用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 返下午班BB怎麽解決午睡問題呀?
go

返下午班BB怎麽解決午睡問題呀?

如題。而家要比BB報名入讀K1了。我估好多家長都鍾意上午班,所以好有可能我地被派下午班。請問各位姐妹,如果BB返下午班,一般幾點便要搭校車?怎麽解決BB午睡問題呢?唔該曬!

回覆:返下午班BB怎麽解決午睡問題呀?

我研究過小小
不外乎以下兩種方案
1)早睡早起,10 點零 11 點午睡才上車
2)晚睡晚起,不午睡或放學後午睡
要睇你邊種先行得通

我研究過小小 不外乎以下兩種方案 :(1)早睡早起,10 點零 11 點午睡才上車。( 2)晚睡晚起,不午睡或放學後午睡。要睇你邊種先行得通

回覆 cheuk_m 的帖子

多謝你既建議!看來第一種要好一些,但也要看BB是否配合了。巨有時起身早,有時晚。起身晚,上午就不願意睡覺。唉,真覺得小朋友好辛苦,小小年紀就要為返學奔波,連睏覺都受影響。

回覆:laog 的帖子

試下一邊番,一邊Keep住寫轉上午班信。去年N班上學期,我就係比小朋友返下午,返到作息時間亂亂地,試過越黎越夜訓。好在下學期轉到上午班。

回覆 candyandjody 的帖子

系啦,你果個建議好有用!

我個女PN讀下午, 每晚11-12點瞓, 早上9-10點起身, 12點半換衫返學,放學4點45返屋企,食少少嘢,5點瞓到7點.

引用:如題。而家要比BB報名入讀K1了。我估好多家

原帖由 laog 於 16-08-01 發表
如題。而家要比BB報名入讀K1了。我估好多家長都鍾意上午班,所以好有可能我地被派下午班。請問各位姐妹,如 ...
我小朋友準備k1,晚9睡,早10起

回覆:laog 的帖子

小朋友適應力很強, 不用太擔心 :)
樓上兩個方法都work,
有無午睡都好, 你計返小朋友有11-12小時睡眠就夠.

引用:如題。而家要比BB報名入讀K1了。我估好多家

原帖由 laog 於 16-08-01 發表
如題。而家要比BB報名入讀K1了。我估好多家長都鍾意上午班,所以好有可能我地被派下午班。請問各位姐妹,如 ...
整整下就唔駛睡午覺。。。

你隨佢習慣睡午覺, 佢可能成世人都要睡午覺。

回覆:retriever 的帖子

你令我諗起大陸仲有好多工作既地方仲有午睡時間

引用:Quote:原帖由+laog+於+16-08-01+發表如題。

原帖由 retriever 於 16-08-11 發表
整整下就唔駛睡午覺。。。
絕對應同! 我個囝歲半開始就唔需要午睡喇, 佢晚上一覺瞓十二三個鐘

引用:你令我諗起大陸仲有好多工作既地方仲有午睡

原帖由 kidbubi 於 16-08-11 發表
你令我諗起大陸仲有好多工作既地方仲有午睡時間

我都想小朋友可以一睡11-12個鐘

引用:我都想小朋友可以一睡11-12個鐘

原帖由 marina_twinstar 於 16-08-12 發表
我都想小朋友可以一睡11-12個鐘
X2

說實話,作為媽媽,私心還是希望自己既仔能睡覺多點。就算巨睡足12、13個種,只要巨想睡、又無問題,都想比巨多睡。我個仔小時候睡眠好差,白天常常不怎麽睡覺,到11個月我先下狠心訓練巨睡覺,先慢慢好返,所以而家都好驚有乜事會影響巨睡眠、擾亂巨既作息。
但係要返學,呢個都好重要,所以覺得好焦慮。希望各位姐妹的建議能給到巨幫助

引用:+本帖最後由+laog+於+16-9-3+14:00+編輯+\

原帖由 laog 於 16-09-03 發表

說實話,作為媽媽,私心還是希望自己既仔能睡覺多點。就算巨睡足 ...
唔好讀N,瞓覺好緊要

回覆 soniacky 的帖子

握手!好贊同!

小兒一向午睡兩三小時,自K1 返下午班開始就自然調節,不用午睡了。