用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 煩惱到底選有學劵或沒有的好
樓主: amyvwong
go

煩惱到底選有學劵或沒有的好 [複製鏈接]

回覆 luckybaby2011 的帖子

受歡迎的學券學校可能是位放/近住宅區吧,加上半日制的不用交學費,通常也會供不應求。普通私校要付幾仟元一個月,不是所有家庭願意付的。如之前有家長提到,私校會講足3小時英語,還要是net,學劵就只有20分鐘每天,這樣學校成效的差距其實會很大。

回覆 amyvwong 的帖子

i see....雖然係唔抵, 但小朋友可能好難兼顧到, 我個而家升K1, 但都話每天有家課, 再加上小朋友手腳慢, 就算唔瞓覺, 中間果個Lunch都好趕....仲要兩間學校好近好近喎..如果入到名幼, 應該都好忙吧....

其實我都唔明點解學卷唔可以跟人走去私幼, 好似咩福利都拎唔到, 但稅照交....

我明白半日私校,半日學劵行唔通私校有校巴,所以學劵找在家附近的,時間無問題
入傳統名校還是讀九龍塘好
入地區名校就九龍塘幼稚園有優勢,但學劵幼稚園畢業生都收不少。
私校唔跟教育局方針,所以無資助。跟方針才有資助,但學生的學術不夠。可是,很多國家都不推幼兒教育,認為過早開發腦部喎。。。
現打算讀有學劵n and k1,之後k2試插私校班

amyvwong 發表於 16-7-22 15:09
想報有學劵的幼兒園,但朋友說如不報九龍塘名幼稚園好難叩到好的小學門………但學費好貴!一年要付起碼$4萬 ...
你最好想多D 自己要什麼.... 即使C 幼, 家長也要努力付出

amyvwong 發表於 16-8-25 13:57

我明白半日私校,半日學劵行唔通私校有校巴,所以學劵找在家附近的,時間無問 ...
真理想, 希望你可以..... 無論如何, 家長的付出最重要, 你要知道K2暑假已面試了....

vpo0615    發表於 16-8-25 16:16

回覆 target4 的帖子

理想啫,但總要有plan B, 同埋要睇埋阿女入唔入到n班。好彩入到就會知多點她的強弱項,決定到什麼學校較適合她。

回覆 target4 的帖子

K2升K3的暑假面試小一嗎?

你住果區都有好私幼架?搭校巴好花時間, 又食飯又誇區又換衫 真係MISSION IMPOSSIBLE.....

家住校網35,現在見到我個女係好活潑的類型,有點擔心她入到學校會好唔合群........唔知入幼稚園後會否跟返規舉,靜態返少少.....
其實我都係講下,現在還在資料搜集的階段,未決定到行邊條路。
真心想讀全日制有學劵,因雙職父母。
如選九龍塘,全日太貴所以不考慮,半日制的話,又要諗下點安排。

回覆:煩惱到底選有學劵或沒有的好

有能力點解唔揀私幼?不過,我都反對讀2間

回覆:tongyuen001 的帖子

可以參考下你轉左去邊間學校嗎?

回覆 win888 的帖子

貴,同得半日,之後那半天唔知點搞。。。。

我唔熟35區, 不過感覺全日學卷更加唔啱你要求...

你有工人架嘛, 去下興趣班玩下囉

請教你的見解,為何全日學劵不適合?即半日九龍塘較好?
謝謝分享 :)

請問是否指半日九龍塘加興趣班?我之前只是諗過半日學劵加在家用迪士尼美語加蒙特梭利。
另外,計劃緊生第二個,擔心工人姐姐搞唔掂,雖然她說無問題.......

amyvwong 發表於 16-8-24 14:37
回覆 TwinWong 的帖子

請問建議報多少間?
相信依家唔同當年, 個個家長至少報5-10間,當年我大囡只報一間, 細囡報三間(一間無OFFER, 一間WAITING, 一間只有下午班OFFER)IN咗 知道細囡表達能力不及家姐, 到時入到家姐小學就算, 所以邊到收去邊到讀

回覆:teambuilder 的帖子

大膽想問問:你指係學券的譚歐x?因我仔將入呢間學校。tk.

TwinWong 發表於 16-8-29 23:26
相信依家唔同當年, 個個家長至少報5-10間,當年我大囡只報一間, 細囡報三間(一間無OFFER, 一間WAITING, 一間 ...
發現大那個的競爭力要很強,才能幫到妹(如有)入學。想入女校,如果第二個是弟弟又要重頭培養過。。。。

個人意見, 你對教育應該有要求先會想讀兩間, 半日學卷你都怕學得少想讀多間,或者報興趣班去叩門,  全日學卷唔見得學多好多, 因為仲要有埋瞓覺同午餐時間, 我報有間仲講明無人湊先考慮, 仲有如果返完全日K你仲要囡囡出去學野, 佢會好攰好攰....
其實九龍塘私校都有全日K, 唔係貴好多咋, 但好少位....

‹ 上一主題|下一主題