用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 語境問題
go

語境問題 [複製鏈接]

...

10    0    0    0

好多亞洲學生的英文都唔多掂, 一樣可以外國讀U, 根本無難度. $問題.

醒目開學勳章 貢獻勳章

咁要睇清楚間英小係俾到點嘅語境喇!

因為有d英小係用英文教科書,英文教,但日常同學仔唔係用英語溝通,學校NET 堂都係一星期一堂!如果係呢類,我唔認為境景同中小有乜大分別!

另,英小轉中小,我唔覺得有太大分別,因為我仔本來嗰間英小都係本地人講英文,我睇住佢d口語香港化,所以問題唔响讀英小定中小度,而係佢身邊嘅人都係咁講,佢自自然然跟住講

我之後有安排一星期一次嘅英文班佢見NET,起碼多d機會講同聽先

除咗口語發音之外,其他(文法/reading等)無退步情況
恐龍家

引用:若有地區一線津校(中小)和二線私校(英小),

原帖由 elvina_lmk 於 16-07-14 發表
若有地區一線津校(中小)和二線私校(英小),大家升中數據差不多,小朋友是英幼長大,如果揀咗津小,d語境無 ...
同你有同一諗法

引用:+本帖最後由+小曳人+於+16-7-15+07:55+編輯

原帖由 小曳人 於 16-07-15 發表

咁要睇清楚間英小係俾到點嘅語境喇!
Thanks 小曳人
私校應該NET多過一位,用英文都多嘅,但係同學間是否能全英就唔知,多外籍同學嘅學校才可以真正有全英語境。

如果揀津校,一星期一堂NET夠嗎?得一個鐘左右喎。

小曳人  一定唔夠!  發表於 16-7-15 09:38

引用:Quote:原帖由+elvina_lmk+於+16-07-14+發表

原帖由 ferrymama 於 16-07-15 發表
同你有同一諗法
咁你決定未?

回覆:elvina_lmk 的帖子

一星期一堂绝對吾夠, 好過冇。 英文Oral好睇老師口音, 老師Local Tone小朋友會跟。 我仔學校全英上堂, 小朋友互相都要全英, 口音so far吾太錯, 但我都未滿意, 因為隔離班個老師更native, 我比較貪心

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實全校兩個NET,都係唔夠!
恐龍家

如真係咁注重英文語境,就不如讀國際學校好過﹗

bobbob  x2  發表於 16-7-15 13:59

回覆:語境問題

我都認為一般本地英小同中小冇乜分別,除非係陳守仁或其他有外籍學生的學校,學校語境係睇同輩而不是睇老師。
要改善語境,外籍老師私教+阅讀連聽audio book+上網睇片等全部都有帮助。

HKTHK    發表於 16-7-18 21:32

回覆:longlokma 的帖子

我仔就係睇peppa pig睇到講英文有英國口音

引用:如真係咁注重英文語境,就不如讀國際學校好

原帖由 aptcan 於 16-07-15 發表
如真係咁注重英文語境,就不如讀國際學校好過﹗
又唔係要國際學校,只係希望能keep住而家英幼level,上英小英中,條路易行一d囉。

引用:我都認為一般本地英小同中小冇乜分別,除非

原帖由 longlokma 於 16-07-15 發表
我都認為一般本地英小同中小冇乜分別,除非係陳守仁或其他有外籍學生的學校,學校語境係睇同輩而不是睇老師 ...

..

引用:其實全校兩個NET,都係唔夠!

原帖由 小曳人 於 16-07-15 發表
其實全校兩個NET,都係唔夠!
係呀,真係唔夠呢。

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+16-07-15+發表

原帖由 elvina_lmk 於 16-07-15 發表
Thanks for yr suggestions, 全都有做緊,阿女自己玩時也是自動全英。因她喜歡的也大部份是英文嘢。但我地 ...
我會覺得英語退步係好可惜,所以自己揀小學時都好重視呢點。但又希望小朋友可以學好中文,所以就放棄讀國際學校既念頭。學校語境,每日都有NET 教主科、配合與同學日常溝通(當然唔係用港式英語),效果會係最好。但現實係唔係有好多學校可以有充足既NET + English Native 既同學仔去營造語境,有既直/私都唔容易考入或學費唔平,官津就更少(有d更比EK 網友喻為寶校)。同埋係EK 提出希望小朋友能講較為英/美口音既英文,就好多時會比人圍攻話溝通到係最重要,好多外國人講野都有重口音⋯⋯⋯

醒目開學勳章 貢獻勳章

elvina_lmk 發表於 16-7-15 10:41
之前幾年建立的語境,伴讀,也可能一年內退步晒。點解好似無人覺得可惜嘅?.

係可惜,好可惜添!但你講嗰兩個選擇都一樣面對相同問題~
所以我嘅選擇係:津校+外面揾堂NET教嘅英文班
呢個組合,已經好過你間英小2個NET啦!因為我個英文班係1:6,足一個鐘
你兩個NET頂多一個星期兩堂NET時間....

恐龍家

回覆:小曳人 的帖子

你意思係轉中小後香港化? 定k3 後就論上本地英小都英文香港化?

另外,你安排一星期一net成本(公價多少)?

效果又多少?

回覆:語境問題

我坐車聽到一段對話,大致說DSE有若干星星,但中文得level 2, 讀大學有問題。

我是HKCEE 年代,唔知中文得level 2係未真係入大學有困難。

醒目開學勳章

tkinwong 發表於 16-7-15 13:23
我坐車聽到一段對話,大致說DSE有若干星星,但中文得level 2, 讀大學有問題。

我是HKCEE 年代,唔知中文得 ...
中文level 2係直頭未達入大學嘅min requirement

retriever 發表於 16-7-15 12:33
你意思係轉中小後香港化? 定k3 後就論上本地英小都英文香港化?

另外,你安排一星期一net成本(公價多少)? ...

就係諗緊中小的話,就會英文退步左,因為幼稚園日日有NET3個鐘,到中小變成全校得一個或2個,一星期得一堂(都唔知有冇)嘅NET teacher。咁係唔係揀私校英小,日日起碼多d聽講,keep返幼稚園時嘅程度一路上,好過斷左。
"K3後就輪上本地英小都英文香港化" <-- 請問係咩意思呢?

‹ 上一主題|下一主題