用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 煩惱到底選有學劵或沒有的好
go

煩惱到底選有學劵或沒有的好

想報有學劵的幼兒園,但朋友說如不報九龍塘名幼稚園好難叩到好的小學門………但學費好貴!一年要付起碼$4萬,未計校車。小孩要有充足睡眠,所以當我提及上午讀名幼稚園,下午報學劵幼稚園時,人人都話唔好。
雙職父母,有工人姐姐,請大家給我一點意見。

我選得私幼冇學劵, 俾咁多錢, 人地真係有NET做班主任, 講足3個鍾英文.
學劵的幼兒園得20分鐘NET上英文. 到時考小一, 陣間覺得英文唔夠又要俾錢外補.
計番條數咪一樣

我唔贊成讀2間幼稚園, 無需要, 仲阻礙小朋友身心發展

回覆:amyvwong 的帖子

你可以考慮全日制幼兒園 九龍塘都有幾間

其實兩個人收入有請工人又點會交吾起一般私幼學費呢?
不過讀兩間我都吾同意,小朋友體力不如成年人,一放完電就要訓,集中精神上完四個鐘課後好多時係回程車已訓。叩好既小學門,真係要好多投資,單單只讀名幼幫吾倒太多,要叩津小睇ek既分享都係名幼生有優勢。

小朋友讀九龍塘N,升k選擇了學卷,多種原因:
1)本人有兩個小朋友。
2)名幼只是幫助升小,如小朋友不是天資聰穎,遲早打回原型,自信心受挫。人生慢慢長路,我選擇了一所培育自信的幼稚園,未讀不知成效。
3)想小朋友多放向發展,例如音樂,體育,學卷省下的錢可用在這些投資上。
4)語言學習是一生一世,現在已下重注,小學中學也要語景好的($$),否則只會打回原形的。(例如,很多外國回流同事能説fluent English,小時候只是一般學校。自己幼稚園讀國語學校,有基礎但大個唔使講,咪又係唔記得)
5)其實名校更多的是家長們投放的心機,讀得名校,家長的背景不會太一般,對吧?

我的小朋友不是十分開朗活潑型,所以選擇了培訓自信的學校。希望您能從小朋友的性格作出發點,選擇合適的學校。
講真,唔讀名幼去學卷我個心態係要改變,會唔捨得,怕自己做錯決定。
就好似買化妝品咁,平同貴可能效果一樣,但係貴嘅就比信心你咁囉。

good luck

引用:小朋友讀九龍塘N,升k選擇了學卷,多種原因

原帖由 tongyuen001 於 16-07-24 發表
1)本人有兩個小朋友。
2)名幼只是幫助升小,如小朋友不是天 ...
同你情況睇法也差不多!非常認同你所講的!之前我都好掙扎好唔好俾小朋友k1繼續讀私校,怕學術方面會退步,唔夠好,但諗諗下自己跟本冇能力俾佢小學中學讀私校,既然係咁不如用慳到嘅錢俾佢學下課堂以外嘅興趣班,可能會仲開心!

引用:小朋友讀九龍塘N,升k選擇了學卷,多種原因

原帖由 tongyuen001 於 16-07-24 發表
1)本人有兩個小朋友。
2)名幼只是幫助升小,如小朋友不是天 ...
好贊同妳的第5點,因見到親戚例子,媽媽都要付出好多,同經濟都是一個問題

回覆 tongyuen001 的帖子

多謝分享。小孩是否聰穎我未知,暫觀察到女兒喜歡有活動空間(即上上下堂會行來行去),要給她自主性否則會發脾氣(尖叫)。有教不能拿別人的東西/玩具,她並未理會,搶人野。。。。請問什麼類型的幼稚園會教得好她的品格??

經濟也是一大考慮,想生多個小孩,到時如讀私校學費會雙倍,都好重負擔。 家母話請多個工人(人工每個月$4210仲平過半日私校學費),但我唔想屋企咁多外傭。。。
英文方面有用迪士尼美語,幾天後,1歲的女已識講duck.現在識講bye bye, dog, cat....其實如果3-4歲讀有學劵,4/5歲插班讀私幼,大家又點睇?
每年都有份交稅,唔讀有學劵好似好傻。有份俾無份用。

回覆 amyvwong 的帖子

我參觀過某間英文程度較高的學卷幼稚園後就打消左讀學卷的念頭,因為唔太接受到英文老師發音唔準確,仲要係教拼音,我寧願唔學都唔想學錯。揀學校除左睇學費,師資同課程都值得留意。

九龍塘名幼咁多人報, 未必考到架喎....報多幾間(名幼+學劵), 有OFFER再取捨....不過都唔建議上下晝讀兩間.

引用:經濟也是一大考慮,想生多個小孩,到時如讀

原帖由 amyvwong 於 16-08-16 發表
經濟也是一大考慮,想生多個小孩,到時如讀私校學費會雙倍,都好重負擔。 家母話請多個工人(人工每個月$421 ...
同班同學已學一至兩年,插班會否跟唔上,仲影響自信心同學習興趣。

引用:+本帖最後由+amyvwong+於+16-8-16+11:05+編

回覆 tongyuen001 的帖子
品德間間幼稚園都有教,但家庭都要配合,始終小朋友喺屋企時間最多!

引用:經濟也是一大考慮,想生多個小孩,到時如讀

經濟也是一大考慮,想生多個小孩,到時如讀私校學費會雙倍,都好重負擔。 家母話請多個工人(人工每個月$421 ...
你小學考慮直私嗎?如果只打算抽獎,你留返d錢搬屋,機會大過叩門!私幼交完學費,仲可能有其他雜費,如果加一兩個興趣班,會唔會太大負擔?其實學券都有好多好好選擇,你自己花多d心機跟唔一定差過私幼。

我係好天斬埋落雨柴,依家夠唔等於將來夠。我呢刻兩個可以私校,但 4yrs nursery + 6 yrs primary + 6 yrs secondary + 3(?) yrs undergrad + n yrs postgrad X 2 kids, 我年紀大會退休,我自問做唔到去退休年齡。亦有諗過不如留資產比下一代仲實際 d。

如果計過條數 afford 到,咁名幼 services 係好D

ensy 發表於 16-8-16 17:36
你小學考慮直私嗎?如果只打算抽獎,你留返d錢搬屋,機會大過叩門!私幼交完學費,仲可能有其他雜費,如果 ...
多謝各位分享我住35校網,很多地區名校,女校有天神嘉諾撒,所以無諗住搬。但驚如果抽唔到好學校就要扣門,學校都要睇學生在哪間幼稚園讀過。
之前講過,唔知點先算係天資聰穎,但勤力,毅力都好緊要,名校/谷校讀下去都需要,不是叻就得,否則會讀得唔開心,出情緒病就慘。

tongyuen001 發表於 16-8-16 18:59
我係好天斬埋落雨柴,依家夠唔等於將來夠。我呢刻兩個可以私校,但 4yrs nursery + 6 yrs primary + 6 yrs  ...
多謝回覆,其實我家只考慮幼稚園讀私立,之後都係讀直資或官津,其他的錢會作其他活動用途。4年幼稚園學費乘2已經很多,甚至太多,值唔值得也是一個大問題。但如大那個入到好學校,細那個未必報私校,讀有學劵就可以。

ensy 發表於 16-8-16 17:31
品德間間幼稚園都有教,但家庭都要配合,始終小朋友喺屋企時間最多!

...
八九個月就發現阿女脾氣好大,拿不到自己想要的,就會發脾氣,丟東西,手腳亂動,打人,咬人,喊,尖叫 :(有教唔好,剛睇到bk有個好熱門的話題,"子女脾氣大,點教?",由2012年開始討論,追讀中。今晚試了讚美,未成功,繼續學習。

kbi 發表於 16-8-16 16:35
同班同學已學一至兩年,插班會否跟唔上,仲影響自信心同學習興趣。
差一年k1,在家用迪士尼美語,會否跟不上進度?請各位分享一下,謝謝。

vpo0615 發表於 16-8-16 16:29
九龍塘名幼咁多人報, 未必考到架喎....報多幾間(名幼+學劵), 有OFFER再取捨....不過都唔建議上下晝讀兩間. ...

我真係好佩服這一代的父母,為何大家都願意付這麼高昂的學費?現在有種賭博哂冷的感覺,付咁多錢出去,回報(小孩的學識)為未知之數。細細個6個月已博哂命去讀興趣班,playgroup, 多間幼稚園面試,大人仲要打工,一人分飾媽媽,女兒,太太,媳婦多角,其實小孩大人都好累。大包圍我諗報5間已經足夠,但私校加學券各5間都玩死我。。。。。