用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 級名次同呈分試名次有咩分別?
樓主: annie126
go

級名次同呈分試名次有咩分別? [複製鏈接]

回覆 papa71 的帖子

再引申小小...
甲學校某年有6個band 1生
但最終有10位同學入了band 1學校 (同區多band 1學額,另外又有個別學生考入直資)

這年的pre-s1考得好,所以下一年有7個band 1生
但最終只有8位同學入band 1學校 (冇直資取錄)

這只想再次說,Band 1生和入band 1學校非必然一樣啊

kkhon 發表於 16-7-18 14:12
我仔VA都好差,完全冇心机畫畫,我只有叫佢盡力畫,起码老师見到你有用心畫。同埋喺主科/其他试卷搏老命, ...
要盡力畫,有合格,已經比不及格好好多。加油!

papa71 發表於 16-7-19 13:06
回覆 papa71 的帖子

再引申小小...
又分享吓呢樣嘢:

迷思: 如果學校有50%學生升讀B1中學, 係咪就代表學校有50%B1學生呢?

答: 唔係, 入到所謂B1中學既學生, 唔一定係有B1學術能力既學生, 因為有以下幾個因素影響:

a. 係B1中學學額充足既區, 如九龍城, B2學生其實亦有機會入到B1中學, 反之亦然;

b. 部份B1學生, 可能基於歸屬感, 或派位策略問題, 最後會入唔到B1中學

c. 因為直資收生較早, 部份B1中下游既學生可能為求安心,  一早註冊咗B2A-B1, 甚至B2既直資中學

d. 部份直資中學, 亦會收一D面試表現較出色, 或有特殊技能既非B1學生

e. 和上一點類似, 部份B1官津中學, 係自行階段,
亦會收一D面試表現較出色, 或有特殊技能既非B1學生

f. 部份B1學生註冊直資後, 可能在期後的呈分試作半放棄狀態, 結果一D原本係該校B2學生可成功搶灘上B1, 令該校在統一派位階段B1學生出現變化, 甚至令該校最後既整體升讀B1中學比例提高了

g. 有直屬/聯繫B1中學既小學, 因為有一定數量既學生可升讀直屬/聯繫中學, 自然會提高咗升讀B1中學既比例
h. 升中人數多寡, 以及
叩門階段後既影響, 亦會使部分非B1學生能向上游 (音樂椅效應)

所以, 見到某校升讀B1比例, 還要細分心析和估計到底該校有多少B1學生, 唔好天真到以為, 某校既升讀B1中學%=學校B1學生%.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-7-19 13:24
又分享吓呢樣嘢:

迷思: 如果學校有50%學生升讀B1中學, 係咪就代表學校有50%B1學生呢?
咁得出既結論, 係咪就算老師話係B1, 都最好乙三之後填B2補下底。除非三次呈分都好穩定就可以全選B1? 阿女可以上學期級15, 下學期級23, 好唔穩定既!佢從來無試過兩個學期都好成績, 總有一科衰俾你睇。上學期中文, 下學期常識。

little_yolky 發表於 16-7-19 15:25
咁得出既結論, 係咪就算老師話係B1, 都最好乙三之後填B2補下底。除非三次呈分都好穩定就可以全選B1? 阿女可 ...
咁首先你要問清楚:

1) 級名次是否呈分次弟?還只是總分/平均分(有沒有經過standard deviation去計算)
2) 級名次是逐次計,還是你說的累積名次(呈一+呈二除2)?
3) 老師用甚麼準則來評估banding? 根據舊年學校學生banding比例? 根據以往學生選校策略比對派校清況? 根據學生派校比例?
4) banding 邊緣分水嶺係幾多?

當然,就算你問足,未必會有齊答案...就算有齊,都未係最終答案,但起碼可以預計,老師這估算和現實會有幾大差異.

回覆 little_yolky 的帖子

例如老師答你:

1) 他們用呈分次弟做評估,
2) 而每次評估是獨立進行
3) 他們是根據學校往年學生banding 比例作評估
4) 頭40也是band 1 的

...那麼只要呈三唔跌得多,區內又有足夠band 1位,你就可以放心盡填B1吧.

papa71 發表於 16-7-19 16:17
咁首先你要問清楚:

1) 級名次是否呈分次弟?還只是總分/平均分(有沒有經過standard deviation去計算)
1) 小五開始名次是呈分次弟2) 說小六上學期是呈一+呈二, 所以都唔係好明
3) 家長會時再問校長
4) 水份係定好多, 因為年年1/3人入直資, 都唔係好出名既直資, 所以唔一定係B1生。

papa71 發表於 16-7-19 16:21
回覆 little_yolky 的帖子

例如老師答你:
其實2)就算老師係呈一+呈二/2, 問返老師每次個別次弟就得。4) 40是百份比? 批咗個頭都無咁多啦。

little_yolky 發表於 16-7-19 16:50
其實2)就算老師係呈一+呈二/2, 問返老師每次個別次弟就得。4) 40是百份比? 批咗個頭都無咁多啦。
...
頭40個數假設啫...見你話級15/級23嘛

起碼要知問啲咩問題,好多學校有意/無意含糊其詞;有啲就答非所問;有啲就帶你遊花園

所以如果學校肯老實答你,就要盡量問清楚

回覆 kkhon 的帖子

好彩老师手下留情比B

回覆 hkpapa852 的帖子

多謝分享

引用:Quote:papa71+發表於+16-7-19+16:21+回覆+l

IloveJJ 發表於 16-7-19 17:47
我打算到時報啲揀人in既學校,嚟測試下水溫先,咁就知自己去唔去到b1頭。

...
我果個100%去唔到B1頭, 佢咁飄忽, 睇埋D大大既例子, 我擔心佢保唔保到B1都成問題。

little_yolky 發表於 16-7-19 18:32
我果個100%去唔到B1頭, 佢咁飄忽, 睇埋D大大既例子, 我擔心佢保唔保到B1都成問題。 ...
級23都唔係B1,唔會吧!

我哋學校呈分有3個名次,一個呈分名次,一個校內名次,一個全年總名次

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-7-19+17:47+我打

引用:Quote:little_yolky+發表於+16-7-19+18:32+

原帖由 Eat_Sleep_Play 於 16-07-19 發表
級名次唔等如呈分名次丫嘛。

Eat_Sleep_Play  都唔會差咁遠掛  發表於 16-7-19 21:03

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+16-07-19+發

原帖由 IloveJJ 於 16-07-19 發表
你而家已b1中,點會去唔到b1頭呀?咩叫大大既例子?
大大咪係一班耐心解析D統計學難題俾我地一班C9聽既EK 爸爸囉。

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+16-07-19+發

原帖由 IloveJJ 於 16-07-19 發表
你而家已b1中,點會去唔到b1頭呀?咩叫大大既例子?
如果我唔出山,我唔覺得佢會有好大進步。我哋學校真係級10內先係B1頭。

引用:Quote:little_yolky+發表於+16-7-19+18:32+

原帖由 Eat_Sleep_Play 於 16-07-19 發表
佢可以突然一個學期某一科狂跌10分都唔係罕見架。今年叫跌得少喇。

‹ 上一主題|下一主題