用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 級名次同呈分試名次有咩分別?
go

級名次同呈分試名次有咩分別?

請問大家知唔知級名次同呈分試名次有咩分別?

醒目開學勳章 王國長老

回覆:級名次同呈分試名次有咩分別?

呈分試係只計其中幾科,仲有比重。而級/班名次只係就咁計各科平均分

引用:呈分試係只計其中幾科,仲有比重。而級/班

原帖由 Charlotte_mom 於 16-07-17 發表
呈分試係只計其中幾科,仲有比重。而級/班名次只係就咁計各科平均分
唔該晒

有些學校將各科加晒,然後計平均分,再排名次
有些學校將各科以呈分比重加權再加晒,然後計平均分,再排名次.
呈分名次是將各科以呈分比重加權後,標準化再計平均分,再排名次

回覆 kksam 的帖子

請問呈分的加權有沒有公式?

亞囡口述回來的名次是, 班名次落後第一名, 但呈分/級名前過第一名...

王家爸爸  中英數x9,常識x6,其他科x1-3不等。  發表於 16-7-18 10:07

annie126 發表於 16-7-17 22:28
請問大家知唔知級名次同呈分試名次有咩分別?
校內排名有兩種,第一種係用實際分數計平均分,然後排名;第二係用實際分數計加權分,然後排名。計法視乎學校而定。

為咗公平,拉遠成績差距,呈分排名係先將所有分數計標準分,然後用標準分數計加權分,最後按照所得分數排名。

王家爸爸 發表於 16-7-18 10:15
校內排名有兩種,第一種係用實際分數計平均分,然後排名;第二係用實際分數計加權分,然後排名。計法視乎學 ...
我哋學校到小五開始, 個級排名=呈分次弟, 仲要呈一呈二呈三累積計, 第家長清楚D, 唔駛又級名次又呈分名次咁, 一目瞭然, 真係好。

王家爸爸  比較少學校咁好   發表於 16-7-18 11:23

或者大家要參考吓呢個帖:
http://www.edu-kingdom.com/forum ... ead&tid=3032886

但其實, 學校計既呈分排名, 亦不等於教育局最終既排名, 因為教育局排名既調整分 (按上兩屆Pre-S1成績而定既分數), 學校無法得知, 加入咗呢個調整分, 最終係有可能兩個學生排名唔同.

但如果學生三次呈分名次和差距都相近, 會出現教育局排名同呈分排名"倒轉"既機會係極低
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:級名次同呈分試名次有咩分別?

引用:Quote:王家爸爸+發表於+16-7-18+10:15+校內

引用:其實我有一個疑問:+如果個學生呈分名次唔算

原帖由 IloveJJ 於 16-07-18 發表
其實我有一個疑問: 如果個學生呈分名次唔算高(因為視藝音樂拉低了),但學校名次高,咁中學自行,係咪都係睇 ...
我認為自行除了睇呈分試名次外,中學都好睇校內成績表名次的!

hkpapa852 發表於 16-7-18 11:35
或者大家要參考吓呢個帖:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3032886
反正睇100次都唔會明白, 咁問實際D, 如果好似IloveJJ仔仔個例子, 視藝音樂分5分一跳, 大家一般都係B, 佢仔仔攞C, under average, 就算中英常三科好top, 係咪都可以好大鑊?

Eat_Sleep_Play  "反正睇100次都唔會明白",你好坦白  發表於 16-7-19 19:02

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+16-07-18+發表其

引用:或者大家要參考吓呢個帖:+http://www.edu-k

引用:Quote:原帖由+maggie789+於+16-07-18+發表

原帖由 IloveJJ 於 16-07-18 發表
謝謝,你有見過例子嗎?
唔使例子,中學必定睇埋校內成績,唔係中學叫你影哂456年級成績表副本做咩呢!

IloveJJ 發表於 16-7-18 12:14
我都唔明,咁如果去到中學,都係讀書啫,有好多都唔著重視藝架,咁收生點解又要睇視藝音樂呢?咁如果兩個學 ...
咁如果只係音樂視藝好就緊係唔會收, 但如果人哋中英數常音樂視藝都好, 又無理由唔收啫。學術藝術都好, 表示全人發展平均嘛。不過, 如果你中英數常高分過同學B好多, 又無理由只係佢科視藝音樂有A, 呈分次弟會高過你喎。

引用:有些學校將各科加晒,然後計平均分,再排名次

原帖由 kksam 於 16-07-18 發表
有些學校將各科加晒,然後計平均分,再排名次
有些學校將各科以呈分比重加權再加晒,然後計平均分,再排名次.
...
明白,唔該晒

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-7-18+12:14+我都

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+16-07-18+發表謝