用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 煩惱到底選有學劵或沒有的好
樓主: amyvwong
go

煩惱到底選有學劵或沒有的好 [複製鏈接]

amyvwong 發表於 16-8-30 11:10
發現大那個的競爭力要很強,才能幫到妹(如有)入學。想入女校,如果第二個是弟弟又要重頭培養過。。。。
起碼搞掂一個, 煩少一個先

回覆 TwinWong 的帖子

啱嘅。。。難道成功真的要靠父母幹?....

amyvwong 發表於 16-8-30 11:35

父母真係要努力苦幹

luckybaby2011  好正面  發表於 16-9-1 13:56

回覆 pollywcw 的帖子

Hi, 看了一下九龍塘名幼,有些只有30分鐘英文一天,不太看到有3小時英語的,因很多也有教中文或普通話。請問貴子女讀哪間幼稚園?

引用:Quote:ensy+發表於+16-8-16+17:31+品德間間

原帖由 amyvwong 於 16-08-16 發表
八九個月就發現阿女脾氣好大,拿不到自己想要的,就會發脾氣,丟東西,手腳亂動,打人,咬人,喊,尖叫 :( ...
其實都係d小朋友必經階段,慢慢引渡便好。若果小朋友成日呆呆坐坐,你仲驚小朋友會唔會有咩問題

引用:回覆+TwinWong+的帖子 啱嘅。。。難道成功

原帖由 amyvwong 於 16-08-30 發表

無奈依家社會主流方向係咁⋯

回覆:煩惱到底選有學劵或沒有的好

學校谷,就話擔心細路心理健康,唔谷,又話擔心輸在起跑線。其實子女嘅發展有無限可能,雖然事在人為,但未來嘅事又怎能預測?我覺得只要你經濟能力範圍內給子女你認為最好嘅安排,無論結果如何,問心無悔就好

回覆:煩惱到底選有學劵或沒有的好

有人覺得明幼學費貴,但年年一樣大把人爭崩頭,證明一樣嘢,香港有錢人多。畢竟香港係行資本主義,有錢就有service,只有經濟能力允許,學券幼非學券幼都可以試,自然中標心儀學校嘅機會都大d

回覆 zmw1031 的帖子

Thanks.看了"全港幼稚園"區後發現各有各好,先選心儀的幼稚園(經濟能力許可), 應看看面試時間會否相撞,再決定入報名表。
總之就是"緣份遊戲"....小孩的表現,及學校是否選擇收,完全不能操控。報完就隨緣了,唔得才再找。
這一代的父母為了不"輸在起跑線",付出其多,認真來的話,我也感到有壓力。
尤其是身旁的人會說,小孩長大後,前途不如意會怪父母當時沒有為他打算.........
今天同事愉快地分享說面試其實好好玩,之後又有食物和玩具。
她說得也對,輕鬆去體驗一下,面試也能知道多點學校的要求及同學質素。
各位家長,共勉之。

回覆:amyvwong 的帖子

我囡係細b, 屋企的老人家湊,上年面試「村幼/名幼」一共報左10間, 最後「平中貴」既學校都有offer! 最後選擇了最貴嗰間私幼!理由係村校重自理,教得淺, 我唔想咁細個就放學去外補,同埋無人帶佢去上堂!
中等價錢, 讀下晝班, 每日搭車既車程實在太多,覺得小朋友好辛苦!寫左幾封信都無得轉上午班, 這間是我最心儀的學校,不得不放棄。
最後最貴的私幼是am, 付了昂貴的學費,
但是省下搭車時間, 同外補時間/金錢!
除了金錢! 還有很多因素會令你改變初衷! 希望你下年找到一間適合自己/小朋友的學校!good luck

引用:回覆+zmw1031+的帖子 Thanks.看了"全港幼

原帖由 amyvwong 於 16-09-02 發表
回覆 zmw1031 的帖子

Thanks.看了"全港幼稚園"區後發現各有各好,先選心儀的幼稚園(經濟能力許可), 應看看 ...
係啊,凡係睇中嘅學校都應該撒網式交表報名,等到有面試機會再睇下時間會唔會相撞,相撞嘅就踢走d有offer都未必一定會去註冊嘅學校,剩下嘅事就只能交俾主啦,一切平常心面對

回覆 hedy32 的帖子

多謝你的分享。
‹ 上一主題|下一主題