08-01 發表
如題。而家要比BB報名入讀K1了。我估好多家長都鍾意上午班,所以好有可能我地被派下午班。請問各位姐妹,如 ...
第一,真係唔好再叫佢做BB啦 大個咖喇!一陣改唔到口去到interview比老師聽到就弊喇!下午班讀k1初初可能會累,一放學回家就睡,但慢慢佢夜少少訓(如十點半入睡),第二朝唔洗咁早起,如九點半才起身,咁佢地整整下連午睡都唔洗。如頂唔順,一放學回家立即沖涼訓一個鐘,七點前一定要叫醒佢,唔係今晚唔洗訓,暑期入學前同佢tune返就得了。

我囡剛返下午班,之前起碼要10點半先可瞓著,上星期日天氣涼涼地,佢瞓到10.5小時,跟著出街玩足一日,無午睡,夜晚早咗瞓。之後今個星期開始返學,我就唔俾佢瞓晏覺,夜晚早啲去瞓,9點幾10點瞓著,可以瞓到10.5/11小時已經好滿足了。

我仔都係岩岩返K1下午班, 平時有瞓午睡, 依家放學回來好攰要瞓. 5:00-7:00. 攪到夜晚要夜瞓. 真係可憐

我仔今年K1下午班(我全報pm的),佢返pg時,如果俾佢午睡已經夜晚唔願瞓,所以報pm適合D。

我覺得一來視乎小朋友需要,我2個小朋友都係唔適合午睡(係佢地會一覺瞓11-13小時),所以冇大問題!
如果要適應下午返學時間,我又覺得K1明顯易過N班,如果唔想pm N,又擔心適應K1或面試問題,我覺得都可以考慮搵pg囉,選擇較多又唔洗2歲刻意戒午睡啦!
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

多謝姐妹們的回複!
我而家就都比仔報既上午班。而家有一間學校比了offer,後面仲有幾個in,希望能有多D選擇。

現在返PN下午班,平時6~7點就起床,8點幾再瞓,諗緊K1是否都返下午班好呢?因為好多人話到時要適應小一生活

In reality, it's very difficult to change the sleeping habit
‹ 上一主題|下一主題