用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 煩惱到底選有學劵或沒有的好
樓主: amyvwong
go

煩惱到底選有學劵或沒有的好 [複製鏈接]

回覆:amyvwong 的帖子

Ftm? 我係女兒,太太,媳婦,兩孩媽媽,打工仔,精神分裂了。所以都冇得揀。俾啲信心自己,做好本分,間間學校都可以出到好學生!

回覆:amyvwong 的帖子

Trouble two? 我小朋友都係好大脾氣架,做唔到會喊會扭計會打我哋,但近排我發覺佢開始進步緊,俾啲耐性,加油

引用:Quote:ensy+發表於+16-8-16+17:31+品德間間

原帖由 amyvwong 於 16-08-16 發表
八九個月就發現阿女脾氣好大,拿不到自己想要的,就會發脾氣,丟東西,手腳亂動,打人,咬人,喊,尖叫 :( ...
脾氣大呢個問題,本人尚在努力中

有時我會同佢一齊入房,由佢喊同扭,只係靜靜望住佢同佢抹眼淚,等佢發洩咗個情緒,冷靜後再反省。so far效果唔錯,但大家仍須繼續努力!

引用:+本帖最後由+amyvwong+於+16-8-16+22:04+編

原帖由 amyvwong 於 16-08-16 發表
其實喺能力範圍內俾最好嘅嘢仔女,係每一代父母都會做,只不過現今資訊發達,大家多咗溝通知多好多嘢!加上相對之前,父母又重視早教,咪放多咗資源落幼稚園。

引用:回覆+amyvwong+的帖子 我參觀過某間英文程

原帖由 teambuilder 於 16-08-16 發表
回覆 amyvwong 的帖子

我參觀過某間英文程度較高的學卷幼稚園後就打消左讀學卷的念頭,因為唔太接受到英文 ...
我知道有一間學券幼稚園英文老師是印度人,想問問你是指呢間學校有好強口音?

amyvwong 發表於 16-7-22 15:09
想報有學劵的幼兒園,但朋友說如不報九龍塘名幼稚園好難叩到好的小學門………但學費好貴!一年要付起碼$4萬 ...

要諗清楚幼兒時唔夠瞓, 比几好學園都無用, 小朋友要夠瞓, 學習至可以專注到
朋友話佢囡囡同學从幼稚園到中學, 長期夜瞓所以唔夠瞓, 專注較力弱,
佢地已經唔係太谷嘅小學, 佢到小六變成B2尾, 好彩抽返自己中學, 但中一真係要留班
試諗下, 如果入讀到谷嘅名小, 跟住中學課程深, 真有排挨喎

amyvwong 發表於 16-8-16 21:42
多謝各位分享我住35校網,很多地區名校,女校有天神嘉諾撒,所以無諗住搬。但驚如果抽唔到好學校就要扣門, ...

天神自行位38+2個(預留額), 統一暫定35個(3班=75人), 位都好紧下

tongyuen001 發表於 16-8-16 22:54
Trouble two? 我小朋友都係好大脾氣架,做唔到會喊會扭計會打我哋,但近排我發覺佢開始進步緊,俾啲耐性, ...
謝謝鼓勵,一齊俾心機 :)我諗佢唔係trouble 2, 而係性格本身霸道。。。

TwinWong 發表於 16-8-17 10:24
天神自行位38+2個(預留額), 統一暫定35個(3班=75人), 位都好紧下
係,知道天神好難入,自行會選嘉諾撒聖瑪利,因是舊生有分加,不過我諗好睇彩數,只得20分,太多人25/30分+世襲就入唔到,要抽獎(去35校網),抽唔到就要叩門,所以諗緊點幫個女舖路。。。。

amyvwong 發表於 16-8-17 10:45
係,知道天神好難入,自行會選嘉諾撒聖瑪利,因是舊生有分加,不過我諗好睇彩數,只得20分,太多人25/30分+ ...
係 你囡依年出生率唔會低, 按2012年出生港嬰584XX人, 仲未計有香港出世的國內嬰孩,
所以25/30 分真係會因為太多人 唔夠掙

回覆 TwinWong 的帖子

到底4歲先報私校讀得唔得?會同佢追返

引用:回覆+TwinWong+的帖子 到底4歲先報私校讀

原帖由 amyvwong 於 16-08-18 發表

到底4歲先報私校讀得唔得?會同佢追返
好嘅學校就會多人爭 都係照報名 有offer 再決定去邊间

引用:想報有學劵的幼兒園,但朋友說如不報九龍塘

原帖由 amyvwong 於 16-07-22 發表
想報有學劵的幼兒園,但朋友說如不報九龍塘名幼稚園好難叩到好的小學門………但學費好貴!一年要付起碼$4萬 ...
有能力一定私幼, 教育是要投資的!

你意思係插班? 4歲應該升K2....

回覆 vpo0615 的帖子

Yes, 這種插班情況是否常見?

插K2? 常見.

如果上午讀名校, 下午仲咩仲要入學卷既?我區有幾好既學卷, 但仲難入過好多普通私校......

回覆 vpo0615 的帖子

咁可能真係可以考慮下。。。。

回覆 luckybaby2011 的帖子

因為想要政府給的免費教育k1(2018-19年),但又怕叩不到好學校(小學)學位。

請問建議報多少間?
‹ 上一主題|下一主題