用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 語境問題
樓主: elvina_lmk
go

語境問題 [複製鏈接]

引用:Quote:maxifoxy+發表於+16-7-17+23:25+我想

原帖由 elvina_lmk 於 16-07-18 發表
係想有多d 英文語境,唔係要求口音呀。語境,即係語言環境,想多用英文溝通而不是追求要有Native 口音。
...
我見唔止一個人留言討論口音,就直接回覆。 我知你講既語境,但就算知道邊間語境好都好似好難考入去/學費貴,我諗我到時都係見步行步

所以呢,在子女幼小時,花大量時間和金錢,讓他們講得一口native 英語,根本是浪費。
教好他們中文,會使到他們考小一時更出衆,因為一般津小唔count小朋友英語是否native .
留返D錢,比仔女第時出國吧,咁係窮人唯一出路。

引用:我想問下既然會出國,點解讀英小會好d呢?

原帖由 MrBeast 於 16-07-18 發表
我想問下既然會出國,點解讀英小會好d呢?出到外國不是自然會有語景嗎?
年紀大先過去差好遠… 我同事係澳洲讀學士、碩士,口語普通,寫野好formal,但錯晒文法,非常滑稽… 根基真係好重要。

maxifoxy 發表於 16-7-18 11:36
年紀大先過去差好遠… 我同事係澳洲讀學士、碩士,口語普通,寫野好formal,但錯晒文法,非常滑稽… :heheh ...

我都見過不少同樣例子,第一冇common interest, 好難埋鬼仔堆,身邊朋友大多中國人,oral未必有太大進步。第二口音的確要自小開始講才正,大左就好難改,但之前已提過,local 英小也未必比到。至於文法,一綫學校不是應該較優勝嗎?

回覆:語境問題

今时今日,英文要好,普通話都好紧要。要知道俚语、道地惯用語,除非你係該地方住上3、5年,否則好難,咁係咪為左咁要周圍住周圍留学呢?我認為如果孩子目标係專業人士,唔係生意人要係各地同人打交道傾生意,而主要係學術或專業上交流,什麼口音俚語已經次要,何必大費周章去「扮」做外國人?

miujoey    發表於 16-7-18 12:49

maxifoxy 發表於 16-7-17 23:25
我想講人生勝利組港姐既英文都係香港口音…  口音既野,睇開d 啦…

曾經認識一個朋友,十分崇洋媚外的,高中/預科期間用盡各種方法親近英文語境,包括常駐尖咀YMCA打躉跟洋人吹水和上英語教堂等。日子有功,也真說得一口流利的美式英語,同人補習英文叫價特高,令我十分羡慕。

幾年後我在一個研討會上與他重遇,聽他以英語分享他的論文,並參與討論。但這時的他說英語的口音和節奏已變得十足是個港人,完全没有一絲過去的美國口音。

會後我就好奇的問他原因何在。他解釋說,從前他的談吐是鸚鵡學舌 (parrot talk),說英語時無論用語、節奏、口音,甚至幽默感和身體語言都是一併「影印」過來的,所以那時的 native accent 幾可亂真。但現在他講英文說的是自己的話,表達的是自己的思想,所以就自然而然地脫不掉母語的影響了。

以我觀察社會上一些名人的英語口音,也的確如此。譬如說,陳太方安生女士的英文 lok lok 聲相信是沒有人有異議的了,但何解她每次一開口說英語,就讓我感到一件二件傢俬從窗口飛出來呢,只要聽一遍她說廣東話,兩相比較,就水落石出了。

如得其情,則哀矜而勿喜。

回覆:語境問題

如果學生在課堂外都自動用英語交談,咁我覺得間學校語境算唔錯。唔會只係老師在場先講。

samhongkong 發表於 16-7-18 11:18
由NET 教的英幼,升上本地老師為主的英小,口語退步係必然既事,除左口音本地化之外,更重要係 Usage 既問 ...
咁又唔好講到香港嘅老師咁差好學校/私校 俾得到reasonable價錢 都會請到英文好嘅local老師
近幾年喺hku聽到嘅英文 口音都唔差
而家嘅“香港音”唔同我哋讀書嗰陣 老師講嗰啲

不過語境 一係學校一係屋企
嫌學校唔夠咪屋企講多啲囉

引用:+本帖最後由+小謙伯伯+於+16-7-18+13:26+編

原帖由 小謙伯伯 於 16-07-18 發表
即係佢以前係做戲 問題係我鍾意RP,但好多教材,以至電影同音樂都係美語

‹ 上一主題|下一主題